Kun lapsena piparitalkoissa innostuin maistelemaan raakaa taikinaa vähän liikaa, varoittivat aikuiset, että vatsa menee kipeäksi. Oliko kyseessä joulupetos vai kivikova fakta? Terveystoimittajan ominaisuudessa koin velvollisuudekseni selvittää asian.
Minua on jo vuosien ajan vaivannut eräs joulumysteeri: voiko raakaa piparkakkutaikinaa syödä vai ovatko vanhempien varoitukset sen aiheuttamista vatsakivuista täysin relevantteja?
Päätin selvittää asiaa Ruokaviraston ja Pihlajalinnan asiantuntijoiden avustuksella.
Lue myös: Pahimmat mokat, jotka voit tehdä piparkakkutaloa tehdessä – piparitaitelija Lauri muistuttaa: "Kun palanen tulee uunista…"
– Olen itsekin miettinyt asiaa näitä samoja varoituksia kuulleena, paljastaa Pihlajalinnan yleislääketieteen erikoislääkäri ja kehittäjäylilääkäri Tiina Määttä.
– Luulen, että varoitukset liittyvät raakojen kananmunien salmonellariskiin, mutta nykyään suomalaisiin kananmuniin ei juurikaan liity salmonellariskiä. Toki myös taikinan mausteet voivat joillakin käydä vatsaan.
