Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Helpota jouluruokastressiä huippukokki Pekka Terävän muistilistan avulla

3:05Pekka Terävän vinkit jouluruokastressin välttämiseenPekka Terävä kertoo vinkit jouluruokastressin välttämiseen.
Julkaistu 14.12.2023 18:37
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Joulustressi iskee päälle viimeistään siinä kohtaa, kun alkaa miettiä joulun ruokalistaa. Mitä tehdä ja missä järjestyksessä? Joulun kattaus on kuitenkin tavallista arkea huomattavasti laajempi valikoimiltaan.
 

Huippukokki ja ravintoloitsija Pekka Terävä laati esimerkkiruokineen muistilistan, jolla joulustressin voi välttää. Ravintoloissa niin sanotut misalistat ovat aktiivisessa käytössä.

– Se on meille sellainen tarkistuslista ja aina kun joku työvaihe on tehty, se vedetään yli. Me pystymme seuraamaan reaaliajassa, miten meidän työ edistyy ja kaikki olisi silloin valmista kun illalla tulee asiakkaat syömään, kertoo Terävä. 

Jouluruokien ennakkovalmistelun voikin aloittaa hyvissä ajoin. Esimerkiksi laatikoiden massat kannattaa tehdä, vaikka jo viikkoa tai kahta aikaisemmin. Samoin kalat, jotka saavat seurakseen marinadin, sillien ja silakoiden maku vain paranee, kun kalat saavat marinoitua pidempään. 

Pakasteiden sulattamiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Eikä esimerkiksi katkarapujen sulattamista kannata jättää viime tinkaan.

– Katkaravut ovat sellaisia, että ne voi sellaisen 48 tuntia olla rauhassa. Silloin se solukko ei rikkoudu ja mehukkuus säilyy. Mitä nopeammin me niitä yritämme sulattaa sen pinta rikkoutuu, jolloin niistä tulee kuivempia, kertoo Terävä. 

Pilalle katkaravut eivät ehdi mennä, kunhan jääkaappi on riittävän kylmä eli 2–4 astetta. 

Nappaa tästä talteen Pekka Terävän luoma jouluillallisen misalista: 

1.    Graavilohi ja hovimestarinkastike
Tee perjantaina ja leikkaa sunnuntaina
Hovimestarinkastike, tee perjantaina

2.    Muikunmäti, punasipuli ja smetana
Punasipuli leikataan sunnuntaina
Tilli nypitään sunnuntaina
Smetana laitetaan esille sunnuntaina

3.    Rosolli
Punajuuri, kypsennä torstaina ja leikkaa perjantaina
Porkkana, kypsennä torstaina ja leikkaa perjantaina
Sipuli, hienonna sunnuntaina
Kerma, vatkaa sunnuntaina

4.    Katkarapu ja aioli
Katkaravut sulamaan viimeistään lauantaina / sunnuntaina esille
Aioli, valmista perjantaina

5.    Leivät ja voi
Tumma leipä ja vaalea leipä, leikkaa vasta sunnuntaina ja suoraan esille
Piimälimppu, leikkaa vasta sunnuntaina ja suoraan esille

6.    Silli, silakka ja peruna
Peruna, kuori perunat lauantaina ja kypsennä sunnuntaina
Sinappi- ja tomaattisilli, valmista jo viikkoa kahta aikaisemmin ja laita esille sunnuntaina 
Silakat, valmista jo aikaisemmin ja  laita esille sunnuntaina
Silli Haugesund, leikkaa silli sunnuntaina

7.    Laatikot: peruna-, porkkana- ja lanttulaatikko
Lanttulaatikko, valmista viikkoa ennen pakkaseen / kypsennä lauantaina
Porkkanalaatikko, valmista viikkoa ennen pakkaseen / kypsennä lauantaina
Imelletty perunalaatikko, valmista viikkoa ennen pakkaseen / kypsennä lauantaina

8.    Sienisalaatti
Creme fraise
Sekasieniä, valuta ja huuhdo hyvin, sekoita aineet sunnuntaina

9.    Aladoopi
Sinappi
Leikkaa sunnuntaina

10.    Rullasyltty
Suolakurkku, leikkaa sunnuntaina

11.    Kinkku tai kalkkuna
Kypsennä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä
Herne

12.    Lipeäkala
Valkokastike, valmista perjantaina
Lämmitä lipeäkala sunnuntaina

13.    Jouluhalko
14.    Joulutortut
15.    Piparit ja juustot
Stilton
Brie
Gouda
 

Lue myös: Näiden joulukinkkujen suosio on räjähtänyt

Lue myös: Nerokasta! Sadun kikalla joulutortut valmistuvat muutamassa minuutissa

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lisää aiheesta:

Näin valmistat juhlallisen kala-aterian: "Resepti on niin helppo, että onnistuu jokaiselta"Todellinen kalaruokien yllättäjä: "Voit tarjoilla vaikka nachojen tai ruisnappien kera"Joulukinkku padassa eli patajoulukinkkuAlkuvuoden suosituin kalaresepti on helppoa ja nopeaa uuniruokaa – eikä se ole uunilohi!Vähärasvainen ja vatsaystävällinen terveyspommi jakaa mielipiteet – maukasta vai kuvottavaa ruokaa? Linssi-kaalilaatikko - pakkaspäivän lämmittäjä
JouluruokaPekka TeräväJouluRuokaViiden jälkeenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka
  • Eilen16:38
    Ruoka

    Saako piparitaikinaa oikeasti syödä raakana?

  • Eilen11:30
    Joulu

    Näitä tuttuja valmisruokia suomalainen suosii joulupöydässä – pakastepitsojenkin menekki kasvaa pyhinä

  • 2.12.16:42
    Piparkakut

    Parhaat piparkakkutalovinkit: Jouluttaja Riikka neuvoo, kuinka helposti teet "vihreää sammalta"

  • 2.12.06:51
    Ruoka

    Vappu Pimiä hankkii aina yhden valmisruoan joulupöytäänsä: "Niin hyvä, ettei ole mitään järkeä"

  • 26.11.18:55
    Ruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"