Pahimmat mokat, jotka voit tehdä piparkakkutaloa rakentaessa – piparitaiteilija Lauri muistuttaa: "Kun palanen tulee uunista…"
MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa perehdyttiin torstaina piparkakkutalon rakentamisen saloihin.
– Kaikista meistähän ei tietenkään ole talon rakentajiksi, mutta piparkakkutalon luulisi onnistuvan vähän vähäisemmilläkin taidoilla, arveli Viiden jälkeen -ohjelman juontaja Ripsa Koskinen-Papunen.
Muutama perusasia kannattaa kuitenkin pitää mielessä ennen kuin lähtee rakennuspuuhiin.
Lue myös: Kaksi erilaista vaihtoehtoa! Näin teet piparkakkutaloon upeat ikkunat – lopputulos kuin lasia
Näin piparkakkutalon paloille pitää tehdä, kun ne tulevat uunista
Piparkakkutaiteilija Lauri Kesäniemi vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa kertomassa, mitä piparkakkutalon rakentaminen oikeastaan vaatii. Taitelija kertoi käyttäneensä ohjelmassa nähtyyn piparkakkurakennelmaan peräti 50 työtuntia.
– Ensin pitää löytää inspiraatio taloon, mitä haluaa tehdä. Sitten kaavojen teko: eli ruutupaperia, viivotin ja mittanauha esiin. Sitten paistetaan ne palaset. Siitä lähtee sitten koristelu seuraavaksi, Kesäniemi listasi työvaiheita.
Monilla piparkakkutaloista tulee hieman vinksahtaneita, vaikka kuinka olisi tehnyt kaavat talolle etukäteen. Tämä johtuu yleensä tärkeän työvaiheen unohtumisesta.
– Kun palanen tulee uunista, niin se on aina hetken aikaa, pari minuuttia, pehmeää taikinaa vielä. Siinä vaiheessa pitää ottaa se kaavakuva, laittaa siihen [palan] päälle ja leikata terävällä veitsellä suoraksi kaikki reunat. Sillä voi ehkäistä sen, ettei tule mitään rakoja, kun kokoat sitä [rakennelmaa].
"Käytän aina kaupan taikinaa"
Piparkakkutaikinaa ei sentään tarvitse lähteä itse alusta asti tekemään. Piparkakkutaitelijan mukaan kaupan valmistaikina on itse asiassa talon tekemiseen paras väline, sillä se on aina tasalaatuista.
– Käytän aina kaupan taikinaa.
Koristelussakin voi mokata pahasti, jos sen tekee aivan väärässä työvaiheessa.
Minkä virheen suomalaiset yleensä tekevät piparkakkutalon koristelussa? Miten kävi Pöllölaakson piparkakkuhaasteessa, jossa toimittajamme laitettiin vastakkain konkarin kanssa? Katso jutun yllä olevalta videolta upeat piparkakkutaloluomukset sekä Lauri Kesäniemen haastattelu.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan