Vinkit silmien terveyteen – Näin voit parantaa näköäsi

Näkökyky on yksi tärkeimmistä työkaluista, jonka avulla ihminen selviytyy. Aina silmiä ei tule huollettua tarpeeksi, vaikka pieniä apuja saisi jo sopivasta ravinnosta, silmäharjoituksista ja silmien yleisestä hoidosta. Grandparents.com-sivusto listasi vinkit silmien ja näön hoitoon.

Oikea ravinto

Ravitsemuksella on iso rooli myös näkökyvyn hoidossa. Parasta, mitä ravinnosta silmilleen voi antaa, on A-vitamiini.

Oivallinen A-vitamiinin lähde on porkkana, ja suurin osa tunteekin vihanneksen parhaiten näkökykyämme parantavana elintarvikkeena. Myös tummalehtiset kasvikset, kuten pinaatti, parsakaali ja rucola ovat hyviä A-vitamiinin lähteitä. Muita loistoruokia näön kannalta ovat tietyt pähkinät, kuten manteli, saksanpähkinä ja pekaanipähkinä. Myös maksa, kananmuna, maito sekä runsaat määrät hedelmiä ovat tekevät silmille hyvää. Kun mietit ravitsemusta, muista siis silmiäsi.

Silmäharjoittelu

Suurin osa ihmisistä viettää päivänsä näyttöpäätteellä – oli kyseessä sitten televisio, tietokone tai kosketusnäyttö. Herpaantumaton ruutujen tuijottelu voi rasittaa silmiämme paljonkin.

On kuitenkin olemassa useita pieniä harjoituksia, joilla voimme pysyä terävänäköisinä. Koska jatkuva tuijottelu voi tehdä silmistä kuivat, silmiä kannattaa kosteuttaa. Myös ajoittainen räpyttely voi auttaa – keskityt työhösi, mutta samalla silmäsi saavat pieniä breikkejä. Pitkät ajat näytön äärellä on myös hyvä tauottaa. Katsele muualle vähintään 20-45 minuutin välein. Tuijota jotain kohdetta noin 30 senttimetrin päästä, sitten suuntaa katseesi kolmen metrin päähän. Tämän jälkeen anna silmiesi vielä hetken levätä ennen kuin siirryt takaisin työn touhuun.

Tarpeellinen hoito

Silmä on äärimmäisen herkkä ja arka – sen huomaa jos silmään on eksynyt pienikin roska. Jos altistut pölylle tai haitallisille kemikaaleille, silmät on hyvä suojata vaikkapa suojalaseilla. Silmiä on fiksua suojata myös hankkimalla UV-säteilyltä suojaava pinnoite laseihin tai käyttää aurinkolaseja aktiivisesti aina auringossa liikkuessa. Näin silmäsi suojautuvat haitalliselta UVA- ja UVB-säteilyltä. Silmiä kannattaa myös pestä ja huuhdella aika ajoin – ainakin jos ne tuntuvat tarvitsevan sitä.

Kuvat: Colourbox.com

Lähde: Grandparents.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja