Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

8:18Vuoden Kokki ja syksyn ruokatrendit – vinkit pyhäinpäivän tarjoiluihinMikä on Vuoden kokki 2025 -tittelin napanneen Piero Silvanin kehittelemä "fyrkkaleipä"? Katso videolta ammattilaisen vinkit!
Julkaistu 27.10.2025 17:22
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Vuoden kokiksi lokakuussa kruunattu Piero Silvani rakastaa kirsikoita. 

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut 2025 huipentuivat perjantaina 24.10. järjestetyn finaalin toiseen osaan Viini & Ruoka -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. 

Vuoden Kokiksi 2025 kruunattiin jännittävän finaalin jälkeen Piero Silvani (Bistro Ego) ja Vuoden Tarjoilijaksi 2025 Katrina Laitinen (BasBas Kulma).

Kaksikko vieraili voiton jälkeisenä viikonloppuna Huomenta Suomessa jakamassa vinkkejä niin ruoanlaittoon, tarjoiluun kuin esillepanoonkin liittyen. 

Kokilta yllättävä maustamisvinkki

Yksi Piero Silvanin ehdottomista lempiraaka-aineista on kirsikka.

– Se on marjoista lemppari. Siinä on vähän sellaista karvasmanteliaromia, kokki kertoi Huomenta Suomessa.

Jos aivan tarkkoja ollaan, kirsikka ei tosin ole marja, vaan kasvitieteellisesti luokiteltuna luumarja, eli niin sanottu kivihedelmä.

Silvani hyödyntää kirsikoista myös niiden kivet, sillä niissä on paljon makua. Pientä varovaisuutta on kuitenkin syytä noudattaa.

– Puhutaan, että kivi on myrkyllinen, mutta niitä pitää syödä valtavat määrät, että saa myrkytyksen. Kyllä kiveä voi käyttää mausteena.

Silvanin mukaan kirsikan kivet paahdetaan, jonka jälkeen ne jauhetaan ja käytetään mausteena. 

– Se tuo vielä enemmän karvasmantelimakua. 

Kirsikan kivissä piilee yksi riski

Myrkytystietokeskuksen mukaan joidenkin kasvien sisältämät luontaiset myrkyt kuuluvat syanogeenisiin glykosideihin. Hajotessaan elimistössä ne vapauttavat pieniä määriä syanidia. Näitä toksiineja ovat esimerkiksi aprikoosien ja kirsikoiden sisältämä amygdaliini.

Kirsikan siemenen eli kiven sisältämä amygdaliini-määrä on vähäinen, ja kokonaisena niellyt kivet eivät aiheuta oireita. Pureskeltuna tai murskattuna ne voivat aiheuttaa lääkärin arvioita vaativia oireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia ja oksentelua.

Ruokavirasto kuitenkin muistuttaa, että erityisesti lapset ovat herkkiä syanidin aiheuttamille terveysvaaroille. Ruokaviraston sivuilla nostetaan kuitenkin esiin kirsikankivien sijaan erityisesti aprikoosin siemenet.

– Pienille lapsille jo yksikin pieni aprikoosin siemen voi olla haitallinen.

Paahdetun kirsikankiven jauhaminen ja käyttäminen mausteena tuskin aiheuttaa oireita, mutta riskit on hyvä tiedostaa. 

Juttuun lisätty kello 17.48 tieto siitä, että kirsikka on virallisesti luumarja, ei marja.

Lue myös: Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

Lisää aiheesta:

Saako piparitaikinaa oikeasti syödä raakana?Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"Löytyykö maustekaapistasi currya? Tätä et ehkä ole tajunnut suosikkituotteestaSaitko sinäkin lapsena traumoja tästä ruoasta? Saimi Hoyer kammoaa: "Pitäisi lailla kieltää"Voiko auringonkukan pään todella syödä? Ruokatoimittajat testasivat outoa sometrendiäSyötkö näitä? Ammattilaiset listaavat parhaimmat ja pahimmat säilykkeet: "Pysyttele erossa..."
RuokaRuoanlaittoHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:44
    Jouluruoka

    Luulitko näitä joulun herkuiksi? Totuus paljastuu kaupan hyllyllä

  • 11:32
    Jouluruoka

    Kuinka nopeasti joulukinkku sulaa jääkaapissa?

  • Eilen17:44
    Jouluruoka

    Piparit airfryerissa – superhelppo ohje!

  • Eilen09:04
    Joulukinkku

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Martat: Tämä on ehdoton takaraja

  • 13.12.17:32
    Leipä

    Vappu Pimiän saaristolaisleipä on hitti: "Maailman helpoin tehdä"