63-vuotias mies kosketteli toistuvasti intiimialueilta alle 10-vuotiasta ystäväperheensä lasta – tuomittiin ehdolliseen

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 63-vuotiaan miehen ehdolliseen vankeuteen ystävänsä lapseen kohdistuneesta seksuaalisesta väkivallasta. 

Oikeuden mukaan mies syyllistyi vuosina 2019–2021 törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Uhri oli rikosten aikaan 7–9-vuotias. Syytetty, uhrin isän ystävä oli hoitanut lasta perheen kotona ja lapsi oli myös ollut öitä tämän luona. Teot sisälsivät lapsen koskettelua intiimialueilta.

– Käräjäoikeus katsoo kokonaistörkeysarvostelussaan, että (syytetyn) syyllistyminen hyväksikäyttötekoihin kolmena eri kertana viittaa tietoiseen pyrkimykseen käyttää asianomistajaa seksuaalisesti hyväksi. Rikosta on siten pidettävä luonteensa ja tekotapansa perusteella myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä, tuomiossa sanotaan.

Syytetty kiisti syytteen ja sen, että olisi tehnyt lapselle minkäänlaisia seksuaalisia tekoja.

Isä: Lapsi piiloutui syytetyltä

Tuomion mukaan uhri oli kertonut asiasta isälleen ja sosiaalityöntekijälle, joka lopulta teki rikosilmoituksen poliisille. Tuomion mukaan isän ja todistajana kuullun sosiaalityöntekijän kertomukset vahvistivat käsitystä, että lapsi oli joutunut seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

– Isä on edellä kerrotun lisäksi häntä todistelutarkoituksessa kuultuna kertonut, että asianomistaja oli hävennyt tapahtumista isälleen kertoessa. Lisäksi isä on kertonut, että lapsi oli aiemmin ilahtunut (syytetyn) vierailuista, mutta myöhemmin käyttäytyminen olisi muuttunut, ja lapsi olisi tällöin halunnut pysyä piilossa.

Asiassa kirjallisena todisteena oli syytetyn ja lapsen välistä viestittelyä. Syytetty oli käyttänyt lapsesta nimitystä "darling". Lapsi taas oli viestittänyt vihaavansa syytettyä ja merkinnyt syytetyn yhteystietoon tekstin "child abuse idiot".

Mies tuomittiin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen ja 60 tunnin yhdyskuntapalveluun. Hänet määrättiin maksamaan uhrille 6 500 euron korvaukset. Tuomio on annettu helmikuun puolivälissä, eli se ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat