Abu Dhabin GP:n topit ja flopit: Lewis Hamiltonin selän takana kytee todellinen vallankaappaus

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kausi päättyi mestari Lewis Hamiltonin ylivoimaiseen näytökseen.

Hamilton ajoi paalupaikalta voittoon varmistettuaan kuudennen mestaruutensa jo kaksi kisaa aiemmin. Red Bullin Max Verstappen oli toinen ja Ferrarin Charles Leclerc kolmas. Valtteri Bottaksen nousu takarivistä riitti neljänteen sijaan, ja Kimi Räikkönen jäi jälleen ilman pisteitä oltuaan 13:s.

TOPIT:

1. Lewis Hamilton

Aivan maaginen viikonloppu, vaikka panoksena oli jo aiemmin ratkenneen mestaruuden jälkeen enää kauden päättäminen tyylillä. Hamilton pätki muita turpiin aika-ajossa melkoisella erolla, ja pokkasi koko kauden tilaston Bottasta vastaan vahvasti 13-7 oltuaan alkukaudesta jopa vaikeuksissa suomalaista vastaan. Kisassa hän karisti Charles Leclercin ja Max Verstappenin nopeasti kannoiltaan. Syvä kumarrus mestarille. Tämä oli taas turhan helppoa leikkiä. Voi olla, että seuraavina vuosina näin ei tule käymään.

2. Max Verstappen

Kun kauden päätteeksi arvioidaan Hamiltonin haastajia, Verstappen on nostettava esiin suurena onnistujana. Hollantilaisen suoritukset ovat olleet äärimmäisen tasaisia, ja pisteitä on tullut suurin piirtein aina maksimimäärä Red Bullin suorituskykyyn nähden. Pientä hermojen herpaantumista näkyy toisinaan edelleen, mutta pääasiassa Verstappen on kypsynyt tänä vuonna aivan uskomattomalla tavalla. Toivottavasti Red Bull pystyy ensi vuonna haastamaan Mercedeksen ja Ferrarin heti alusta lähtien. Silloin voisimme nähdä todellisen vallankaappausyrityksen.

3. Charles Leclerc

Ensimmäisellä Ferrari-kaudellaan seitsemän paalupaikkaa, 12-9-voitto Sebastian Vettelistä aika-ajomittelöissä, tallikaverin kukistaminen MM-pisteissä ja Hamiltonin jälkeen eniten johdettuja kisakierroksia. Charles Leclercin nousu parrasvaloihin tapahtui häikäisevällä tavalla. Näillä meriiteillä hän talloo Ferrari-kuskina Kimi Räikkösen täysin jalkoihinsa, mutta samaan aikaan hänen aikansa on lisännyt tallin sisäisiä ristiriitoja ennennäkemättömän nopeasti. Vaikka ne johtuisivat lähes poikkeuksetta Vettelin ailahtelevaisuudesta, tälle asialle on myös Leclercin tehtävä osansa kausien välissä. Ferrarilla ei ole varaa hukata ainuttakaan voittoa tai palkintosijaa typerän kukkoilun takia.

4. Valtteri Bottas

Erittäin vahva lopetus kaudelle, vaikka olosuhteet olivat todella heikot. Siviilielämän käänteet seurasivat pakostakin Valtteria Abu Dhabiin. Silti hän onnistui sulkemaan murheet kypäränsä ulkopuolelle ja ajoi todella vahvan kilpailun viimeisestä lähtöruudusta neljänneksi. Ja jos avattava takasiipi olisi ollut käytössä heti alusta alkaen, Leclerc olisi saanut väistyä kolmossijalta. Alkukaudesta esiin kuoriutunut aika-ajovauhti ja loppukaudesta löytynyt kisatekeminen antavat erinomaisen lähtökohdan ensi vuoteen.

5. Carlos Sainz

Sainzia voisi pitää kauden suurimpana yllättäjänä. Toki vuosi nosti esiin kaksi huimaa F1-tulokasta, Lando Norrisin ja Red Bullin Alexander Albonin, mutta Sainzin tasonnosto jo melko kokeneena kuljettajana on ollut todella vakuuttavaa seurattavaa. Aika-ajoissa toisen polven rattimatadori ei pystynyt tekemään merkittävää eroa vielä teini-ikäiseen McLarenin tallikaveriinsa Norrisiin, mutta hänen kisasuorituksensa ovat olleet suoraan sanottuna sensaatiomaisia. Kauden viimeisen kisan viimeisellä kierroksella hän kaivoi taskustaan ohituksen, jonka tuoma piste nosti espanjalaisen MM-loppupisteissä peräti kuudenneksi!

FLOPIT:

1. FIA:n tuomaritoiminta

Kauden viimeinen kisa päättyi klo 16.52 Suomen aikaa, ja heti perään kello 21.09 oli palkintopallikolmikko lopullisesti selvillä. Tätä on F1:n tuomaritoiminta tänä päivänä. Ferrarin epäselvyydet Charles Leclercin polttoainemäärän kanssa tulivat toki tietoon aivan viime tingassa ennen kisan alkua, mutta jos italialaistiimille oli päätetty alun alkaenkin antaa vain ”minimirangaistus”, sen olisi voinut tehdä heti ruutulipun heiluttuakin. Lähes viidellä kilolla ylitetty polttoainemäärä on pienen pienistä marginaaleista elävässä lajissa massiivinen rike, mutta silti tuomaristo uskalsi antaa rangaistukseksi vain 50 000 euron sakot. Kaikki tämä yli neljän tunnin pohdinnan jälkeen.

2. Ferrari

Epäilyt Ferrarin toimintaa kohtaan eivät tämän selkkauksen myötä ainakaan helpottaneet. Tallia on koko loppukauden syytetty polttoainevirtauksen ylittämisestä sääntöjenvastaisilla ratkaisuilla, joten nyt bensamäärän ylittämisen paljastuminen pistokokeessa tuli ikävään kohtaan. FIA tutkii mahdolliset väärinkäytökset ajan kanssa, ja pahimmassa tapauksessa se sotkee italialaisten valmistautumisen ensi kauteen pahanpäiväisesti.

3. Alfa Romeo

Brasilian poikkeusoloissa lähes palkintopallille yltäminen osoittautui sattuman oikuksi, kun Alfa Romeo pystyi kukistamaan seuraavassa aika-ajossa vain Williamsin autot. Kimi Räikkönen taisteli vielä loppuun asti jämäpisteistä, mutta jälleen tallin oli tyytyminen nollatulokseen. Ensi kausi saattaa hyvinkin olla Kimin viimeinen, ja jos Alfa Romeo ei pysty tarjoamaan tämän parempaa autoa hänelle, jäähyväiskaudesta tulee vielä samanlainen lässähdys kuin Felipe Massan kohdalla.

4. Ankeat jäähyväiset 1: Robert Kubica

Sunnuntaina radalla nähtiin kaksi kuskia, jotka hyvin suurella todennäköisyydellä eivät enää kuninkuusluokassa esiinny. Robert Kubica jätti viimeiset jäljet itsestään kolaroimalla yhteen vääjäämättömästi ohi rynnineen Alfa Romeon Antonio Giovinazzin kanssa. Paluukausi oli valtava pettymys eikä se johtunut pelkästään Williamsin onnettomasta autosta. Kubica hävisi tallikaverilleen George Russellille kauden JOKAISEN aika-ajon – Abu Dhabissa tappio oli puoli sekuntia.

5. Ankeat jäähyväiset 2: Nico Hülkenberg

Kovin paljon juhlallisemmin ei päättynyt myöskään Nico Hülkenbergin F1-ura. Renault toki teki kaikkensa piristääkseen paikkansa menettävää kuskia kehuillaan, mutta viimeisellä kierroksella MM-pisteiltä putoaminen jollain tavalla alleviivasi saksalaisen koko uran. Hän on ollut niin lähellä milloin palkintopallia, läpimurtoa ja isoja pestejä. Ja silti ne ovat aina valuneet käsistä kuin kourallinen hiekkaa.

Lue myös:

    Uusimmat