Marimekko ja Artek yhdistivät voimansa – tässä tulos

1:37imgNäin Marimekon ja Artekin klassikot yhdistyivät.
Julkaistu 16.07.2025 17:41
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Juhannusviikolla Kööpenhaminassa julkaistiin useiden suomalaisyritysten kollaboraatioita eli yhteistöitä. Yksi niistä oli suomalaisen huonekaluvalmistaja Artekin ja Marimekon yhteistyö, jonka seurauksena julkaistaan huonekaluja. Yhteistyöllä juhlistetaan Artekin 90-vuotiasta taivalta.

Artekin perinteiset Alvar Aallon suunnittelemat jakkara 60, penkki 153B ja pöytä 90D huonekalut saavat koristeeksi Maija Isolan suunnittelemat kuosit. Isolan Marimekolle suunnittelemat arkkitehti-sarjan kuviot lokki, kivet ja seireeni tehdään huonekalujen pintaan koivuviiluna toteutettuna intarsiana. 

– Kuviot heräävät eloon liikkeen ja valon myötä riippuen siitä, mistä päin huonekalua katsoo. Koivu luo tietynlaista hohtoa ja se on tämän tuotteen ominaisuus, joka tekee siitä niin erikoisen, kuvailee Artekin toimitusjohtaja Marianne Goebl
Tuotteet valmistetaan, kaarinalaisella huonekalutehtaalla suomalaisesta koivusta perinteisin menetelmin. Ja Artekilta kerrotaan, ettei intarsiatekniikalla viimeistellyistä kalusteista synny juuri lainkaan materiaaliylijäämää. 

Armi Ratia kunnioitti Alvar Aaltoa

On oikeastaan ollut ihme, etteivät suomalaisyritykset ole aiemmin tehneet yhteistyötä. Marimekon perustaja Armi Ratia kunnioitti ja oli ylpeä arkkitehti Alvar Aallon tekemästä työstä. Tämä käy selväksi Ratian Aallolle lähettämästä kirjeestä, joka löytyi Alvar Aalto -säätiön arkistosta. Jostain syystä kahden suunnittelijan tiet eivät kuitenkaan koskaan kohdanneet yhteistyön merkeissä.

2706_Ratia_Aalto_kirjeetTällaisen kirjeen Armi Ratia kirjoitti Alvar Aallolle.Museovirasto Finna

– Marimekko ja Artek edustavat  samantyyppistä ajattelua, mitä siihen aikaan Suomessa oli, eli haluttiin tuoda uusia ideoita sodanjälkeiseen Suomeen. Ja molemmat ovat varmasti vaikuttaneet osaltaan suomalaiseen identiteettiin, sanoo Marimekon markkinointijohtaja Sanna-Kaisa Niikko.

”Designyritysten yhteistyöt ovat aina kiinnostavia”

Suomalaisen designin asiantuntija Päivi Balomenos sanoo, että suomalaisten designyritysten yhteistyöt ovat aina kiinnostavia. Hän kertoo, että Kööpenhaminassa nähtiinkin monia yhteistyöllä syntyneitä tuotteita.

Esimerksi huonekalubrändi Vaarnii lanseerasi tuolin yhteistyössä ranskalainen suunnittelija Ronan Bouroullecin kanssa, Nikari puolestaan lanseerasi Taso-pöydän yhteistyössä tanskalaissuunnittelija Cecile Manzin kanssa, Made by Choice esitteli kollaboraatioita amerikkalaisen maailman kuulun kuvataiteilija Matthew D. Jacksonin sekä tunnetun amerikkalaisen designtoimisto Snarkitecturen kanssa. Yhteistyöt ja uusien tuotteiden lanseeraus kertoo, että suomalaisiin luotetaan.

– Laskin, että yhteensä 14 suomalaisyritystä oli esillä 3 days of designissa. Meillä on tosi hyviä ja vahvoja designyrityksiä, jotka ovat esillä jatkuvasti ja joiden tuotteita arvostetaan hyvin laajasti, kertoo Balomenos.

Nähtäväksi jää, kuinka moni Marimekon ja Artekin yhteistyöllä syntyneistä kalusteista päättyy suomalaiskoteihin, sillä varmaa on, että ne vetävät myös ulkomailla.

Tuoreimmat aiheesta

Suomalainen design