Äidin ja pojan suhteeseen kuuluu vahvoja tunteita ja jalustalle nostamista – "Poika ympäröi itsensä usein äitinsä kaltaisilla naisilla"

Neljän lapsen äiti Jonna Mikkonen: kukaan ei onnitellut 2:01
Neljän pojan äiti Jonna Mikkonen on saanut kuulla usein ajattelemattomia tokaisuja siitä, että kaikki hänen lapsensa ovat poikia.

Äidin ja pojan suhteesta kirjan kirjoittanut Henna Helne kertoo oman pikkupoikansa toimineen oppikirjojen mukaisesti. – Hän on muun muassa kosinut minua.

Tietokirjailija Henna Helne sanoo äidin ja poikien suhteen olevan erityislaatuinen. Helne on perehtynyt aiheeseen haastattelemalla kasvatuksen ja vanhemmuuden asiantuntijoita tietokirjaansa Pojat, pojat, pojat – Kirja poikien äideille

– Kun vauva syntyy, on suhde äitiin symbioottinen, ja äiti saa usein olla pojan aurinko 5–6 vuoteen asti. Silloin lapsi alkaa tiedostaa olevansa poika, ja kasvaa kohti miehuutta. Isät ja miehet toimivat siinä vaiheessa esikuvina ja äidin on hyvä astua taka-alalle luottaen siihen, että suhde kantaa, Helne sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Murrosiässä poika tekee suurimman irtioton isästä, koska haluaa ikään kuin päihittää isänsä, ja suhde äitiin jää idealisoidummaksi. Tähän perustuvat myyttiset äiti-poika-suhteet, joista aina puhutaan.

Helnellä itsellään on 2- ja 6-vuotiaat pojat.

– Varsinkin 6-vuotiaan kohdalla mennään oppikirjojen mukaan. Hän on kosinutkin minua, Helne nauraa.

– Yksi mielenkiintoinen juttu on myös se, että jos poika on hetero, ympäröi hän itsensä usein äitinsä kaltaisilla naisilla. 

"Voi ei, taasko poikia"

Neljän pojan äiti Jonna Mikkonen sanoo huomanneensa, että äidin ja poikien suhteesta puhutaan usein negatiivisesti. Hän kertoo myös loukkaantuneensa ajattelemattomista tokaisuista.

– Kukaan ei onnitellut, vaan sanottiin, että 'voi ei, taas poikia, ettekö te osaa tyttöjä tehdä'. Se on tuntunut pahalta, etenkin, jos niin on sanottu poikien aikana, Mikkonen kertoo. 

Katso koko haastattelu: Jonna Mikkonen kertoo ylläolevalla videolla arjesta neljän poikansa kanssa. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.Lue myös:

    Uusimmat