Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

8:18Vuoden Kokki ja syksyn ruokatrendit – vinkit pyhäinpäivän tarjoiluihinMikä on Vuoden kokki 2025 -tittelin napanneen Piero Silvanin kehittelemä "fyrkkaleipä"? Katso videolta ammattilaisen vinkit!
Julkaistu 27.10.2025 17:22
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Vuoden kokiksi lokakuussa kruunattu Piero Silvani rakastaa kirsikoita. 

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut 2025 huipentuivat perjantaina 24.10. järjestetyn finaalin toiseen osaan Viini & Ruoka -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. 

Vuoden Kokiksi 2025 kruunattiin jännittävän finaalin jälkeen Piero Silvani (Bistro Ego) ja Vuoden Tarjoilijaksi 2025 Katrina Laitinen (BasBas Kulma).

Kaksikko vieraili voiton jälkeisenä viikonloppuna Huomenta Suomessa jakamassa vinkkejä niin ruoanlaittoon, tarjoiluun kuin esillepanoonkin liittyen. 

Kokilta yllättävä maustamisvinkki

Yksi Piero Silvanin ehdottomista lempiraaka-aineista on kirsikka.

– Se on marjoista lemppari. Siinä on vähän sellaista karvasmanteliaromia, kokki kertoi Huomenta Suomessa.

Jos aivan tarkkoja ollaan, kirsikka ei tosin ole marja, vaan kasvitieteellisesti luokiteltuna luumarja, eli niin sanottu kivihedelmä.

Silvani hyödyntää kirsikoista myös niiden kivet, sillä niissä on paljon makua. Pientä varovaisuutta on kuitenkin syytä noudattaa.

– Puhutaan, että kivi on myrkyllinen, mutta niitä pitää syödä valtavat määrät, että saa myrkytyksen. Kyllä kiveä voi käyttää mausteena.

Silvanin mukaan kirsikan kivet paahdetaan, jonka jälkeen ne jauhetaan ja käytetään mausteena. 

– Se tuo vielä enemmän karvasmantelimakua. 

Kirsikan kivissä piilee yksi riski

Myrkytystietokeskuksen mukaan joidenkin kasvien sisältämät luontaiset myrkyt kuuluvat syanogeenisiin glykosideihin. Hajotessaan elimistössä ne vapauttavat pieniä määriä syanidia. Näitä toksiineja ovat esimerkiksi aprikoosien ja kirsikoiden sisältämä amygdaliini.

Kirsikan siemenen eli kiven sisältämä amygdaliini-määrä on vähäinen, ja kokonaisena niellyt kivet eivät aiheuta oireita. Pureskeltuna tai murskattuna ne voivat aiheuttaa lääkärin arvioita vaativia oireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia ja oksentelua.

Ruokavirasto kuitenkin muistuttaa, että erityisesti lapset ovat herkkiä syanidin aiheuttamille terveysvaaroille. Ruokaviraston sivuilla nostetaan kuitenkin esiin kirsikankivien sijaan erityisesti aprikoosin siemenet.

– Pienille lapsille jo yksikin pieni aprikoosin siemen voi olla haitallinen.

Paahdetun kirsikankiven jauhaminen ja käyttäminen mausteena tuskin aiheuttaa oireita, mutta riskit on hyvä tiedostaa. 

Juttuun lisätty kello 17.48 tieto siitä, että kirsikka on hedelmä, ei marja.

Lue myös: Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

Lisää aiheesta:

Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"Löytyykö maustekaapistasi currya? Tätä et ehkä ole tajunnut suosikkituotteestaSaitko sinäkin lapsena traumoja tästä ruoasta? Saimi Hoyer kammoaa: "Pitäisi lailla kieltää"Voiko auringonkukan pään todella syödä? Ruokatoimittajat testasivat outoa sometrendiäSyötkö näitä? Ammattilaiset listaavat parhaimmat ja pahimmat säilykkeet: "Pysyttele erossa..." Älä ikinä puristele avokadoja kaupassa! Samuli kertoo, miksi yleinen neuvo joutaa romukoppaan: "Vasta avatessa huomaa..."
RuokaRuoanlaittoHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 13:39
    Takaisinvedot

    Tukehtumisvaara! Lasten suosikkinaksuja vedetään myynnistä

  • 09:42
    Makeiset

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja

  • 07:00
    Ravintolat

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • Eilen17:25
    Sienet

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella

  • Eilen09:43
    Juomat

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää