Voiko raakaa piparkakkutaikinaa syödä?

Nerokas suklaapelti on helppo herkkulahja 1:00
KATSO MYÖS VIDEO: Suklaapelti on joulun helpoin herkkulahja. Näin se valmistetaan!

Kun lapsena piparitalkoissa innostuin maistelemaan raakaa taikinaa vähän liikaa, varoittivat aikuiset, että vatsa menee kipeäksi. Oliko kyseessä joulupetos vai kivikova fakta? Terveystoimittajan ominaisuudessa koin velvollisuudekseni selvittää asian.

Minua on jo vuosien ajan vaivannut eräs joulumysteeri: voiko raakaa piparkakkutaikinaa syödä vai ovatko vanhempien varoitukset sen aiheuttamista vatsakivuista täysin relevantteja?

Päätin selvittää asiaa Ruokaviraston ja Pihlajalinnan asiantuntijoiden avustuksella.

Olen itsekin miettinyt asiaa näitä samoja varoituksia kuulleena, paljastaa Pihlajalinnan yleislääketieteen erikoislääkäri ja kehittäjäylilääkäri Tiina Määttä.

Luulen, että varoitukset liittyvät raakojen kananmunien salmonellariskiin, mutta nykyään suomalaisiin kananmuniin ei juurikaan liity salmonellariskiä. Toki myös taikinan mausteet voivat joillakin käydä vatsaan.

Ruokavirasto ohjaa minut tutustumaan erityisasiantuntija Marjo Misikankaan blogikirjoitukseen, sillä Misikangas itse ei pääse vastaamaan kysymyksiin tällä kertaa.

Misikangas kertoo blogissaan, että raakaa kananmunaa voi toden totta syödä, joten se ei ainakaan estä piparkakkutaikinan napostelua. 

Ruokaviraston mukaan kotimaisia kananmunia voi syödä raakana ja löysäksi keitettynä. Myös kakkutaikinaa, johon on sekoitettu raakaa kananmunaa, voi maistella, koska salmonellaa esiintyy suomalaisissa munintakanoissa vähän. 

Mutta entäpä sitten Määtän mainitsemat mausteet?

Ruokaviraston sivuilta löytyy tieto, että kaneli sisältää kumariinia, jonka on todettu suurina määrin olevan haitallista maksalle. 

Pian minulle kuitenkin selviää, ettei piparkakkutaikinan sisältämä kaneli ole syy kieltää taikinan napostelua.

Ruokavirasto nimittäin kertoo, ettei parin viikon ajan kestävä runsaampi kanelin käyttö ole vaaraksi, sillä vuoden mittaan suomalaisten kanelin käyttö on yleensä vähäisempää, eikä jokapäiväistä.

Myös Ruokaviraston erityisasiantuntija Marjo Misikangas kertoo blogissaan, ettei kypsentämättömän piparkakkutaikinan maisteleminen ole vaarallista, vaikka liiallinen napostelu voikin aiheuttaa vatsan kipristelyjä.

Tästä voinen tehdä pettämättömän johtopäätöksen: vanhempamme olivat väärässä, pistetään piparkakkutaikinaa poskeen huoletta tänäkin jouluna!

Lue myös:

    Uusimmat