Kaavio ”raiskaukseen johtavista syistä" kerää suosiota somessa – tämän selvemmin asiaa ei voi ilmaista

Twitterissä leviävä kaavio lopettaa epäselvyyden raiskauksen syistä.

Yllä olevalla videolla pohditaan, miten väkivaltaisessa suhteessa elävää voi auttaa.

Oletko sinäkin joskus kuullut jonkun arvelevan, että raiskaus on todennäköisempi, jos kävelee yksin pimeällä? Kenties vielä lyhyessä hameessa ja parin drinkin jälkeen?

Selma- ja A Wrinkle in Time -elokuvat ohjannut Ava DuVernay jakoi Twitterissä piirakkamallin, joka selventää kertaheitolla tietämättömille, mitkä asiat todellisuudessa johtavat raiskaukseen. 

Lyhyet hameet, flirttaileva käytös...?

Kuvassa piirakkamallin vierellä on syitä, joita usein kuulee heitettävän ilmoille, kun pohditaan sitä, miten raiskaus saattoi tapahtua. Näitä ovat lyhyet hameet, alkoholin käyttö, flirttaileva käytös, "huikentelevainen" menneisyys, yksin kävely ja yöaika.

Edellä mainittuja syitä kuvaavia värejä ei piirakkamallista kuitenkaan löydy. Sen sijaan se on kauttaaltaan turkoosi kuvaamaan sanaa, joka oikeasti on kaikkien raiskauksien syy: raiskaajat.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Viesti on selvä. Raiskaajat aiheuttavat raiskauksia, eivät raiskauksen uhrit.

"Joka kerta perheenjäsen ihmetteli ääneen..."

DuVernayn tyhjentävästä kaaviosta on tullut hitti Twitterissä. Siitä on tykätty jo 119 000 kertaa. Sitä on myös jaettu eteenpäin kymmeniä tuhansia kertoja.

Moni on jakanut Twitterissä myös omia kokemuksiaan aiheesta.

"Olen 36-vuotias, ja olen kokenut seksuaalista väkivaltaa yli 7 kertaa elämässäni, kolme noista kerroista tapahtui, kun olin lapsi. Joka kerta perheenjäsen ihmetteli ääneen, mitä olin tehnyt yllyttääkseni hyökkäykseen." Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

"Kukaan ei kysy sitä, jos varas nappaa toiselta käsilaukun", huomautti edelliselle kommentoijalle toinen Twitter-käyttäjä. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Monet kuitenkin huomauttivat, että lyhyitä hameita ja raiskaajia kuvaavat värit olivat turhan samankaltaisia, joten pian leviämään lähti myös versio, jossa lyhyet hameet oli kuvattu vielä tummemmalla sinisellä väärinkäsitysten välttämiseksi.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja