Ukrainan sodan tapahtumat 11. elokuuta

7:56
Tuoreimmat Ukraina-uutiset: YK huolissaan Zaporizhzhjan ydinvoimalasta, Venäjän hyökkäys herätti Viron venäjänkielisen väestön.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 11. elokuuta.

  • Zelenskyi: Sota alkoi Krimistä ja sen täytyy loppua Krimin vapauttamiseen
  • Ukrainassa Euroopan suurin ydinvoimala, Zaporizhzhja, on vaurioitunut pahasti
  • Brittiedustelu: Ukrainan sodassa alkamassa uusi vaihe
  • Ukraina sai lisää HIMARS-raketinheittimiä Yhdysvalloilta
  • Yhdysvallat: Venäjä menettänyt ainakin 75 000 sotilasta
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

Perjantain seuranta löytyy täältä.

23.27: Venäjän sotakoneet lentäneet jo kolmesti tällä viikolla Alaskan ilmapuolustuksen alueella

Venäjän sotilaskoneet ovat lentäneet Alaskan ilmapuolustuksen tunnistusalueelle ainakin kolme kertaa tällä viikolla, uutisoi CNN.

Pohjois-Amerikan ja Kanadan ilmailuturvallisuudesta vastaava yhteisorganisaatio Aerospace Defence Command paljasti torstaina kolmannen tapauksen, jossa venäläinen sotilaslentokone lensi Alaskan ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle (ADIZ).

Aiemmat venäläissotakoneiden lennot Alaskan ilmapuolustuksen tunnistusalueella tapahtuivat tiistaina.

21.12: Ukrainalle luvattiin lisätukea 1,5 miljardia euroa

Ukrainaan luvattiin 1,5 miljardia euroa lisätukea Kööpenhaminassa tänään pidetyssä yhteistyökonferensissa.

Kahdenkymmenenkuuden maan konferenssia isännöinyt Tanskan puolustusministeri Morten Bödskov sanoo, että rahat käytetään Ukrainan joukkojen koulutukseen ja varusteluun sekä miinanraivaukseen.

Bödskovin mukaan kaikki osallistuneet maat lupasivat tukea Ukrainalle. Yksittäisten maiden lupaamia rahasummia ei erikseen julkistettu.

18.36: Ukraina odottaa seuraavan viljalaivan saapumista – huomenna pitäisi lähteä yli 23 000 tonnia viljaa Etiopiaan

Ukraina odottaa perjantaina Mustanmeren satamaan saapuvaa viljalaivaa. Seuraava viljaerä lähtee Etiopiaan YK:n ja Turkin välittämän sopimuksen mukaisesti, sanoo Ukrainan infrastruktuuriministeri Oleksandr Kubrakov.

– Olemme valmiita lastaamaan yli 23 000 tonnia viljaa ja viemään sen Etiopiaan, Kubrakov kirjoitti Twitterissä.

16.39: YK:n pääsihteeri pyytää Venäjää ja Ukrainaa lopettamaan sotatoimet Zaporizhzhjan alueella

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) pääsihteeri Antonio Guterres sanoo olevansa syvästi huolissaan Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanteesta.

Guterres vetoaa tänään julkaistussa lausunnossa Venäjään ja Ukrainaan, jotta ne lopettaisivat Zaporizhzhjan läheisyydessä kaikki mahdolliset sotatoimet, jotka voivat vaarantaa ydinvoimalan turvallisuuden.

– Olen kehottanut kaikkia asianosaisia ​​käyttämään tervettä järkeä ja olemaan ryhtymättä toimiin, jotka voisivat vahingoittaa Euroopan suurinta ydinvoimalaa tai vaarantaa ydinvoimala-alueen turvallisuutta, Guterres sanoo.

Hän muistuttaa, että ydinvoimalan vahingoittumisella voi olla vakavia seurauksia.

YK:n turvallisuusneuvosto pitää tänään illalla hätäkokouksen, jossa käsitellään ydinvoimalan turvallisuutta.

G7-maat vaativat keskiviikkona Venäjää luovuttamaan ydinvoimalan hallinnan kokonaan Ukrainalle.

14.57: Ukraina sai kahden vuoden paussin velkojen maksuun

Ukrainan suurimmat velkojat ovat suostuneet siihen, ettei maan tarvitse hoitaa velkojaan kahteen vuoteen, kertoi pääministeri Denys Shmyhal Twitterissä.

Ukrainan velat ovat kasvaneet vajaaseen 20 miljardiin euroon.

Päätös koskee varoja, jotka muodostavat 75 prosenttia Ukrainan veloista.

Jo heinäkuussa useat johtavat teollisuusmaat päättivät, ettei Ukrainan tarvitse maksaa veloistaan korkoja.

Ukrainan valtiovarainministeriön mukaan enemmistö velkojista on myös ilmoittanut, että ne ovat valmiita osallistumaan sodan jälkeen Ukrainan jälleenrakentamiseen.

Maailmanpankki arvioi, että Ukrainan talous saattaa supistua tänä vuonna peräti 45 prosenttia.

14.37: Amnesty menettänyt Suomessa noin 400 lahjoittajaa Ukraina-raportin jälkeen

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen osasto on menettänyt noin 400 lahjoittajaa sen jälkeen, kun Amnesty International julkaisi raporttinsa, jossa kritisoitiin Ukrainan asutuskeskuksiin sijoittamia sotilaskohteita.

Amnestylla on Suomessa noin 40  000 lahjoittajaa, joista noin 30  000 on säännöllisiä kuukausilahjoittajia, kertoo järjestön toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Johanssonin mukaan keskeisin kysymys ei tällä hetkellä ole raha vaan se, miten ihmisten luottamus saadaan palautettua Amnestya kohtaan.

Lue laajemmin asiasta täältä!

12.42: Latvian parlamentin mukaan Venäjä tukee valtiollista terrorismia

Latvian parlamentti on hyväksynyt lausunnon, jossa Venäjä luokitellaan valtiolliseksi terrorismin tukijaksi. Lausunnon mukaan Venäjän toimet ovat Ukrainan kansaa vastaan suunnattu kansanmurha.

Latvian parlamentti kehottaa myös muita maita hyväksymään vastaavan lausunnon.

11.56: Iskikö Ukraina Valko-Venäjälle?

Torstain vastaisena yönä kerrottiin useista suurista räjähdyksistä Ziabraukan lentokentällä lähellä Homelia Valko-Venäjällä. Tukikohta on venäläisten käytössä, ja sieltä on tehty useita hyökkäyksiä Ukrainaan.

Mikäli isku varmistuu ukrainalaisjoukkojen tekemäksi, kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen Ukrainan isku Valko-Venäjälle.

Pääesikunnan ex-tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri sanoo, että jos isku varmistuu, se on merkittävä useasta syystä.

– Se osoittaisi Ukrainan kykyä ja vaikuttaisi Venäjän kykyyn käyttää ilmavoimiaan Ukrainaa vastaan. Voimaa pitäisi vetää kauempana oleviin tukikohtiin jolloin maavoimien tukeminen vaikeutuu, Toveri kirjoittaa Twitterissä.

– Mielenkiintoista nähdä, oliko Ukrainan isku ja mikä on Venäjän reaktio. Vaaditaanko kostoa ja Valko-Venäjää mukaan sotaan, vai kuitataanko taas "vahinkona", Toveri jatkaa.

Toverin mukaan isku vaikeuttaisi entisestään Valko-Venäjän asemaa, koska Venäjä painostaisi maata osallistumaan entistä aktiivisemmin sotaan, vaikka hyökkäys tehtiinkin Venäjälle luovutettuun tukikohtaan,

–  Tosin tämä tukikohta on niin lähellä rajaa, että sinne pystyy iskemään Himarsillakin helposti. Mutta veisi Venäjältä yhden tähän asti turvallisen tukialueen, mistä on ollut helppo iskeä Ukrainaan.

