Kaksi siviiliä kuoli Venäjän iskussa Ukrainan Kramatorskiin – MTV:n sotaseuranta 12.8.2022

7:56
Tuoreimmat Ukraina-uutiset: YK huolissaan Zaporizhzhjan ydinvoimalasta, Venäjän hyökkäys herätti Viron venäjänkielisen väestön.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

  • Zelenskyi: Sota alkoi Krimistä ja sen täytyy loppua Krimin vapauttamiseen
  • Yhdysvallat: Venäjä menettää joka päivä 500 sotilasta
  • Brittitiedustelu: Venäjän aseteollisuus ei pysty toimittamaan kaikkia tilauksia
  • Satelliittikuvat: Ainakin seitsemän sotilaskonetta tuhoutui Venäjän Krimin kentän räjähdyksissä
  • Yhdysvallat: Venäjä menettänyt ainakin 75 000 sotilasta
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.05: Kaksi siviiliä kuoli Venäjän iskussa Ukrainan Kramatorskiin 

Venäjän tulitus tappoi kaksi siviiliä ja haavoitti kolmeatoista perjantaina Kramatorskissa Itä-Ukrainassa, sanoo Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko.

Kramatorsk on alueen viimeinen kaupunki, joka on ukrainalaisten hallinnassa.

Kyrylenko kertoi iskusta Facebookissa ja kehotti kaupunkiin jääneitä asukkaita evakuoitumaan.

Hänen mukaansa pommitus on vahingoittanut ainakin 20:ta rakennusta ja aiheuttanut tulipaloja.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on määrännyt koko Donetskin alueelle pakollisen evakuoinnin.

20.05: Medvedev: "Onnettomuuksia voi sattua myös eurooppalaisissa ydinvoimaloissa"

Venäjän ex-presidentti Dmitri Medvedev uhkaili perjantaina Ukrainan länsiliittolaisia, jotka ovat syyttäneet Venäjää ydinkatastrofin vaaran luomisesta sijoittamalla joukkoja ukrainalaisen Zaporizhzhian voimalaitoksen ympärille, kertoo Reuters.

– Älkäämme unohtako, että myös Euroopan unionilla on ydinvoimaloita. Ja onnettomuuksia voi tapahtua sielläkin, Medvedev sanoi perjantaina.

Venäjä on pommittanut Ukrainaa ydinvoimalan suunnalta tietäen, että Ukraina ei voi ottaa vastatulituksen riskiä. Ukrainan mukaan Venäjä on myös itse tulittanut ydinvoimala-aluetta, syyttäen Ukrainaa.

YK:n Kansainvälinen atomienergiajärjestö on sanonut, että Zaporizhzhian ydinvoimalan pommitus voi aiheuttaa ydinkatastrofin.

Kiova ja YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ovat vaatineet alueen demilitarisoimista.

16.00: Ensimmäinen Maailman ruokaohjelman alus saapumassa Ukrainaan 

Ensimmäisen Maailman ruokaohjelman vehnää noutavan aluksen on tarkoitus saapua Ukrainaan tänään, kertoo YK.

Aluksen on tarkoitus kuljettaa vehnää globaalin ruokakriisin helpottamiseksi.

Istanbulista keskiviikkona matkaan lähteneen aluksen on määrä rantautua Itä-Ukrainan Juzhneen Mustanmeren rannikolla.

Kyseessä on ensimmäinen humanitaarinen ruokakuljetus, joka toteutuu 22. heinäkuuta solmitun Mustanmeren aloitteen jälkeen. Aloitteessa Venäjä ja Ukraina sopivat Turkin valvomista viljakuljetuksista.

15.33: Krimin lentokentän räjähdyksissä kuoli noin kuusikymmentä

Ukrainan mukaan Krimin sotilastukikohdan räjähdyksissä on kuollut kymmeniä ihmisiä. Ukrainan sisäministeriön edustajan Anton Herashtshenkon mukaan kuolleita olisi kuutisenkymmentä. Haavoittuneita on noin sata.

Herashtshenko kertoo New York Timesin haastattelussa, että tiedot uhreista on saatu tutkimalla videoita ja analysoimalla tiedustelutietoja.

Ukraina ei ole virallisesti ilmoittanut hyökänneensä kentälle. Epävirallisten tietojen mukaan hyökkäyksen takana ovat voineet olla Ukrainan erikoisjoukot tai alueen partisaanit.

Venäjän mukaan kentälle ei hyökätty, vaan tuhon syynä oli lentopommien räjähtäminen tukikohdassa. Venäjän mukaan tukikohdassa kuoli yksi ihminen ja useita loukkaantui.

Riippumattomista lähteistä ei ole toistaiseksi pystytty varmistamaan kuolleiden määrää. Britannian puolustusministeriö kertoi raportissaan, että todennäköisesti ainakin kahdeksan sotilaskonetta tuhoutui räjähdyksissä.

12.56: Ukrainan puolustusministeri: Suomenkin käyttämä raskas raketinheitinjärjestelmä saapunut – "Lisää lahjoja on tulossa"

Iso-Britannian Ukrainalle lupaamia raskaita M270 MLRS -raketinheittimiä on saapunut Ukrainaan, sanoo Ukrainan puolustusministeriö Oleksii Reznikov Twitterissä.

M270 MLRS on Yhdysvalloissa valmistettu raskas raketinheitin.

– Britannia lupasi, Britannia toimitti, Reznikov kirjoittaa.

Tiedossa ei ole, montako M270-raketinheitintä Ukrainaan nyt saapui.

Reznikov vihjaili, että "lisää lahjoja on tulossa". Puolustusministeri eittämättä viittasi aseapuun, mutta ei tarkentanut, mitä Ukraina on seuraavaksi saamassa.

Lue aiheesta lisää täältä.

M270-raketinheitin
M270-raketinheitin Alankomaiden käytössä.

11.58: Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Krimin räjähdyksistä: "Shokki leviää venäläisten keskuudessa – ihan selvää, ettei ollut onnettomuus"

Suomen entisen Moskovan-suurlähettilään Hannu Himasen mielestä on symbolisesti iso asia, että Venäjän sotilaslentokentän räjähdykset tapahtuivat juuri Krimin niemimaalla.

Venäjän hallitsemalla Krimillä sijaitsevaan lentotukikohtaan tehdyn iskun takana on Ukrainan asevoimat, kertovat Washington Post ja New York Times.

Edelleen on epäselvää, miten räjähdykset todella tapahtuivat. Venäjän mukaan kyse oli onnettomuudesta, eikä Ukrainakaan ole virallisesti myöntänyt iskua.

Iskussa tuhoutui ainakin kahdeksan sotilaskonetta, arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut Himanen pitää "ihan selvänä", etteivät räjähdykset olleet onnettomuus.

– Videomateriaali kertoo siitä, hän sanoo.

Lue aiheesta lisää täältä.

1:46
Suomen entinen Moskovan suurlähettiläs: ”Ihan selvää, etteivät Krimin räjähdykset olleet onnettomuus.

9.12: Brittitiedustelu: Tällaisia sotakoneita Venäjä menetti Krimin sotilaskentän räjähdyksissä – "Mustanmeren laivaston ilmavoimat ovat merkittävästi heikentyneet"

Iso-Britannian puolustusministeriö arvioi tuoreessa tiedustelupäivityksessään Krimin niemimaalla sijaitsevan Venäjän lentosotilastukikohdassa tapahtuneita räjähdyksiä.

Venäjä menetti ainakin viisi Suhoi Su-24 Fencer- ja kolme Suhoi Su-30 Flanker -lentokonetta, brittiministeriö kirjoittaa. Hävittäjät joko tuhoutuivat kokonaan tai kärsivät vakavaa vahinkoa.

Fencer ja Flanker ovat Naton kutsumanimiä venäläiskoneille.

Suhoi Su-24 on vuonna 1967 ensimmäistä kertaa tuotantoon otettu rynnäkkökone, joita on vuosikymmenten aikana valmistettu julkisten tietojen mukaan noin 1 400.

Rynnäkkökoneita käytetään pääsääntöisesti maakohteita, kuten panssarivaunuja vastaan.

Useissa Neuvostoliiton ja Venäjän käymissä sodissa käytetty Su-24 on päivitetty pitkän palvelusaikansa varrella useaan otteeseen.

Suhoi Su-30 puolestaan on hävittäjä, joiden pääasiallinen tehtävä on taistella muita ilmakohteita vastaan. Su-30-hävittäjiä arvioidaan valmistetun yli 600 ja ne ovat olleet aktiivikäytössä 1990-luvulta lähtien.

Kahdeksan taistelukonetta on vain pieni osa siitä sotakoneiden määrästä, jotka Venäjällä on käytössään, Britannia muistuttaa.

– Sakyn sotilaskenttä kuitenkin käytettiin pääasiassa Venäjän Mustanmeren laivaston lentokoneiden tukikohtana. Laivaston ilmavoimat ovat nyt merkittävästi heikentyneet, Iso-Britannia kirjoittaa tiedustelupävityksessään.

– Tapahtunut saa Venäjän todennäköisesti uudelleenarvioimaan uhan mahdollisuuden. Krimin niemimaata todennäköisesti pidettiin Kremlissä aikaisemmin turvallisena selusta-alueena, Brittiministeriö jatkaa.

6.25: Yhdysvallat: Venäjä menettää joka päivä 500 sotilasta

Venäjä menettää joka päivä kuolleina ja haavoittuneina noin 500 sotilasta, väittävät Yhdysvaltain tiedustelu- ja sotilasviranomaiset amerikkalaislehti The New York Timesin mukaan.

Yhdysvallat on myös arvioinut, että Venäjä on kaiken kaikkiaan "todennäköisesti menettänyt 70 000–80 000 sotilasta" kuolleina ja haavoittuneina Ukrainan sodan aikana.

Kahden amerikkalaisviranomaisen mukaan noin 20 000 Venäjän tappioista on kuolleita.

Ukrainan armeija päivittää väitteensä Kremlin kärsimistä miehistö- ja kalustotappioista päivittäin. The Kyiv Independentin mukaan viimeisin Ukrainan antama luku Venäjän sotilasmenetyksistä on 43 000. Tiedossa ei ole, sisältääkö luku myös haavoittuneet.

Venäjä ei ole omia tappioitaan juuri kommentoinut.

5.59: Zelenskyi vaatii välittömiä toimia Venäjän miehittämän ydinvoimalan turvaamiseksi 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii kansainvälistä yhteisöä ajamaan venäläiset miehittäjät pois Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueelta.

Zelenskyin mukaan Venäjän miehitys voimalan alueella on "ydinkiristystä" ja vain venäläisten vetäytyminen alueelta voi taata Euroopan ydinturvallisuuden.

Ydinvoimalan lähettyvillä on käyty taisteluita ja ammuttu tykistötulta Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mikä on herättänyt huolta potentiaalisesta ydinkatastrofista.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on vaatinut, että järjestön tarkastajat päästetään voimalaan pikimmiten.

5.30: IAEA vaatii saada tarkastaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanteen 

YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on ilmaissut YK:n turvallisuusneuvostolle vakavan huolensa Zaporizhzhjan ydinvoimalasta Ukrainassa.

IAEA vaatii, että sen tarkastajat päästetään pikimmiten voimalaan.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja ydinvoimalan miehittäminen ovat vaarantaneet voimalan turvallisuuden taisteluilla sen ympäristössä.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi puhui Venäjän koollekutsumassa hätäkokouksessa myöhään torstai-iltana Suomen aikaa.

Yhdysvallat kommentoi tukevansa YK:n esittämiä vaatimuksia demilitarisoidun vyöhykkeen muodostamisesta voimalan ympärille.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin.

23.27: Venäjän sotakoneet lentäneet jo kolmesti tällä viikolla Alaskan ilmapuolustuksen alueella

Venäjän sotilaskoneet ovat lentäneet Alaskan ilmapuolustuksen tunnistusalueelle ainakin kolme kertaa tällä viikolla, uutisoi CNN.

Pohjois-Amerikan ja Kanadan ilmailuturvallisuudesta vastaava yhteisorganisaatio Aerospace Defence Command paljasti torstaina kolmannen tapauksen, jossa venäläinen sotilaslentokone lensi Alaskan ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle (ADIZ).

Aiemmat venäläissotakoneiden lennot Alaskan ilmapuolustuksen tunnistusalueella tapahtuivat tiistaina.

21.12: Ukrainalle luvattiin lisätukea 1,5 miljardia euroa

Ukrainaan luvattiin 1,5 miljardia euroa lisätukea Kööpenhaminassa tänään pidetyssä yhteistyökonferensissa.

Kahdenkymmenenkuuden maan konferenssia isännöinyt Tanskan puolustusministeri Morten Bödskov sanoo, että rahat käytetään Ukrainan joukkojen koulutukseen ja varusteluun sekä miinanraivaukseen.

Bödskovin mukaan kaikki osallistuneet maat lupasivat tukea Ukrainalle. Yksittäisten maiden lupaamia rahasummia ei erikseen julkistettu.

18.36: Ukraina odottaa seuraavan viljalaivan saapumista – huomenna pitäisi lähteä yli 23 000 tonnia viljaa Etiopiaan

Ukraina odottaa perjantaina Mustanmeren satamaan saapuvaa viljalaivaa. Seuraava viljaerä lähtee Etiopiaan YK:n ja Turkin välittämän sopimuksen mukaisesti, sanoo Ukrainan infrastruktuuriministeri Oleksandr Kubrakov.

– Olemme valmiita lastaamaan yli 23 000 tonnia viljaa ja viemään sen Etiopiaan, Kubrakov kirjoitti Twitterissä.

Lisää torstain tapahtumia löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja