Mainos

Ylä-Anttila: Juhliva MTV3 panostaa avoimuuden henkeen

MTV3 Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila kertoo, että syyskuun 1. päivä koittaviin uutisten 30-vuotisjuhliin on panostettu merkkipäivän vaatimalla tavalla.

-Tuntuu kuin olisi jo juhlien aatto. Valmistelut alkavat olla loppusuoralla, esimerkiksi studiot ovat jo valmiita. Valot ja kamerat on uusittu ja tekniikka on uudistettu paremmin uutis- ja sääohjelmia palvelevaksi. Suurimmat myllerrykset ovat kokeneet Huomenta Suomen ja 45 minuuttia -ohjelman studioissa, Ylä-Anttila kertoo.

30-vuotispäivä on hyvä hetki katsoa myös taaksepäin sitä, mitä uutisissa on ehtinyt vuosikymmenten saatossa tapahtua.

– 30 vuotta sähköisessä mediassa on pitkä aika. Siinä on tarvittu sitkeää työtä katsojien luottamuksen ja kiinnostuksen voittamiseksi ja ylläpitämiseksi. Sen verran voi juhlissa itseään kehaista, että olemme onnistuneet hyvin. Katsojatyytyväisyys ja katsojaluvut ovat hyviä, Ylä-Anttila sanoo.

Kymmenen uutiset on edelleen MTV3-kanavan pääuutislähetys, mutta Ylä-Anttilan mukaan on tärkeää, että uutis- ja ajankohtaistoimintaa laajennettiin muun muassa uusiin uutislähetyksiin ja pohjoismaiden ensimmäiseen aamuohjelmaan Huomenta Suomeen.

– Lisäksi meillä on ollut mahdollisuus tehdä vaaliohjelmia vuodesta 1991 lähtien. MTV3 Uutisten historiaa voisikin luonnehtia sääntelyn historiaa, mutta rajoitteiden lähdettyä 1990-luvun alussa olemme voineet olla kaikin tavoin uutiskilpailussa mukana.

Uutisten tekeminen muuttunut totaalisesti

Ylä-Anttilan mukaan viime vuosien suurimmat muutokset ja haasteet on tuonut verkko.

– Uutisvälityksen tyyli ja tapa ovat muuttuneet melko totaalisesti. Enää ei tehdä vain yhtä lähetystä, vaan pitkin päivää julkaistaan uutisia, juttuja ja klippejä verkkoon.

Haasteita tuo myös se, että uutisten kuluttaminen on muuttumassa. Ylä-Anttilan mukaan on tärkeää miettiä keinoja, joilla saadaan uutta sukupolvea uutisten pariin.

– Myös maailma on muuttunut ja globaalit haasteet koskettavat meitä kaikkia. Esimerkiksi tänä kesänä ei ollut mitään hiljaista heinäkuuta, vaan uutisia tuli koko ajan. Myös näissä tilanteissa pitää pystyä antamaan katsojille tietoa ja analyyseja ja syventämään tapahtumia.

Myös television luonne muuttuu - suorat lähetykset ja tapahtumissa mukana eläminen on lisääntymässä.

– Voisi sanoa, että event-televisio tekee tuloaan entistä voimakkaammin. Tämä näkyy myös meillä MTV3:lla.

Etunimet, kevennykset ja ankkurit säilyvät

Uutiskilpailu on kovaa, mutta Ylä-Anttila nostaa esille muutamia seikkoja, joilla MTV3 erottuu muista.

– Meillä on tutut ja luotettavat uutisankkurit ja meteorologit, jotka tunnetaan etunimellä. Olemme myös rakentaneet kirjeenvaihtaja- ja erikoistoimittajaverkostoamme. Esimerkiksi Jarkko Sipilä kertoo isoista rikosjutuista, kriisialueelta raportoivat Kari Lumikero ja Rita Strömmer, myös Pariisin kirjeenvaihtaja Helena Petäistö on laajalti tunnettu.

Vaikka on juhlan aika, ei MTV3 Uutiset tule hellittämään otettaan perusasioista.

– Lupaamme tehdä edelleen tasaista, varmaa ja luotettavaa uutistyötä. On se sitten verkon, television tai Radio Novan kautta tuleva uutinen, niin se on luotettava ja antaa kuvan siitä, mitä maailmassa juuri nyt tapahtuu.

Ylä-Anttila lupaa myös, että kevennykset ja kaksi ankkuria tulevat säilymään.

MTV3 Uutiset kutsuu myös katsojat mukaan juhlimaan. Juhlallisuuksiin kuuluu muun muassa varsinaisena juhlapäivänä, 1.9., lähetettävä kahden tunnin suora gaalaohjelma, jossa muistellaan menneitä, juhlitaan tanssin ja musiikin merkeissä, kuullaan kiinnostavia vieraita ja avataan uutistoiminnan taustoja. Katsojat voivat esimerkiksi lähettää omia kysymyksiään toimitukselle.

– Esimerkiksi sosiaalisen median kanssa voi osallistua. Tätä kautta media ottaa yleisön kumppaniksi, mikä on tärkeää mediataloille tänä päivänä.

Ylä-Anttila muistuttaa myös uutishuoneesta - virtuaalisesta paikasta, jossa voi tutustua uutistoiminnan taustoihin, tekijöihin ja tapahtumiin.

– Haluamme olla mukana avoimuuden hengessä. Sivusto täydentyy koko ajan, kerromme siellä esimerkiksi ratkaisuiden taustoista. Siellä on helppo piipahtaa ja sieltä saa tietoa uutisten tekemisestä ja etiikasta, mutta siellä voi myös katsoa kevennyksiä tai tehdä omia uutislähetyksiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.