Vuoden nuoret muotoilijat tyrmäävät trendikkyyden

Massatuotannolliset trendikkäät sesonkituotteet saavat vastapalkitut vuoden nuoret muotoilijat inhon partaalle.

Vuoden nuoret muotoilijat Iina Vuorivirta ja Mari Isopahkala vierailivat Huomenta Suomen lähetyksessä.

Palkitut muotoilijat kehuvat suomalaisen muotoilun tasoa maailman huipuksi aina suunnittelusta tuotteen valmistamiseen saakka.

– Luulen, että täällä ollaan jollain tapaa niin kilttejä, että tehdään asiat hyvin, vaikka siihen ei käskettäisikään. Halutaan suomalaisina suorittaa asiat kunnolla ja näyttää parasta, freelance-muotoilija Mari Isopahkala toteaa.

Vaikka laatu on arvossaan, markkinoille puskee joka suunnasta halpatavaraa, jota markkinakoneisto kauppaa ansiokkaasti trendikkäinä vaihtoehtoina.

– Mua inhottaa kauheesti aina kaikki sesonkituotteet ja trendivärit, joita on tarkoitus katsella ainoastaan yhden kesän ajan, jos sitäkään, Ruotsista oppinsa ammentava freenlance-muotoilija Iina Vuorivirta lataa.

– Ihmiset olisivat onnellisia, jos he ostaisivat vain sitä, mitä he oikeasti tarvitsevat, Isopahkala sanoo.

Molemmat muotoilijat kannattavat massatuotannon sijaan kestävien ja laadukkaiden tuotteiden metsästämistä.

– Haluan, että tekeleeni ovat pieniä ja intiimejä. Tavallaan se objekti, jota työstän on oikeasti minun. Voin tunnistaa siitä itseni ja samalla ymmärtää esineen kulkemaa matkaa, Vuorivirta sanoo.

"Ei kampaa kamman tilalle"

Nuorien muotoilijoiden tuotteissa estetiikka, toimivuus ja ekologisuus ovat avainasemassa.

– Tuotemuotoilijana tuotteen toimivuus on itseisarvo. Itse en välttämättä panostaisi esimerkiksi siihen, että keksisin vaikka uuden kamman, jolla voisi harjata hiuksiaan erilaisella tavalla. Keskityn mieluummin luomaan perusjuttuun jonkun oman lisän, Isopahkala valottaa.

Sekä Isopahkala että Vuorivirta kannattavat perinteisiä käsityöläistapoja uusien tuotteidensa valmistamisessa. Isopahkala harjaannuttaa taitojaan muun muassa päreitä punomalla.

– Missioni on pitää omissa töissä perinteisiä käsityöläistapoja elossa, jotta taitojaan voisi käyttää hyväksi myös jatkossa.

Vuorivirran töissä lähtökohtana on koko tekemisprosessin näkyminen valmiissa tuotteessa.

– Tahtoisin, että se ihminen, jolle tuote päätyy, ymmärtää sen historian. Esinettä pitäisi voida arvostaa sillä tavalla, että sen haluaa säilyttää lopun elämäänsä ja siirtää perinnöksi, jotta sen elämä jatkuisi.

Katso muotoilijoiden Huomenta Suomen haastattelu Katsomosta:

MTV3/Tanja Korpela

Lue myös:

    Uusimmat