Brittitiedustelu: Tällaisia sotakoneita Venäjä menetti Krimin sotilaskentän räjähdyksissä – "Mustanmeren laivaston ilmavoimat ovat merkittävästi heikentyneet"

Iso-Britannian puolustusministeriö arvioi tuoreessa tiedustelupäivityksessään Krimin niemimaalla sijaitsevan Venäjän lentosotilastukikohdassa tapahtuneita räjähdyksiä.

Venäjä menetti ainakin viisi Suhoi Su-24 Fencer- ja kolme Suhoi Su-30 Flanker -lentokonetta, brittiministeriö kirjoittaa. Hävittäjät joko tuhoutuivat kokonaan tai kärsivät vakavaa vahinkoa.

Fencer ja Flanker ovat Naton kutsumanimiä venäläiskoneille.

Suhoi Su-24 on vuonna 1967 ensimmäistä kertaa tuotantoon otettu rynnäkkökone, joita on vuosikymmenten aikana valmistettu julkisten tietojen mukaan noin 1 400.

Rynnäkkökoneita käytetään pääsääntöisesti maakohteita, kuten panssarivaunuja vastaan.

Useissa Neuvostoliiton ja Venäjän käymissä sodissa käytetty Su-24 on päivitetty pitkän palvelusaikansa varrella useaan otteeseen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suhoi Su-30 puolestaan on hävittäjä, jonka pääasiallinen tehtävä on taistella muita ilmakohteita vastaan. Su-30-hävittäjiä arvioidaan valmistetun yli 600 ja ne ovat olleet aktiivikäytössä 1990-luvulta lähtien.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Laivaston ilmavoimat ovat nyt merkittävästi heikentyneet"

CNN totesi torstaina satelliittikuvien perusteella, että ainakin seitsemän sotalentokonetta tuhoutui räjähdyksessä.

Keskiviikkona Ukrainan armeija arvioi, että Venäjä menetti tiistaina yhdeksän sotilaskonetta. Arvioi ei sisältänyt selitystä siitä, mikä koneet tuhosi.

Brittitiedustelun mukaan silminnäkijöiden videoissa nähdyt räjähdykset liki varmasti johtuivat korkeintaan neljän ammusvaraston räjähdyksestä.

– Räjähdysten alkuperäinen syy on epäselvä, Britannia toteaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

3:21
Ukrainan lentokenttäisku Krimille aiheutti merkittäviä tappioita Venäjälle: "Jokainen lentokone maksaa kymmeniä miljoonia".

Venäjän mukaan lentokentällä tapahtui onnettomuus ammusvarastossa. Ukraina ei ole virallisesti väittänyt tehneensä iskua, mutta amerikkalaislehtien Washington Postin ja New York Timesin ukrainalaislähteiden mukaan maa oli räjähdysten takana.

Kahdeksan taistelukonetta on vain pieni osa siitä sotakoneiden määrästä, jotka Venäjällä on käytössään, Britannia muistuttaa.

– Sakyn sotilaskenttä kuitenkin käytettiin pääasiassa Venäjän Mustanmeren laivaston lentokoneiden tukikohtana. Laivaston ilmavoimat ovat nyt merkittävästi heikentyneet, Iso-Britannia kirjoittaa tiedustelupävityksessään.

– Tapahtunut saa Venäjän todennäköisesti uudelleenarvioimaan uhan mahdollisuuden. Krimin niemimaata todennäköisesti pidettiin Kremlissä aikaisemmin turvallisena selusta-alueena, Brittiministeriö jatkaa.

0:28
Ukrainan julkaisemalla videolla ohjus vain vilahtaa ennen osumistaan panssarivaunun kylkeen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja