31-vuotias äiti kritisoi Facebookin suosittua 10 vuoden kuvahaastetta: "Kaikki jakavat tahallaan itsestään ajattomimman kuvan"

6:12
Itsetunto voi nousta vanhanakin – nuoruus ja synnytys koettelevat

Facebookissa kiertävän kymmenen vuoden haasteen tarkoitus on todistaa, ettei kuvan henkilö ole vanhentunut tippaakaan. Näin uskoo Ashley, joka itse huomauttaa muuttuneensa: kolmekymppisenä hänellä on naururyppyjä ja vatsamakkaroita, joita ikääntyminen luultavasti tuo vielä lisää.

Viime aikoina sosiaalisessa mediassa ei ole voinut olla törmäämättä kysymykseen "miten aika on sinua kohdellut?". Kymmenen vuoden haasteessa ideana on jakaa itsestään uusi ja vanha kuva.

Myös Ashley Austrew pitää kuvien jakamisesta – yleensä. Hänkin löysi itsestään kymmenen vuotta vanhan kuvan.

– Olin 21-vuotias opiskelija, joka juoksi kolme mailia joka päivä ja nukkui täydet kahdeksan tuntia joka yö. Kun otin rintaliviit pois, rintani pysyivät siinä, missä ne ovat, sen sijaan, että ne roikkuisivat rintakehäni alaosassa, enkä ollut koskaan kuullut "yövoiteesta" tai "retinolista" (voiteiden vaikuttava ainesosa, toim.huom), Ashley kertoo Romper-sivustolla.

10 vuotta vanhassa kuvassa ei ole maksaläiskiä ja harmaita hiuksia

Nyt hän on 31-vuotias kahden pienen lapsen äiti, joka tekee täyttä työpäivää freelancerina ja nukkuu hyvänä yönä kuusi tuntia.

– Olen ainakin 20 kiloa painavampi kuin toisessa kuvassani, koska, ei, en koskaan pudottanut "raskauskiloja" ensimmäisen lapsen saatuani (hän on nyt 7-vuotias). Vatsani ja rintani ovat täynnä raskausarpia. Saan maksaläiskiä poskiini. Minulla on harvoin aikaa meikata, ja pitkät, karheat, harmaat hiuskarvat alkavat hiipiä laskeutuviin ruskeisiin hiuksiini.

"Se, että näyttäisit 'paremmalta', on ehdottomasti tämän haasteen idea"

Ashley ei häpeä ulkonäköään. Hän kuitenkin huomauttaa, että kauneusihanteiden valossa hän ei ole tuoreessa kuvassaan yhtään "parempi".

– Ja se, että näyttäisit "paremmalta" – tai edes aivan samalta kuin ennen – on ehdottomasti tämän haasteen idea. Melkein jokaisessa jaetussa kuvassa on tusinoittain kommentteja hihkumassa "OMG, et ole vanhentunut tippaakaan" tai "mielestäni olet nyt vielä kauniimpi". Ja siksi kaikki jakavat tahallaan itsestään ajattomimman kuvan, minkä vain voivat löytää, Ashley kuvaa.

– Jos aidosti näytät paremmalta kuin vuonna 2009, se on mahtavaa. Jatka upeaa elämää omana, kuumana itsenäsi. Mutta kun olen nähnyt tusinoittain virheettömiä vertailukuvia sosiaalisen median uutisvirrassani muutaman viime viikon ajan, en voi olla ajattelematta, että tämä haaste on vain uusi tapa edistää ideaa siitä, että siinä, että näytät vanhentuneen, on jotakin häpeällistä.

Naiset kokevat painetta pysyä "ikinuorina"

Ashley huomauttaa, että naiset kokevat painetta pysyä "ikinuorina": harmaat hiukset kuuluu värjätä ja ryppyjä kuuluu "hoitaa" kalliilla voiteella. Synnytyksen jälkeen pitäisi palautua muutamassa viikossa, niin, että muut voivat vain ihmetellä, miten "raskautta ei enää edes huomaa".

– Mutta se ei ole todellisuutta monille ihmisille, eikä todellakaan minulle.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Toivoo ikääntymisen merkkien vain pahentuvan

Ashley itse huomauttaa muuttuneensa kymmenessä vuodessa paljon. Kolmekymppisenä hänellä on naururyppyjä ja vatsamakkaroita, joita ikääntyminen luultavasti tuo vielä lisää.

– Itse asiassa toivon, että ne vain pahenevat, koska se merkitsee, että olen elänyt tarpeeksi kauan saadakseni elää täyden elämän ja nähdäkseni lasteni kasvavan aikuisiksi, Ashley sanoo.

– Monet ihmiset saattavat katsoa nyt-kuvaani verrattuna entiseen, näkevät naisen, johon "ikääntyminen on iskenyt kovaa" tai joka on "lakannut huolehtimasta itsestään". Mutta entä sitten? Nuoruus ja kauneus eivät ole sama asia kuin onnellisuus, täyttymyksen tunne tai menestys, eivätkä nuoruus ja kauneus koskaan tulleet jäädäkseen.

Ashley toteaakin olevansa 31-vuotiaana parempi äiti ja kumppani sekä menestyneempi ihminen.

Hän muistuttaa, että kymmenen vuoden haastetta kannattaisi ajatella mahdollisuutena julistaa ylpeästi, että viimeinen vuosikymmen todella tapahtui, ja että se on nyt takana päin.

Lähde: Romper.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja