Ukrainan puolustusministeri: Suomenkin käyttämä raskas raketinheitinjärjestelmä saapunut – "Lisää lahjoja on tulossa"

Iso-Britannian Ukrainalle lupaamia raskaita M270 MLRS -raketinheittimiä on saapunut Ukrainaan, sanoo Ukrainan puolustusministeriö Oleksii Reznikov Twitterissä.

M270 MLRS on Yhdysvalloissa valmistettu raskas raketinheitin.

– Britannia lupasi, Britannia toimitti, Reznikov kirjoittaa.

Tiedossa ei ole, montako M270-raketinheitintä Ukrainaan nyt saapui.

Reznikov vihjaili, että "lisää lahjoja on tulossa". Puolustusministeri eittämättä viittasi aseapuun, mutta ei tarkentanut, mitä Ukraina on seuraavaksi saamassa.

M270-raketinheittimeen voidaan kerralla ladata 12 rakettia. Vertailun vuoksi Ukrainan sodan myötä tunnetuksi tulleessa HIMARSissa rakettien määrä on kuusi.

HIMARSin ja M270:n erottaa myös se, että siinä, missä HIMARS kulkee pyörillä, etenee M270 teloilla.

Telojen ansiosta M270 liikkuu sukkelasti vaikeakulkuisessakin maastossa, kun taas HIMARS on omimmillaan päällystetyillä teillä nopeasti edetessään.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:36
Näin Ukrainan armeija esittelee HIMARS-raketinheittimien tulitusta.

M270:n kantama riippuu siinä käytetyistä raketeista, mutta jopa 300 kilometriä on mahdollinen iskuetäisyys.

Suomessa M270 tunnetaan nimellä 298 RSRAKH 06 ja ne hankittiin käytettyinä Alankomailta.

Puolustusvoimat kertoi testanneensa RSRAKH:n ampumatarvikkeiden tehoa ja tarkkuutta Rovajärvellä loppuvuodesta 2020. Suomella on kahdenlaisia raketteja, joiden kantamaksi Puolustusvoimat kertoo yli 80 kilometriä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

M270-raketinheitin
M270 Alankomaiden käytössä.

– Olemme nyt todenneet raskaan raketinheitinjärjestelmän suorituskyvyn GMLRS-raketeilla. Meillä on kyky vaikuttaa alue- ja pistemaaleihin entistä kauemmaksi. Voimme olla ylpeitä tykistöjärjestelmämme suorituskyvystä, kertoi tykistön tarkastaja, eversti Pertti Holma Puolustusvoimien mukaan.

Ensimmäiset Britannian toimittamat M270-raketinheittimet saapuivat Ukrainaan heinäkuun puolivälissä. Myös Saksa on lähettänyt Ukrainaan MARS-raketinheittimiä, jotka ovat M270:n variantti.

0:33
Räjähtävätkö venäläistankin ammukset? Valtava tulipallo heittää Ukrainan julkaisemalla videolla panssarivaunun palasia ilmaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja