Viron presidentinvaalit lähenevät, mutta ehdokkaita ei ole – "Kuka ikinä asettuu ehdokkaaksi, tekee samalla poliittisen itsemurhan"

Viron olisi tarkoitus valita maalleen uusi presidentti elokuun lopulla, 30. päivä, mutta kampanjointi ei näy katukuvassa tai televisiossa juuri lainkaan. Maan vaalitapa ei vedä ehdokkaita puoleensa. 

Virossa ei ole suoraa kansanvaalia, vaan presidentin valinnasta yrittää päättää ensin parlamentti kahden kolmasosan enemmistöllä. Jos tämä ei onnistu, valinta siirtyy valitsijamiehille. Jos valitsijamiehetkään ei onnistu tehtävässään, valinta palautetaan uudelleen parlamenttiin. 

Politiikan kommentaattori Ahto Lobjakas vertaa presidentin vaalia sirkustemppuun. 

– Kaikki pidetään niin näkymättömissä kuin mahdollista. Olemme tilanteessa, jossa meillä ei ole ehdokkaita, ei vaaliohjelmia, ei väittelyä eikä vaaleja, joita voidaan valvoa. 

– Näitä kutsutaan vaaleiksi, mutta ne muistuttavat enemmän sirkuksen taikatemppua, jossa jänis vedetään hatusta. 

Viime tingassa on valittu ennenkin

Viisi vuotta sitten Viro oli samanlaisessa tilanteessa. Sillä oli vain noin kaksi viikkoa aikaa löytää maalle presidenttiehdokas. Nykyinen presidentti Kersti Kaljulaid löydettiin viime tingassa ja pyydettiin ehdokkaaksi, kun valitsijamiehet eivät onnistuneet valitsemaan presidenttiä. 

Vielä ei ole tietoa, lähteekö Kaljulaid uudelleen ehdolle.  

Lobjakkaan mukaan ehdolle lähteminen on joka tapauksessa ehdokkaalle huono valinta. 

– Kuka ikinä julistautuukin ehdokkaaksi, tekee samalla polittisen itsemurhan. Ehdokkaan tie katkeaa lyhyeen, jos on ainoa ehdokas tai ehdokas, joka ei pysty selvästi osoittamaan puolueille riittävää kannatusta.



Lue myös:

    Uusimmat