Ylipainoinen perhe passitettiin turistiluokkaan businessluokan sijaan – lentoyhtiö puolustaa kantaansa: "Olen varma, että ymmärrätte"

1:33
Videolla kerrotaan, miten lentoyhtiö meinasi vahingossa lähettää lapsen väärään maahan.

Lentoyhtiö kertoi perheelle, että nämä ovat liian lihavia lentämään businessluokassa. Aiheesta uutisoi muun muassa News.com.au-sivusto.

Uusiseelantilainen Huhana Iripa ja hänen tyttärensä Renell ja Tere olivat aikeissa palata Bangkokista Aucklandiin Thai Airways -yhtiön lennolla.

28-vuotias Renell ja 37-vuotias Tere olivat olleet Thaimaassa lihavuusleikkauksen takia ja Huhana oli tullut mukaan heidän tuekseen. Äiti ja tyttäret olivat maksaneet 2560 dollaria lennoista. He olivat valinneet businessluokan kotimatkalle, jotta heillä olisi mukava olo.

"Olen pahoillani, ette voi tulla"

Huhana kertoo, että kun he olivat tulleet businessluokan lähtöselvitykseen, työntekijä katsoi heitä tiskin takaa ja sanoi, että ”olen pahoillani, ette voi tulla”. Heille kerrottiin, että businessluokan istuinten turvavyöt eivät mahtuisi kiinni heidän ympärilleen.

– Viisi henkilökunnan jäsentä alkoi puhua keskenään omalla äidinkielellään. He pudistelivat päätään ja katsoivat meitä ikään kuin olisimme tehneet jotain rikollista.

– Yksi työntekijä alkoi toistella: ”Ei, olette liian isoja”.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Mittanauhanöyryytys

Äidin mukaan kyseinen työntekijä otti esiin mittanauhan ja laittoi sen Renellin ympärille. Sen jälkeen hän teki saman Huhanalle ja Terelle.

– Sillä hetkellä aloin itkeä. Kaikki vain tuijottivat meitä. Koko juttu oli niin ällöttävä.

Huhana kokee, että heitä syrjittiin heidän kehonsa takia.

– Meitä nöyryytettiin muiden matkustajien silmin edessä, hän totesi News.com.au-sivustolle.

Passitettiin economy-luokkaan

Perhe sai paikan economy-luokasta. Se oli valtava pettymys, sillä he olivat odottaneet businessluokkaan pääsyä. Naisten vaatekoot ovat väliltä 22–26, jotka vastaavat Euroopassa kokoja 48–52.

– En olisi uskonut, että tässä olisi ongelmia, kun niitä ei ole koskaan aiemmillakaan lennoilla ollut, Huhana totesi.

– En ole koskaan kokenut oloani syrjityksi kokoni takia, joten tämä kokemus sai minut täysin shokkiin.

Tekivät valituksen

Lennon jälkeen Huhana ja tyttäret tekivät asiasta valituksen. He tapasivat kaksi Thai Airwaysin edustajaa.

Perhe halusi rahat kokonaan takaisin, mutta heille tarjottiin vain economy- ja businessluokan lipun hintojen erotusta, noin 1210 dollaria. Yhtiön edustajat pyysivät anteeksi ja tarjosivat myös 435 euron kompensaatiota.

Huhanalle ja hänen tyttärilleen tämä ei riittänyt.

– Miten he voivat pitää tuota summaa hyvänä kompensaationa oltuaan niin törkeitä ja epäkunnioittavia ja aiheutettuaan sellaiset traumat? Huhana hämmästelee.

Huhana perheineen kertoi tapauksesta myös NZ Herald -medialle. Tämän jälkeen Flight Centre -matkatoimisto, jonka kautta he olivat reissun varanneet, tarjosi täyden hyvityksen rahoista.

Kokorajoitus turvatyynyjen takia

News.com.au-sivuston mukaan Thair Airways ilmoitti vuonna 2018, että sen Dreamliner 787-900-koneiden businessluokan istuimille ei mahtuisi sellaisia matkaajia, joiden vyötärön ympärysmitta oli yli 142 senttiä. Juuri tällaisella koneella Huhana perheineen oli matkannut.

Thai Airwaysin mukaan turvavöissä on turvatyynyt, joten niitä ei voi pidentää turvallisuussyistä.

Huhanan mukaan hänelle ei kerrottu matkan varauksen yhteydessä, että pluskoon matkustajat eivät saisi paikkaa businessluokasta.

– Olen järkyttynyt kuultuani Huhanan kokemuksesta. Olemme pyytäneet häneltä anteeksi ja antaneet rahat takaisin. Käymme läpi toimintaprosessimme, jotta tällaista ei kävisi toiste, Victor Courtney Flight Centrestä. 

Yhtiö puolustaa kantaansa

Wayne Cochrane Thai Airways International New Zealand -yhtiöstä kommentoi tapausta lehdille.

– Uuden-Seelannin ja Thaimaan välisillä lennoilla käytetyn uuden 787-900-Dreamliner-lentokoneen businessluokassa turvatyynyt on sisällytetty turvavöihin.

– Ylipainoisten matkustajien kohdalla normaalisti käytettyä turvavyön pidennystä ei voida käyttää businessluokassa. Koska tämä asia koskee matkustajien turvallisuutta, olen varma, että ymmärrätte, että emme voi tehdä tässä kompromisseja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja