Jaoitko sinäkin jo vanhan kuvasi? Kritisoijat: Facebookin suosittu "10 vuoden haaste" on vain tapa kerätä tietoa

7:25
Facebook on jo aiemmin ryvettynyt tietoturvakohuissa

Facebookia on syytetty "kymmenen vuoden haasteen" keksimisestä. Kritisoijat epäilevät, että ihmisten jakamien kuvien avulla somejätti voisi opettaa algoritminsa tunnistamaan ikääntymistä.

Oletko jo osallistunut Facebookissa kiertävään 10 vuoden haasteeseen? #10yearchallenge-haasteen ideana on julkaista itsestään sekä vanha että tuore kuva.

Haaste on hauska ja nostalginen – ja joidenkin käyttäjien mielestä epäilyttävä. Facebookia on syytetty siitä, että haaste on kehitetty vain siksi, että somejätti voisi opettaa algoritminsa tunnistamaan ikääntymistä, kertoo Independent.

Kuvien ideana kouluttaa algortimia, epäilevät kritisoijat

Sosiaaliseen mediaan on jo levinnyt varoituksia siitä, että somessa jaettu tieto voi olla yrityksille hyödyllistä.

– Sanotaan näin, että jos haluaisit opettaa kasvojentunnistusalgoritmille ikääntymistä, mitä tekisit? Ehkä aloittaisit meemin, kuten #10vuodenhaaste, Wired-lehden Nicholas Thompson pohti Twitterissä.

Wired-lehden Kate O'Neill uskoo, että vaikka Facebook voisi niin sanotusti "tonkia arkistojaan" opettaakseen algoritmille ikääntymistä, tehokkaampaa olisi panna käyttäjät jakamaan kuvat itse. Näin voitaisiin olla varmoja siitä, että kuvat ovat kronologisessa järjestyksessä eivätkä muut "turhat" kuvat sekoita tunnistamisprosessia.

Facebook kieltää syytökset

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Facebook on vastannut vakuuttamalla, ettei se ole keksinyt haastetta.

– 10 vuoden haaste on käyttäjien kehittämä meemi, joka alkoi itsestään, ilman meidän mukanaoloamme. Se on todiste siitä, miten ihmiset pitävät hauskaa Facebookissa, se siitä, somejätti totesi Thompsonille Twitterissä.

Facebook vakuutti myös Wiredin artikkelille, että haasteessa käytetään kuvia, jotka ovat jo Facebookissa, eikä jätti "hyödy mitään" haasteesta.

– Paitsi, se muistuttaa meitä vuoden 2009 kyseenalaisista muotitrendeistä, somejätti heitti.

– Heillä on jo kaikki kuvat kaikista, ne on ladattu kymmenen vuotta sitten. He eivät tarvitse tätä meemiä, myös Twitter-käyttäjä Mr. Glass huomauttaa.

Kaikki eivät usko vakuutteluja

Kaikki eivät kuitenkaan usko Facebookin vakuutteluja ja viittaavat aiempiin dataskandaaleihin, joissa yritys on viime aikoina ryvettynyt.

– Jos Facebook ei olisi jo käyttäytynyt niin ilkeillä tavoilla, tämän voisi jättää huomiotta vainoharhaisena hölynpölynä. Mutta se käyttäytyi niin. Joten ei voi, Twitter-käyttäjä Chris Csernica sanoo.

Haaste on tuottanut myös runsaasti vitsailua. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja