Vuosaaressa vuonna 2003 murhatun ruotsalaisturkkilaisen miehen ruumista ei ole tänä päivänäkään löytynyt – Jari Aarnion murhasyytteen käsittely alkaa tänään

Rikospaikka: Jari Aarnion huumepoliisin epäillään salanneen tietoja murharyhmältä Volkan Ünsalin tutkinnassa 1:53
MTV Rikospaikka: Jari Aarnion epäillään salanneen tietoja palkkamurhasta

Ruotsalaisturkkilainen Volkan Ünsal matkusti syksyllä 2003 lapsuudenystävänsä luokse Helsinkiin. Ünsalia oli varoitettu, että hänen laillaan rikollispiireissä vaikuttanut ystävä olisi saanut tehtäväkseen tappaa hänet. Ünsal ei uskonut.

Lokakuussa hän lähti juhlimaan ystävänsä ja tämän tuttavien kanssa. Baarista Helsingin keskustasta mentiin jatkoille Vuosaareen asuntoon, jossa Ünsal murhattiin.

Ruumis kuljetettiin pakettiautolla tuntemattomaan paikkaan, eikä sitä ole tänä päivänäkään löytynyt.

Vuosaaren palkkamurha on kertaalleen käsitelty oikeudessa. Lainvoiman saaneen hovituomion mukaan Ünsal murhattiin palkkiota vastaan. Murhasta elinkautiseen tuomittiin Ünsalin lapsuudenystävä ja kaksi muuta suomalaismiestä.

Murhan tilaajana ja maksajana oli oikeuden mukaan Ünsalin pitkään tuntenut ruotsalaismies.

Uusi tutkinta

Keväällä 2016, yli kymmenen vuotta aiemman tuomion antamisesta, keskusrikospoliisi kirjasi uudelleen rikosilmoituksen Vuosaaren tapahtumista. Reilua vuotta myöhemmin uutisoitiin, että uusina epäiltyinä ovat Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio ja United Brotherhoodin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen.

Rikoskumppaneina niin sanotussa huumetynnyrijutussa tuomitun kaksikon syytteiden käsittely alkaa tänään valmisteluistunnossa Helsingin käräjäoikeudessa.

Sekä Aarniota että Vilhusta syytetään murhasta.

Epäilynä on, että Aarnio tiesi henkirikoksesta etukäteen, mutta ei estänyt sitä. Jos poliisi tietää murhasta ja jättää sen estämättä, hänet voidaan tuomita murhasta. Vilhusta taas epäillään yhdeksi murhan tekijöistä.

Murhasta aiemmin elinkautiseen tuomittu Volkan Ünsalin lapsuudenystävä Janne Raninen vapautuu ehdonalaiseen ensi vuonna. Toinen suomalaistuomittu, rikollisvaikuttaja Raimo Andersson pahoinpideltiin kuoliaaksi vuonna 2018 hänen ollessa vankilalomalla.

Heidän lisäkseen murhasta tuomittiin Jani Leinonen ja yllytyksestä murhaan ruotsalainen Leopoldo Gonzalez Carmona.

Ünsal tapettiin "Saaran" asunnossa

Vuosaaren asunto, jossa Ünsal oikeuden mukaan kuoli, oli "Saaran" vuokra-asunto. Saara oli läheisissä väleissä Aarnion kanssa aikana, jolloin tämä pyöritti huumeorganisaatiota poliisin sisältä.

Saara asui murhan aikaan muualla, ja asunto oli vuokrattu eteenpäin Jani Leinoselle. Oikeus katsoi, että Ünsalin ruumis kuljetettiin sillä pois asunnolta. Pakettiauton oli oikeuden mukaan vuokrannut Raimo Anderssonin puoliso.

Naista syytettiin avunannosta murhaan, mutta syyte hylättiin. Ruumiin hävittämisen lisäksi murhaa pyrittiin peittelemään muillakin tavoilla. Oikeuden mukaan Leinonen kuskasi asunnossa olleita huonekaluja sukulaisensa tontille Tervakoskelle ja poltti ne.

Tiluksilta löytyi myöhemmin Saaran kadonneeseen sohvaan täsmääviä jousia. Lisäksi polttouunista Anderssonin appivanhempien pihassa löydettiin Ünsalin farkkutakin metallinapit.

Arlandan arvokuljetusryöstö taustalla

Käräjäoikeus katsoi, että murhan tekotapa oli kuristaminen. Hovioikeuden mukaan taas tekotapa jäi avoimeksi. Se katsoi, ettei riittävällä varmuudella saatu selvitettyä, miten Ünsal tapettiin.

Hovioikeuden mukaan murhan motiivi liittyi vuonna 2002 tehtyyn Arlandan arvokuljetusryöstöön. Volkan Ünsalin isä on kertonut Ünsalin vieneen yli kaksi miljoonaa kruunua Leopoldo Gonzalez Carmonan kätkemästä ryöstösaaliista ja häipyneen Turkkiin.

Ünsal myös kertoi ryöstöstä poliisille ja pääsi todistajansuojeluohjelmaan, josta hän oli murhaa ennen irrottautunut.

Lue myös:

    Uusimmat