Xi suitsutti Budapestissa Kiinan ja Unkarin välejä – vierailu tulkittu yritykseksi heikentää lännen yhtenäisyyttä

Kiinan Xi Jinpingilta yllättävä tylytys Kanadan pääministeri Trudeaulle G20-huippukokouksessa 1:20
Katso myös juttu tammikuulta: Kiinan Xi Jinpingilta yllättävä tylytys Kanadan pääministeri Trudeaulle G20-huippukokouksessa

Kiinan presidentti Xi Jinping sai torstaina lämpimän vastaanoton Budapestissa, kun hän päätti ensimmäisen Euroopan-kiertueensa viiteen vuoteen valtiovierailuun Unkarissa. 

Tapaamisen on tulkittu korostavan Kiinan ja Unkarin läheisiä välejä.

Aiemmin tällä viikolla Ranskassa ja Serbiassa vieraillut Xi otettiin vaimonsa Peng Liyuanin kanssa juhlallisesti vastaan Unkarin presidentinpalatsin esipihalla. 

Hän tapasi palatsissa Unkarin presidentin Tamas Sulyokin, ja tapaamisen jälkeen julkaistussa lausunnossa Xi sanoi maiden välisten suhteiden olevan paremmat kuin koskaan.

Myöhemmin torstaina Xi tapasi Unkarin pääministerin Viktor Orbanin, joka on pitkän valtakautensa aikana tiivistänyt Unkarin suhteita Venäjään ja Kiinaan ja ollut toistuvasti napit vastakkain EU:n kanssa.

Unkarilaislehti Magyar Nemzetissä vierailun alla julkaistussa kirjoituksessaan Xi suitsutti maiden suhteita.

– Kahdenvälinen suhteemme on lähtenyt kultaiselle matkalle. Tämän uuden aikakauden uudella matkalla Kiina odottaa läheistä yhteistyötä unkarilaisten ystäviemme kanssa, Xi kirjoitti.

Budapestin katuja koristivat torstaina Kiinan liput.

Liittolainen lännessä

Ei ole sattumaa, että Xi valitsi juuri Unkarin yhdeksi Euroopan-matkansa vierailukohteista. 

Kiinalla on Unkariin läheisemmät suhteet kuin mihinkään muuhun EU-maahan, ja kiinalaisyritykset ovat viime vuosina investoineet maahan runsaasti.

Kun Kiinan ja lännen välit ovat viime vuosina kiristyneet ja moni EU-maa suhtautuu aiempaa skeptisemmin kiinalaisinvestointeihin, on Xille uutistoimisto AFP:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan pr-mielessäkin tärkeää näyttää, että Kiinalla on yhä liittolaisia Euroopassa. 

Tiiviit suhteet EU- ja Nato-maa Unkariin ovat Kiinalle myös mahdollisuus heikentää länsimaiden yhtenäisyyttä.

Budapestissa Xi ei asiantuntijoiden mukaan joudu myöskään vastaamaan vaikeisiin ja epämukaviin kysymyksiin. 

Vaikka Xin vierailu Ranskassa sujui päällisin puolin kohteliaissa merkeissä, Ranskan presidentti Emmanuel Macron korosti hänelle, että Kiinan ei pitäisi tukea Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan. 

Macron kehotti Xitä myös reilumpiin kauppasuhteisiin Euroopan maiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat