11-vuotias tyttö ei saanut kieltäytyä epämiellyttävästä tanssipyynnöstä – äiti raivostui koulun "raiskauskulttuurista"

1:54
Yhdysvaltalainen koulu joutui myrskyn silmään, koska koulu palkitsi cheerleadereistaan "isorintaisimman" ja "isopeppuisimman".

Yhdysvaltalaisen alakoulun tanssiaispolitiikasta järkyttynyt äiti on nostanut tikun nokkaan sen, miten lapsille opetetaan suostumista ja kieltäytymistä.

Saako tanssipyynnöstä kieltäytyä koulun tanssiaisissa? Onko sopivaa opettaa lapsille, että kenellekään itseä lähestyvälle ei saa sanoa ”ei”? Kumpi on tärkeämpää: suojata lapsia torjutuksi tulemiselta, vai opettaa heitä kunnioittamaan oman kehonsa rajoja?

Kysymykset ovat nousseet keskusteluun Yhdysvalloissa, kun pienessä utahilaisessa kaupungissa asuva Alicia Hobson kirjoitti ystävänpäivän jälkeen tyttärensä koulun tanssiaispolitiikasta.

Hobsonin 11-vuotias tytär Azlyn oli odottanut tansseja kuin kuuta nousevaa. Innostus oli vaihtunut vihaan ja pettymykseen, kun lapselle kerrottiin, ettei hän saa kieltäytyä kenenkään tanssipyynnöstä. Azlyn joutui tanssimaan pojan kanssa, jota piti epämiellyttävänä.

Hobson kertoo Today-sivustolle tyttärensä vihanneen tanssin jokaista minuuttia ja olleen helpottunut, kun kappale viimein päättyi.

”Hänen vartalonsa on hänen vartalonsa”

Facebook-päivityksessään Hobson kertoo, miten hänen tytärtään oli pyytänyt tanssimaan poika, jonka juoruiltiin puhuneen seksuaalisesti häiritseviä asioita. Azlyn piti pojan läsnäoloa epämukavana eikä halunnut olla tämän kanssa lähekkäin.

Azlyn yritti kohteliaasti kieltäytyä pojan tanssipyynnöstä. Lähellä ollut rehtori kuuli kieltäytymisen ja kertoi Azlynille, ettei tyttö saa sanoa tanssipyynnölle ei, vaan pyyntöön olisi suostuttava.


Jos päivitys ei näy, voit avata sen tästä.

– Hänen ei olisi pitänyt joutua olemaan pojan lähellä tämän kädet kehollaan, jos hän ei niin halua. Hänellä on oikeus sanoa ei jokaiselle mistä tahansa syystä. Hänen vartalonsa on hänen vartalonsa, ja jos hän ei halua tanssia jonkun kanssa, hänellä on siihen oikeus, Hobson kirjoittaa.

Hobson kertoo sinällään ymmärtävänsä koulun tanssiaispolitiikan perusteet. Torjutuksi tuleminen ei ole mukavaa eikä kannustavaa. Hobson kuitenkin muistuttaa, että se on osa elämää. Tyttölapsen äiti painottaa, että tyttöjen tulee oppia sanomaan ei ja muiden kunnioittamaan tätä kieltäytymistä.

– En aio katsoa hiljaa vierestä, kun tyttäreni ja hänen luokkakaverinsa kiedotaan raiskauskulttuuriin.

Psykologi moittii sääntöä

Todayn haastattelema yhdysvaltalainen psykologi Rebecca Schrag Hershberg luonnehtii sääntöä suorastaan vaaralliseksi. Hänen mukaansa lapsille tulisi opettaa sukupuolesta riippumatta suostumuksen merkitystä. Schrag Hershberg on Hobsonin kanssa samaa mieltä siitä, että myöntymiseen pakottaminen on linjassa ”raiskauskulttuurin” kanssa.

Hobson on ollut tanssiaissäännöstä yhteydessä kouluun ja opetushallitukseen. Äidille on viestitty, ettei tanssiaispolitiikkaa aiota muuttaa, vaikka vastaavia valituksia on tullut ennenkin. Kieltäytymisen kieltävän säännön tarkoituksena on estää ulkopuolisuuden tunne. Jos sääntö ei miellytä, ei lapsen tarvitse osallistua tanssiaisiin.

Good Morning American mukaan koulun tanssiaispolitiikka on nyt tarkistelun alla, vaikka koulu itse sääntöihinsä uskoo.

– Haluamme suojella jokaisen lapsen oikeutta kokea olonsa koulussa turvalliseksi ja mukavaksi, koulun rehtori Kip Motta sanoo GMA:n mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja