Näin tapahtumat etenivät elinkautista istuneen Raimo Anderssonin kuolemaan – "Minulla oli mukanani kolme litraa vodkaa, mitä join pitkin iltaa"

Rikollispomon leski Satu Andersson aiemmin Rikospaikan haastattelussa.

Pitkän rikollisen uran tehnyt Raimo Andersson pääsi lomalle Riihimäen vankilasta perjantaina 13. huhtikuuta 2018 puolen päivän aikaan. Kahdeksantoista tunnin päästä hän oli kuollut.

Tässä jutussa kerrotaan miten päivän tapahtumat etenivät keskusrikospoliisin esitutkintapöytäkirjan mukaan.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa luettiin tänään syyte Veli Matti Huohvanaiselle Anderssonin murhasta. Molemmat ovat alamaailman vaikuttajia. Huohvanainen vapautui kolmoismurhasta saamastaan elinkautistuomiosta 2015. Andersson istui elinkautista Volkan Unsalin murhasta.

Oikeussalissa Huohvanainen myönsi pahoinpidelleensä Anderssonia, mutta kiisti murhasyytteen.

Kello 12: Vankilomalle

Anderssonin vankiloma alkoi puolilta päivin. Poistumisluvan ehtona oli, että Anderssonin oli oltava klo 22–07 välisenä aikana asunnollaan. Vankilasta hän pääsi sukulaisen autokyydillä kotiinsa Vantaan Voudintielle, jossa odotti autokuskiksi lupautunut mies, Anderssonin hyvä ystävä.

Anderssonin nilkassa oli valvontapanta. Mies käytti myös koruja.

Autokuski oli muutamaa päivää aiemmin varannut kabinetin Anderssonin pyynnöstä venäläisravintola Šašlikista.

Kahden maissa autokuski ja tapansa mukaan pukuun sonnustautunut Andersson ajoivat mersulla Myyrmannin parkkihalliin ja kävivät kahvilla kauppakeskuksen kuppilassa.

Puolen tunnin päästä oli lähdetty autokuskin kotona käymään. Vähän ennen kuutta matka jatkui kohti Helsingin Ullanlinnaa ja ravintolaa.

Kello 18: Kabinetti Šašlikissa

Huohvanainen saapui pääkaupunkiseudulle iltapäivällä Tampereelta. Hän meni tuttavansa luokse Kalasatamaan, josta lähdettiin yhdessä ravintola Šašlikiin.

Molemmat olivat ottaneet pohjia. Huohvanaisen oli tarkoitus majoittua Kalasataman tutun luokse. Peti oli laitettu valmiiksi.

Kabinetissa oli kymmenkunta Anderssonin tuttua. Huohvanainen kertoi tunteneensa muita lähinnä etunimeltä.

Yksi paikallaolleista kertoi kuulustelussa, että lempinimellä Metsuri tunnettua Huohvanaista oli odotettu jonkin aikaan.

– Se oli siinä ja siinä että ehdimmekö aloittaa jo syömiset kun Metsuri vihdoin saapui, mies kertoi poliisille.

Mies kertoi yhden osallistujan olleen melkoisen kännissä. – Muut olivat suhteellisen selvin päin, lukuun ottamatta Metsuria, joka esiintyi myös suhteellisen rehvakkaasti pöydässä. Se on toisaalta hänen normaali tyylinsä muutenkin.

– Minulla oli mukanani kolme litraa vodkaa, mitä join pitkin iltaa, ennen ravintolaa ja siellä ollessa. Minulla alkoi humalan vuoksi muisti hämärtyä jo ravintolassa, Huohvanainen kertoi kuulustelussa.

Anderssonin autokuski kertoi, että paikalla oli Ramin kavereita. – Illan aikana syötiin, juotiin ja puhuttiin mukavia. Kellään ei ollut siellä mitään riitoja, kuski kertoi.

Yhden osallistujan mukaan votkaryyppyjä oli juotu useita. – Joimme vodkaa niin perkeleesti.

– En tiedä kuka maksoi meidän tilaamamme ruoat. Sen tiesin, että minun ei tarvitse ainakaan maksaa, joten en edes kysellyt keneltäkään että jaetaanko laskut tai muuta sellaista, yksi osallistujista kertoi.

– Ei tietenkään minun pidä maksaa, jos minut pyydetään paikalle. Siitä ei ollut mitään puhetta missään vaiheessa.

– Käsitykseni mukaan Rami oli pidetty mies yleisestikin. Rami on ollut aina se ns. hallitseva osapuoli varsinkin hänen ja Metsurin suhteessa. Metsuri on aina kunnioittanut Ramin sanomisia, osallistuja kertoi.

Alun perin Huohvanainen oli ajatellut matkustaa perjantai-iltana jo Ruotsiin työasioissa. – Ilta meni kuitenkin ryyppäämiseksi, mies sanoi. Huohvanainen teki rakennusalan töitä.

Ravintolasta oli lähdetty 21.15-20. Autokuski oli luvannut pitää huolen, ettei vankiloman sääntöjä rikottu. Anderssonin piti olla Viinikkalassa iltakymmeneen mennessä.

Kello 21.57: Auto ajaa pihaan

Autokuski ajoi kaksikon Anderssonin omakotitalolle Vantaan Viinikkalaan. Valvontakameran mukaan paikalle saavuttiin klo 21.57. Mersusta nousivat Andersson, Huohvanainen ja autokuski.

Kuulustelussa autokuski kertoi niin Anderssonin kuin Huohvanaisen olleen tuolloin tukevassa humalassa.

Juopottelu jatkui. – Istuimme kolmisin olohuoneessa ja Rami kantoi viinaa pöytään. Hän toi siihen ainakin ison korkkaamattoman vodka-pullon, muistaakseni Finlandiaa, sekä Muumi-limsaa lantringiksi.

– Itse join pelkkää Muumi-limsaa, autokuski kertoi kuulustelussa. –Mitään muuta päihteitä siellä ei käytetty.

Andersson oli pyytänyt Huohvanaisen, vanhan ystävänsä, mukaan selvittämään parisuhdeongelmiaan. Illan ja yön mittaan olikin soiteltu Andessonin vaimolle lukuisia kertoja.

– Jatkoimme illan istumista, muisteltiin vanhoja ja Rami ja Matti puhuivat hauskoja linnajuttuja, kuski kertoi. Jossain vaiheessa Rami oli ottanut piilopaikasta 38 tai 357 -revolverin ja esitteli sitä muille.

– Ainoa, joka aseesta oli innoissaan, oli Rami. Minua ja Mattia se ei kiinnostanut.

– Mielestäni humalikkaat ja aseet eivät sovi samaan paikkaan, joten otin aseen melkein saman tien pois pöydältä ja vein sen takaisin sinne, mistä olin nähnyt Ramin sen ottavan.

Myöhemmässä kotietsinnässä autokuskin kertomaa asetta ei löytynyt. Kätköpaikassa oli 9 kappaletta 38 cal patruunoita.

Autokuskin mukaan ilta oli sujunut hyvissä merkeissä.

– Mitään jännitteitä tai muutakaan merkkiä siitä, mitä tuli tapahtumaan ei ollut. En olisi jättänyt Ramia sinne muuten yksin, kuski kertoi. Hänen lähtiessään kaksikko jutteli olohuoneessa.

– Molemmat olivat vahvasti humalassa, mutta kumpikaan ei ollut sammunut.

Kello 2:09: Autokuski poistuu

Kello 2.09 valvontakamerasta näkyi, että autokuski käveli autolle ja poistui.

Tämän jälkeen tapahtumista on vain Huohvanaisen kertomus ja valvontakameroiden tallenteet.

Huohvanainen kertoi jossain vaiheessa sammuneensa sohvalle.

– En muista asunnolla olosta muuta, kuin että herään sohvalta siihen, kun joku lyö avokkaan päähäni ja painaa sen jälkeen revolverin piipun keskelle otsaani. En tuntenut kyseistä henkilöä, todennäköisesti kyseessä oli mies. Rami se ei kuitenkaan ollut, Huohvanainen sanoi.

Tosiasiassa mies oli Andersson. 

– Olen tuntenut Ramin 20 vuotta, olimme hyviä kavereita eikä meillä ole koskaan ollut mitään riitaa keskenämme, ei myöskään kyseisenä iltana tai yönä, en ainakaan muista.

Kello 4:09: Raaka väkivalta tallentuu videoon

Pahoinpitely tallentui talon valvontakameroihin. Videot julistettiin salaisiksi niin oikeudessa kuin esitutkintapöytäkirjassa.

Teko oli alkanut jo sisältä, mutta eteni talon takapihan laatoitukselle.

Videokuvan mukaan kello 4.09-4.27 Huohvanainen pahoinpitelee Anderssonia lyöden ja potkien.

Sen jälkeen mies poistuu hetkeksi kuvasta.

Kello 4.30 kuvassa näkyy kuinka Andersson yrittää nousta seisomaan ja lopulta onnistuukin siinä. Hän kuitenkin kaatuu heti selälleen ja lyö takaraivonsa pihakiveykseen. Andersson nousee uudestaan konttausasentoon.

Kello 4.53 Huohvanainen palaa jatkamaan pahoinpitelyä. Hänellä on nyt turvakengät jalassa. Huohvanainen potkii Anderssonia kymmeniä kertoja eri puolille vartaloa ja päähän. Kahdesti hän polttaa Anderssonin vartaloa tupakalla ja tupakansytyttimellä.

Kello 5.34 Huohvanainen lähtee raahaamaan Anderssonia kohti talon etuovea. Tallenteen mukaan Andersson on vielä elossa kello 5.38, kun hän ottaa itse jaloillaan vastaan Huohvanaisen kannatellessa häntä. Miehet poistuvat kuvasta kello 5.44.

Pahoinpitely oli jatkunut eteisessä, josta Anderssonin ruumis seuraavana päivänä löydettiin.

Kello 6.26: Pihaan tulee Volkswagen

Lauantaiaamuna kello 6.26 pihaan tuli harmaa Volkswagen.

Volkswagen-kuljettaja kertoi kuulustelussa, että hänen piti mennä tapaamaan tuttuaan lauantaiaamuna Riihimäen vankilaan.

– Juuri kun olin lähdössä kotoani, kun Huohvanainen soitti. Hän oli niin juovuksissa, että en meinannut saada selvää siitä, mihin minun piti mennä.

Lopulta paikka selvisi. Hän ajoi auton pihaan.

– Huhuilin mutta ketään ei näkynyt. Odotin ehkä pari-kolme minuuttia eikä ketään näkynyt. Ajattelin olenko tullut väärään paikkaan.

– Ketään en nähnyt mutta kuului "Joo" tai jotain vastaavaa, mistä oletin että joku on tulossa kyytiin.

– Tämän jälkeen kului ehkä minuutti tai kaksi kun Huohvanainen tuli talon sisältä autoni repsikan paikalle.

Huohvanainen nousi autoon kello 6.31 ja Volkswagen poistui pihasta.

– Hän näytti väsyneeltä ja juopuneelta. Lähtiessä hän kysyi voisinko viedä hänet Kalasatamaan. En muista hänen tarkkoja sanojaan. Sen jälkeen hän nukahti melkein heti.

Hän ajoi auton Kalasatamaan. Kello oli jotain puoli seitsemän ja seitsemän välillä.

– Tönin Huohvanaisen hereille ja jätin hänet kyydistä. Kerroin että nyt olemme Kalasatamassa ja kai hän sen jollain tasolla ymmärsi vaikka oli kovin juopunut ja väsynyt.

Kuski jatkoi matkaansa kohti Riihimäkeä.

Lauantai: Kädet turvoksissa

Huohvanainen oli mennyt tuttunsa asuntoon Kalasatamassa.

Poliisi kuulusteli Kalasataman miehen, joka myös oli ollut venäläisravintolan kabinetissa. 

– Aamulla soi ovikello ja siellä oli Matti. Laitoin Matin nukkumaan ja sitten kun herättiin niin katsoin, että Matilla on kädet turvoksissa.

– Jossain vaiheessa ruvettiin keskustelemaan asiasta ja kysyin mitä on tapahtunut. Matti sanoi, että "etsin Ramia, mutta en löytänyt".

– Matti sanoi myös, että siellä olisi ollut tatuoitu äijä, joka on tullut herättämään häntä. Ajattelin niistä käsistä, että sen kanssa on tullut jotain.

– Se nukkui sen lauantai päivän kun tuli mun luokse ja varmaan lähti silloin lauantai iltana pois.

Anderssonia etsinyt sukulaismies ilmoitti hätäkeskukseen lauantaina kello 15.13, että hän oli löytänyt Raimo Anderssonin elottomana. Poliisitutkinta alkoi. 

Lauantai-ilta: Pakilaan

Uusi tuttu ajoi Huohvanaisen Pakilaan. – Matkalla Matti kertoi olleensa Ramin kanssa ryyppäämässä kun joku tai jotkut olivat käyneet Ramin kimppuun. Muuta Matti ei sanonut eikä minulle selvinnyt esimerkiksi se, missä tämä oli tapahtunut ja miten Ramille oli käynyt.

Huohvanainen oli mennyt Pakilassa asuntoon, jonka haltija oli matkoilla pohjoisessa. Kuulustelussa asunnon haltija ei tiennyt Huohvanaisen käynnistä, joskin Huohvanainen oli ollut siellä ennenkin.

Sunnuntaina Huohvanaisen Pakilaan ajanut mies löysi hänet kello 20–21 asunnosta nukkumasta. Hän oli kuullut, että poliisi kaipasi Huohvanaista.

Mies haki Huohvanaiselle ruokaa McDonaldsista ja Huohvanainen oli jatkanut nukkumista. Hän oli luvannut ottaa yhteyttä poliisiin seuraavana päivänä.

Maanantai: Nouto Pub99:stä

Kuulustelussa Huohvanainen kertoi kuulleensa Anderssonin kuolemasta kaksi päivää myöhemmin maanantaina. Hän ilmoittautui poliisille samana päivänä.

Tuttu ajoi Huohvanaisen maanantaina kello 11-12 aikaan Mannerheimintiellä sijaitsevaan Pub 99:ään Töölössä , josta poliisi hänet haki.

Poliisi kertoi tapaamisesta kuulustelussa näin.

– Päästyämme paikalle Matti kätteli meidät ja nousi autoon. Hän oli voimakkaasti päihtynyt ja päihtymys tuntui lisääntyvän ajomatkan aikana. Matti pyysi anteeksi useita kertoja ja kertoi olevansa pahoillaan tapahtuneesta.

Huohvanainen oli krp:n kuulustelussa edelleen pahoillaan.

– Minulla ei ole Ramista kuin hyviä muistoja, hän oli minulle läheinen. Fiilikseni ovat nyt todella huonot, kun tiedän olevani vastuussa Ramin kuolemasta.

– Mitään riitoja en muista meillä koskaan olleen, meillä ei myöskään ollut mitään yhteisiä bisneksiä, mistä riitaa olisi voinut tulla.

– Kannan kyllä vastuun siitä, mitä olen Ramille tehnyt.

Oikeussalissa Huohvanainen kiisti murhasyytteen, mutta myönsi pahoinpidelleensä Anderssonia.

Syyttäjä Mika Appelsinin mukaan jutussa ei ole tullut ilmi mitään sellaista, jonka mukaan juttu voisi liittyä alamaailman kurinpitoon.

 

Lue myös:

    Uusimmat