10.50: Ukraina: Venäjä menetti vuorokaudessa 200 sotilasta ja 14 panssarivaunua

Ukrainan armeija väittää Venäjän menettäneen viimeisen vuorokauden aikana noin 200 sotilasta, kertoo The Kyiv Independent. Yhteensä Ukraina laskee Venäjän tappioiksi 43 000 taistelijaa.

Venäjä on Ukrainan mukaan lisäksi menettänyt päivässä esimerkiksi 14 tankkia, 14 miehistönkuljetusvaunua ja kuusi lennokkia.

Lukuja ei ole vahvistettu, mutta länsiarviot Kremlin armeijan kärsimistä tappioista ovat olleet nekin huomattavia. Venäjä ei ole omia tappioitaan sodan aikana juuri kommentoinut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.10: Brittitiedustelu: Venäjän aseteollisuus ei pysty toimittamaan kaikkia tilauksia – "Aseiden uskottavuus on kärsinyt"

Venäjän aseteollisuus ei tällä hetkellä todennäköisesti pysty toimittamaan kaikkia sille ulkomailta tehtyjä tilauksia, arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään Twitterissä.

Syynä on yksinkertaisesti se, että Kreml tarvitsee tällä hetkellä sotateollisuutensa tuotannon omaan käyttöönsä Ukrainan sodan raskaiden tappioiden vuoksi.

Ukrainan armeijan arvioiden mukaan Venäjän kalustotappiot ovat tähän mennessä muun muassa yli 1 800 panssarivaunua, reilut 4 000 miehistönkuljetusvaunua ja 232 sotilaslentokonetta.

Venäjä ei ole juuri omia tappioitaan kommentoinut, mutta länsiarviot Kremlin menetyksistä ovat olleet nekin huomattavia, joskin pääosin vähemmän tarkkoja kuin Ukrainan lukuväitteet.

Iso-Britannian puolustusministeriön mukaan Valko-Venäjä on äskettäin kertonut yksityiskohtia sen itse päivittämästä T-72B-panssarivaunusta.

Valko-Venäjä todennäköisesti päivitti tankin omin neuvoin vaikka sillä oli aiemmin sopimus Venäjän valtion omistaman UralVagonZavodin kanssa, Britannia uskoo.

– Venäjä on pitkään pitänyt puolustusteollisuuttaan sen yhtenä tärkeimmistä vientimenestyksistä. Venäjän sotateollisuus on tällä hetkellä kuitenkin huomattavan rasituksen kohteena, brittiministeriö arvioi.

– Lisäksi monien sen aseiden uskottavuus on kärsinyt Venäjän joukkojen huonon menestyksen vuoksi, puolustusministeriö jatkaa.

8.03: Paikallisviranomainen: Ukraina iski donetskilaiseen panimoon – alueella ammoniakkivuoto

Ukraina on iskenyt Venäjän miehittämään Donetskiin, kertoo niin sanotun Donetskin kansantasavallan viranomainen Telegramissa CNN:n mukaan.

Hyökkäys osui donetskilaisen panimon alueelle ja siitä seurasi ammoniakkivuoto, viranomainen kertoo. Donetskilaisviranomaisen mukaan vuoto vaikuttaa noin kahden kilometrin alueella.

Yhden ihmisen kerrotaan kuolleen ja kahden haavoittuneen. Tiedossa ei ole, miten Ukraina väitetyn iskun teki.

– Tapahtumahetkellä panimon alueella oli 32 ihmistä, tiedotteessa todetaan.

Donetskilaisviranomaisen mukaan ihmisten täytyy pysyä sisätiloissa ja hengittää kankaan läpi, johon on laitettu sitruuna- tai etikkahappoa.

7.49: Satelliittikuvat: Ainakin seitsemän sotilaskonetta tuhoutui Venäjän Krimin kentän räjähdyksissä

Venäjän lentokonetukikohdassa Krimin niemimaalla tiistaina tapahtuneet räjähdykset tuhosivat ainakin seitsemän sotilaskonetta, selviää Planet Labsin tuoreista satelliittikuvista. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Keskiviikkona Ukrainan armeija arvioi, että Venäjä menetti tiistaina yhdeksän sotilaskonetta. Arvioi ei sisältänyt selitystä siitä, mikä koneet tuhosi.

Sotilaslentokentällä tapahtuneiden räjähdysten syy on yhä epäselvä. Venäjän mukaan lentokentällä tapahtui onnettomuus ammusvarastossa.

Satelliittikuvissa näkyy neljä kraatteria.

Ukraina ei ole virallisesti väittänyt tehneensä iskua, mutta amerikkalaislehtien Washington Postin ja New York Timesin ukrainalaislähteiden mukaan maa oli räjähdysten takana.

Venäjän mukaan räjähdyksissä kuoli ainakin yksi henkilö.

Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta vuonna 2014. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi totesi äskettäin, että Ukrainan sota alkoi Krimistä ja sen täytyy päättyä Krimin vapauttamiseen.

0:31
Krimin kentän räjähdykset tallentuivat kameralle.

5.12: Washington Post: Krimin lentokenttäiskun takana Ukrainan erikoisjoukot

Ukrainan erikoisjoukot olivat Krimin niemimaalla sijaitsevan Sakyn lentotukikohdan räjähdysten takana, ukrainalainen hallituslähde kertoi Washington Postille.

Sakyn lentokentällä tapahtui useita voimakkaita räjähdyksiä tiistaina. Venäjän sotilaskalustotappioita kuva- ja videolähteistä seuraavan Oryx-sotablogin mukaan Venäjä menetti räjähdyksessä ainakin 11 lentokonetta, neljä Su-30 ja seitsemän Su-24 -konetta.

Ukraina ei ole virallisesti myöntänyt olleensa iskun takana. Venäjä on väittänyt räjähdysten johtuneen onnettomuudesta varastoissa olleiden pommien kanssa.

Keskiviikko 10.8.

23.26: Venäjä-mieliset separatistijoukot tunteutuneet Donetskin Soledarin ja Bakhmutin kaupunkeihin

Venäjä-mieliset separatistijoukot ilmoittivat tunkeutuneensa Donetskin Soledarin ja Bakhmutin kaupunkeihin Itä-Ukrainassa, kertoi niin sanotun Donetskin kansantasavallan miliisin tiedottaja venäläisille yleisradioyhtiöille keskiviikkona.

Asiasta uutisoi CNN.

– Ylitimme Soledarin ja Artemivskin kaupunkien (ukrainaksi Bakhmut) rajat. Etenimme teollisuusalueelle, jossa taisteluja käydään, Basurin sanoi.

Basurin lisäsi, että kansantasavallan joukot olivat piirittäneet Avdiivkan, ja ottaneet hallintaan suurimman osan Piskystä ja Marinkasta.

– Ne ukrainalaiset sotilaat, jotka jäävät kaupunkiin, vangitaan tai kuolevat, hän päätti.

Aiemmin keskiviikkona Ukrainan joukot ilmoittivat torjuneensa Venäjän hyökkäykset lähellä Bahmutia ja Avdiivkaa.

22.27: Ensimmäinen Ukrainasta lähtenyt viljalasti on löytänyt ostajansa

Ensimmäinen Ukrainasta lähtenyt viljalasti on löytänyt ostajansa sen jälkeen, kun entinen ostaja perui kaupat lastin oltua kuukausia myöhässä.

Uutissivusto The Middle East Eye kertoo turkkilaisen ostaneen maissilastin, joka kuljetetaan Mersinin kaupunkiin Välimeren rannikolle Turkin itäiseen päähän.

Ensimmäiset kymmenkunta Ukrainasta lähtenyttä laivaa kuljettaa vehnän sijaan maissia, koska maissi oli säilötty niihin sodan alussa.

Keskiviikon seuranta-artikkelin löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja