Mainos

MTV3:n säälähetys mullistuu täysin - meteorologejakin jännittää

Elokuun lopulla MTV3-kanavan säälähetykset näyttävät aivan uudenlaisilta. Uusi tekniikka tuo säälähetykseen elementtejä, joita ei ole ennen Suomessa nähty. Muutokset ovat isoja niin katsojille kuin meteorologeille - Pekka Poudan mukaan tuleva uudistus on isoin aikoihin.

– Ihmiset vaipuvat säälähetyksen aikana usein säänirvanaan, eli ennusteet kuunnellaan, mutta lähetyksen jälkeen on edelleen epäselvää, mikä seuraavan päivän sää onkaan. Uudistus tekee siis lähetyksistä helpommin seurattavia ja mielenkiintoisempia, Pekka Pouta kuvailee.

Säälähetyksen koko graafinen ilme uudistetaan, mutta ennen kaikkea esitystapa muuttuu.

– Lähetys tukee yhä enemmän sitä, että säästä rakennetaan tarina, joka jää paremmin ihmisten mieliin kuin pelkät lämpötilat ja karttasulkeiset, Pouta sanoo.

Lisäksi uudistus helpottaa meteorologin työtä. Sään kuvittaminen on monipuolisen esitystavan ansiosta helpompaa.

– Monesti ennuste muuttuu vielä aika lähellä lähetystä. Nykyinen grafiikka ei taivu kovinkaan hyvin siihen, että saisimme välitettyä oman kuvamme televisiossa. Nyt voimme liikkua paremmin ajassa ja paikassa. Lähetyksen aikanakin voimme vielä päättää, mikä on säässä mielenkiintoisinta, ja voimme keskittyä ja zoomata siihen sekä palata takaisinkin tarvittaessa. Uusia symboleja voi lisätä kesken esityksen, kun grafiikka ei ole ennalta nauhoitettua, Pouta sanoo.

Lukuisan elementit ja suora lähetys - jännittävä yhdistelmä

Grafiikkauudistusta on työstetty MTV3:n uutistoimituksessa vuoden verran, täysteholla uudistus pääsi käyntiin viime talvena. Uudistuksen pohjalla olevan järjestelmän on kehittänyt saksalainen Meteogroup, jonka työtä ovat myös aiemmin MTV3:lla nähdyt sääsoftat.

Grafiikka on MTV3:n omaa tuotantoa.

– Meillä on kaksi uutta softaa, joiden avulla sään esittäminen muuttuu televisiossa. Olen ollut nyt kouluttamassa MTV3:n meteorologeja. Hiljalleen he oppivat, mutta touchscreenin kanssa on vielä opeteltavaa. Ei ole helppo homma suorassa lähetyksessä hallita kaikkia elementtejä, ja kokemukseni muualta maailmasta on se, että touchscreenin käyttöön täytyy tottua, kertoo Meteogroupin teknikko Patrick Schieg.

Schiegin mukaan reaaliaikainen ennustaminen muuttaa meteorologien työtapoja paljon, mutta hän uskoo kaiken menevän hyvin.

– Sääennustukset tulevat olemaan aiempaa tarkempia. Meteorologi voi liikkua lähetyksen aikana koko maapallolla - hän voi esimerkiksi zoomata alueelle, jossa on hirmumyrskyjä tai maanjärityksiä ja kertoa, millaista säätä sinne on luvassa ja millaista maastoa alueella on.

Meteorologit uudistuksesta kauhuissaan ja innoissaan

Edellistä säämallia käytettiin vuosikymmeniä, ja työtavat ehtivät muotoutua kaikille tutuiksi. Nyt pistetään kaikki uusiksi. Pekka Pouta kertoo olevansa uudistuksesta sekä kauhuissaan että innoissaan.

– Työskentelytapa muuttuu niin paljon, että käytännössä puolet joutuu opettelemaan täysin uusina asioina. Perusennustaminen ei muutu paljon, mutta sen työstäminen vaatii paljon opettelemista. Kyllä tämä loppuosa vaatii 12 tunnin työpäiviä, Pouta sanoo.

Samoilla linjoilla on meteorologi Liisa Rintaniemi.

– Kyllähän tämä uudistus tuo mukavan piristysruiskeen työpäiviin, kun kaikki työrutiinit menevät uusiksi. Odotan lähetyksiä kovasti, vaikka toki uusi ohjelma ja kaikki ne ylimääräiset elementit suorassa lähetyksessä myös jännittävät, Rintaniemi sanoo.

Ensimmäisen suoran säälähetyksen uudistetulla softalla tekee lauantaina Petri Takala. Hän on tutustunut valmiiseen ohjelmaan nyt muutaman päivän ajan.

– Uudistus tuo mukanaan paljon hyviä juttuja. Aluksi en oikein ollut innoissani muutoksista, mutta kyllä kaikki hyvältä näyttää. Katsotaan, mitä ensimmäisessä lähetyksessä tapahtuu - treenaillaan sitten lisää suorassa lähetyksessä tehtyjen mokien jälkeen. Kaikesta oppii, Takala naurahtaa.

Meteogroupin Schieg aikoo seurata ensimmäisen säälähetyksen paikan päällä. Hän luottaa täysin Takalaan, mutta hieman softafirmaa edustavaa Schiegiäkin jännittää.

-Olen hieman hermostunut, sillä tekemistä on vielä paljon ennen ensimmäistä lähetystä. Olen kuitenkin paikalla auttamassa, joten uskon, että luvassa on jännittävä ja hauska päivä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.