Yksi Volkan Ünsalin palkkamurhaajista vapautetaan – yhä tutkinnassa olevan tapauksen polttopisteessä nyt Jari Aarnio

1:53
Jari Aarniota tutkitaan nyt Volkan Ünsalin palkkamurhaan liittyen. Näin Rikospaikka kertoi asiasta viime huhtikuussa.

Helsingin hovioikeus on tänään antamallaan päätöksellä hyväksynyt elinkautisvangin ehdonalaista vapauttamista koskevan hakemuksen. Vapauttamista haki yksi Volkan Ünsalin palkkamurhasta tuomituista miehistä, Ilkka Leinonen.

Leinonen tuomittiin elinkautiseen vuonna 2003 tehdystä palkkamurhasta. Juttuun liittyi kolme muuta miestä, jotka myös tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Varsinaisesta murhatyöstä tuomittiin Leinosen lisäksi Janne Raninen ja Raimo Andersson. Kolmikko oli hakannut ja kuristanut Ünsalin Vuosaaressa sijaitsevassa asunnossa. Ruumista ei ole löytynyt.

Kolmikon lisäksi tapaukseen liittyen tuomittiin yllytyksestä murhaan Leopoldo Gonzalez Carmona

Murhan motiivi liittyi Arlandan lentokentän miljoonaryöstöön heinäkuussa 2002. Ünsal oli toiminut rahasaaliin kätkijänä ja kertoi lopulta muista ryöstäjistä poliisille.

Tapausta selvitellään vielä tänäkin päivänä. Syyttäjä harkitsee parhaillaan, nostetaanko Helsingin huumepoliisin entistä johtajaa Jari Aarniota vastaan syyte tapaukseen liittyen. Epäillään, että Aarnio olisi poliisina tiennyt murha-aikeista ja jättänyt teon estämättä.

Uudessa tutkinnassa murhaepäillyksi on noussut myös United Brotherhood -liivijengin entinen pomo Keijo Vilhunen.

Alun perin tuomituista tekijöistä Raimo Andersson on kuollut. Janne Raninen on hakenut ehdonalaista vapauttamista elinkautisesta aiemmin. Hänen hakemuksensa hylättiin vuonna 2018. Hän voi hakea vapautusta uudestaan tänä vuonna.

Rikosseuraamuslaitos puolsi vapauttamista

Helsingin hovioikeus päätti Ilkka Leinosen ehdonalaisesta vapauttamisesta tänään.

Hovioikeuden asiasta antamassa julkisessa selosteessa kerrotaan, että Rikosseuraamuslaitos puolsi Leinosen vapauttamista. Leinonen on ollut vapautensa menettäneenä lähes 16 vuotta.

Hovioikeuden mukaan Leinosen vapauttamista puolsivat muun muassa rangaistusajan suunnitelman noudattaminen, pitkäaikainen päihteettömyys ja poistumislupien sujuminen ehtoja noudattaen. Leinonen on myös opiskellut ja osallistunut työ- ja ohjelmatoimintaan vankilassa.

Vapauttamista vastaan puhui sen sijaan elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtanut teko. Palkkamurhaa on hovioikeuden mukaan pidettävä erityisen moitittavana.

Hovioikeuden ratkaisun myötä Leinosen on määrä astella ehdonalaiseen vapauteen ensi vuonna. Tuolloin hän on ollut vankilassa yhteensä noin 17 vuotta.  

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja