Korona vaikuttaa vankien lomiin ja tapaamisiin – ex-jengipomo Keijo Vilhunen pääsi silti juhlimaan poikansa syntymäpäiviä: "Tietyt vangit nauttivat erityisoikeuksista"

4:15
MTV Uutiset Live kertoi aiemmin, miten korona iskee Suomen vankeinhoitojärjestelmään.

Suomen vankiloissa kiellettiin runsaat kolme viikkoa sitten kaikki ulkopuolisten vierailut vankiloissa. Samaan aikaan myös vankien lomat ja poistumisluvat evättiin. Vankien poistumisia on myönnetty tämän jälkeen vain erityissyistä, kuten hautajaisten tai sairaan omaisen tapaamisen takia.

Tapaamiset kiellettiin vankiloissa Rikosseuraamuslaitoksen kehotuksesta.

– Missään vankilassa ei järjestetä tällä hetkellä tapaamisia. Ainoastaan asianajajat ja poliisit voivat tavata vankeja. Vangit saavat poistua vankilasta vain erityistapauksissa, kuten hautajaisiin, turvallisuusjohtaja Ari Juuti Rikosseuraamuslaitoksesta kertoi aiemmin MTV Uutisille.

MTV Uutisten tietojen mukaan tiukat poistumis- ja lomasäännöt eivät koske kuitenkaan aivan kaikkia vankeja.

Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnion kanssa samassa huumevyyhdissä tuomittu entinen jengipomo Keijo Vilhunen sai lauantaina loman poikansa syntymäpäivän takia.

Vilhunen anoi lomaa poikansa 15-vuotissyntymäpäiviä varten. Tämä hänelle myös myönnettiin.

"Tietyt vangit nauttivat erityisoikeuksista"

Jokelan vankilan johtajan myöntämä loma kesti lauantain aamupäivästä illalla puoli kuuteen, eli hieman vajaat kahdeksan tuntia. Poistumisluvan mukaan juhlissa sai olla paikalla vain Vilhusen etukäteen ilmoittamat henkilöt.

Vankilan sisällä Vilhusen lomaa on ihmetelty suuresti henkilökunnan keskuudessa.

– Tietyt vangit nauttivat erityisoikeuksista ja heitä koskevat eri säännöt kuin muita. Tätä lomaa on ihmetelty paljon kun tiedetään, millaisia rajoituksia korona-aika on aiheuttanut kaikkialla. Vilhusen loma on myös täysin vastoin keskushallintoyksikön ohjeita, MTV:lle kerrotaan.

Vilhusen tapauksessa ihmetystä on herättänyt myös se, että saattajaksi Vilhuselle tuli toisen vankilan vartija.

– Se luo tiettyä eripuraisuutta, kun täytyy keikalle hommata henkilökuntaa muista taloista. Eikö omiin työntekijöihin luoteta tarpeeksi?

"Johtajana minulla on harkintavalta"

Jokelan vankilan johtaja Danila Gangnussin mukaan hän myönsi Vilhusen loman harkinnan jälkeen.

– Vankilan johtajana minulla on aina harkintavalta siinä, kenelle poistumislupia ja lomia myönnetään myös näin poikkeusaikana. Tässä tapauksessa on pohdittu tarkkaan, voidaanko loma toteuttaa turvallisesti koronariski huomioiden, ja on todettu, että se pystytään tekemään, Gangnuss sanoo.

Johtajan mukaan Vilhunen haki lomaa jo pitkän aikaa sitten. Se myönnettiin kuitenkin vasta vähän ennen varsinaista lomapäivää, eli vasta silloin, kun koronarajoitukset olivat jo voimassa.

– Loma valmisteltiin hyvin yhdessä vartijoiden ja poliisiviranomaisten kanssa. Se toteutettiin saatetusti, eli Vilhusella oli saattaja mukana. Vilhunen ei ole ainoa vanki meidän vankilassa, joka on saanut loman poikkeusaikana. Tällaisia lupia on myönnetty yhteensä neljä kappaletta Vilhunen mukaanluettuna, Gangnuss kertoo.

Myös muita on käynyt lomilla

Johtajan mukaan muiden lomien syinä on ollut muun muassa juuri hautajaiset. Vilhusen kohdalla ihmetystä on herättänyt juuri loman syy, eli pojan syntymäpäivä, jossa ei ole kyse elämästä ja kuolemasta.

– Poistumisluvat harkitaan tapauskohtaisesti ja erityistapauksissa niitä voidaan myöntää. Olen arvioinut, että tähän lupaan on ollut riittävät syyt, johtaja perustelee.

Jokelan vankilassa on 40 avovankilapaikkaa ja 84 paikkaa suljetulla puolella. Johtajan mukaan rajoitukset koronaepidemian takia on hyväksytty vankilassa hyvin.

– Vangit ymmärtävät tilanteen ja sen, miksi rajoituksia on nyt tärkeää tehdä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja