Yhden naisen sota Teslaa vastaan tuottamassa tulosta: "Näkymätön tappaja"

Elon Musk riehaantui keikuttamaan lantiota lavalla Shanghaissa 0:57
Tammikuussa 2020 Teslan toimitusjohtaja Elon Musk esiintyi Shanghaissa varsin hilpeänä.

Kiinalaisnainen kokee Teslan vaarantaneen hänen perheensä turvallisuuden. Sinnikäs toiminta sai myös viranomaiset reagoimaan ja sähköautovalmistajan lopulta taipumaan.

Sähköautovalmistaja Teslan ja Kiinan kuherruskuukausi lienee lopullisesti ohi.

Näin voisi päätellä Shanghain autonäyttelyssä maanantaina tapahtuneen skandaalin jälkimainingeissa. Sen seurauksena Tesla on ilmoittanut muuttavansa toimintatapojaan ja kuuntelevansa asiakkaitaan entistä herkemmällä korvalla Kiinassa.

Kaikki alkoi, kun Zhang Yazhou kiipesi Tesla Model 3:n katolle ja protestoi kovaan ääneen täyssähköiseltä kateederiltaan.

Uteliaiden sankka parvi täytti hetkessä Teslan näyttelyalueen, mutta tuskin amerikkalaisyhtiön toivomista syistä. Yazhoun äänekäs sanoma kun oli Teslan kannalta varsin epämiellyttävää kuultavaa.

Yhtiön logolla varustettuun t-paitaan painettu kiinankielinen viesti murjoi pahan kerran Teslan mainetta. Tekstit ”jarruista meni teho” ja ”näkymätön tappaja” säestivät nuoren kiinalaisnaisen sanomaa, InsideEV's-sivusto kertoo.

Autonäyttelyn turvamiehet yrittivät peittää naisen t-paidan sanomaa sateenvarjoilla. Yritykset epäonnistuivat kun nainen repi varjot turvajoukkojen käsistä ja viskoi ne pitkin näyttelytilan lattiaa.

Skandaalinkäryinen esitys jatkui kunnes turvahenkilöstön onnistui lopulta poistaa katonrajaan linnoittautunut mielenosoittaja. Nainen päätyi poliisin pahnoille.

Eri lähteiden mukaan kyseessä on Teslan vanha tuttu, joka on aiemminkin osoittanut mieltään amerikkalaista autovalmistajaa vastaan.

Taustalla vakava onnettomuus

Nainen on kertonut poikkeuksellisen ristiretkensä syyksi onnettomuuden, joka johtui hänen mukaansa Model 3 -mallin jarrujen pettämisestä. Sen seurauksena hänen nelihenkinen perheensä oli naisen mukaan lähellä kuolemaa.

Tesla on puolestaan kertonut, että kyseisen auton ajotietojen mukaan 120 kilometrin tuntinopeudella kulkeneen Model 3:n hätäjärjestelmät sekä jarrut olivat toimineet onnettomuushetkellä asianmukaisesti.

Yhtiö sanoi aiemmin, ettei aio taipua naisen esittämien ”perusteettomien vaatimusten” edessä.

Kiusallista julkisuutta

Skandaalinkäryinen tapahtuma herätti myös kiinalaisen median huomion, eikä palaute ollut Muskin kannalta kovinkaan kiittävää.

Valtion tietotoimisto Xinhua kyllä tuomitsi auton katolle kiipeilyn häpeällisenä käytöksenä, mutta kohdisti sitten tähtäimensä Teslaan.

Uutistoimiston arvion mukaan naisen käytös johtui siitä, että yhtiö ei onnistunut ”täyttämään markkinoiden odotuksia”. Näin Teslan tulisi jutun mukaan toimia saavuttaakseen ”asiakkaiden arvostuksen ja luottamuksen”.

Toinen isku tuli vielä painavammalta taholta eli kommunistisen puolueen alaiselta poliittisten ja juridisten asioiden komissiolta. Se viestitti tyytymättömyyttään suositun somekanavan kautta.

Viestin mukaan Tesla ei ponnistele riittävästi ratkaistakseen esiin nousseita ongelmia. Lisäksi Teslan tulisi viestin mukaan kunnioittaa asiakkaitaan sekä noudattaa paikallisia sääntöjä ja määräyksiä.

Komission kontolla on muun muassa Kiinan oikeuslaitos, poliisitoimi ja syyttäjistö, joten kyseinen viesti saattoi kääntää Muskin pään. Ainakin Tesla reagoi viestiin varsin nopeasti.

Yksikkö hoitamaan valituksia

Yhtiö julkaisi tiistaina tiedotteen, jossa pyysi anteeksi ”ettei kiinnittänyt ajoissa huomiota asiakkaansa tekemään valitukseen”. Tesla lupasi myös uudelleen arvioida huoltopalvelunsa ja toimintonsa Kiinassa, jotta vastaava ei enää toistuisi.

Yhtiö kertoi myös perustavansa täysin uuden, asiakkaiden valituksiin keskittyvän yksikön.

Kiina koettelee Teslan toimitusjohtaja Elon Muskia nyt ennen näkemättömällä tavalla.

Vain muutama viikko sitten maan sotilasviranomaiset antoivat porttikiellon sotilastukikohtiin ajaville Tesloille. Erikoisen päätös perustui viranomaisten epäilyihin, joiden mukaan Tesloihin asennettuja kameroita voitaisiin hyödyntää vakoiluvälineinä.

Musk kiisti epäilyt välittömästi. Ja sitten koitti maanantai 19. huhtikuuta Shanghain autonäyttelyssä.

Lue myös:

    Uusimmat