Mainos

Yle: Teitkö testin Facebookissa? Saatoit juuri myydä tietosi eteenpäin

Facebookissa leviää useita testejä, joiden tekeminen ei kuitenkaan ole niin viatonta kuin luulisi, kertoo Yle.

Facebookin testin tehdessä käyttäjä luovuttaa omia tietojaan erilaisille testien tarjoajille. Yksi näistä on Nametest.com.

Ylen haastattelema sosiaalisen median yrittäjä ja asiantuntija Harto Pönkä muistutti, ettemme tiedä, mihin tietoja voidaan myydä tai mitä niillä tehdään.

– Ensiksi ne ovat hupia. Testi itsessään on viihdyttävää ja sen aihe voi olla kiinnostava. Toisekseen halutaan kertoa jotain itsestään omille Facebook-kavereilleen ja tämä liittyy voimakkaasti testien koukuttavuuteen: Kun kerrot muille, muut tykkäävät ja kommentoivat. Sehän voi ruokkia itse itseään tekemään lisää testejä, Pönkä kuvaili.

Esimerkkisivuston, Nametest.comin, ehdoissa lukee selvästi, että käyttäjä eli sometestin tekijä antaa yritykselle luvan hyödyntää käyttäjän antamia tietoja. Hyväksymällä nämä ehdot niitä lukematta ennen testin tekoa käyttäjä antaa oikeuden myydä tietojaan eteenpäin kolmansille osapuolille.

– Onko sen ilon arvoista, että saa osallistua testiin ja haluaako, että omat Facebook-kavereiden tiedot lähtevät samalla jakoon? Kyllä siinä tekee kavereilleen karhunpalveluksen, Pönkä sanoi.

 

Lähde: Yle

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.