Television katselu hankalaa – Aika tutkia silmät? Lääkäri vastasi lukijoiden kysymyksiin

Studio55.fi-ohjelmassa vieraillut silmätautiopin dosentti ja osastonylilääkäri Ilkka Immonen vastasi verkkovieraana lukijoiden kysymyksiin näköongelmista. Olisiko jo aika mennä silmälääkärille? Lue alta, miten Immonen kommentoi ongelmia.

Olen 67-vuotias mies ja sairastan kakkostyypin diabetestä. Kun katson tunnin televisiota, näkö menee epäteräväksi ja palautuu puolen tunnin–tunnin kuluttua. Onko kysymys ikärappeumasta?

T:Ilmari

Oireet voivat liittyä silmien kuivumiseen, mutta kun on vielä diabeteskin, on silmätutkimus aiheellinen.

Olen 71-vuotias nainen. Käytän lukulaseja +1,5 voimakkuuksilla. Nyt olen huomannut, että esimerkiksi televisiota katsellessa pitää joskus laittaa toinen silmä kiinni, jotta voin ikään kuin tarkentaa näkemäni. Mistä tämä tarkennus saattaa johtua, olisiko aika mennä silmälääkärille?

T:katselisin molemmilla silmillä

Olisi.

Mieheni suvussa kulkee silmänpohjan rappeuma, joka ajan myötä on sokeuttanut monet kokonaan. Miten silmänpohjarappeuma tutkitaan? Onko se kivuliasta? Minkälainen hoito siihen on? Mieheni on 50v enkä saa häntä millään silmälääkäriin, hän sanoo vaan, että mitään ei ole enää tehtävissä. Miten saan hänet lääkäriin?

T:pelokas

Rappeuma todetaan normaalissa silmälääkärin tutkimuksessa, joka ei ole kivulias. Kosteaa ikärappeumaa hoidetaan pistämällä lääkettä hyvin ohuella neulalla silmän sisälle paikallispuudutuksessa. Jonkinlainen nipistys tuntuu, mutta hoito ei ole erityisen kivuliasta.

Vasemmassa silmässäni on todettu noin vuosi sitten makula pucker ryppykalvo, jota seurataan ja mahdollisesti joudutaan leikkaamaan. Myös harmaakaihia on vähän molemmissa silmissä. Käytösäni on Alvesco-niminen astmalääke, jonka harvinaisiin haittavaikutuksiin kuuluu pakkausselosteen mukaan myös mm. silmien sumeneminen (harmaakaihi). Voiko silmäongelmani johtua käyttämästäni lääkkeestä? Olen käyttänyt lääkettä vajaat kolme vuotta.

T:ikääkin on 68 vuotta

Kortisonia sisältävät astmasuihkeet voivat teoriassa aiheuttaa harmaakaihta ja silmän aineen nousua. Käytännössä tämä on kuitenkin harvinaista.

Voiko kaulavaltimon ahtauma aiheuttaa silmässä muutoksia?

T:veikko

Voi aiheuttaa verisuonimuutoksia ja veritulppia.

Olen 40-vuotias nainen, ja minulta leikattiin perinnöllinen harmaakaihi 34-vuotiaana. Melkein päivälleen siitä todettiin silmänpohjan kostea ikärappeuma. Yhtenä aamuna en vain nähnyt kelloa seinältä leikatulla silmällä. Pääsin silmälääkäriin vasta kolmen viikon päästä, jolloin oli jo liian myöhäistä. Silmää hoidettiin laserilla ja pistoshoidolla. Nyt vasen silmä on ollut pari vuotta hoitotason alapuolella. Minulla on epilepsialääkitys. En ole koskaan tupakoinut, ja syön esim marjoja päivittäin. Pistoshoitojen aikana ilmeni sivuvaikutus puuduttavasta silmätipasta ja loput pistoshoidot tehtiin ilman puudutusta. (Taju meni kankaalle parin tunnin päästä pistoksesta ja heräsin tajuttomuudesta parin tunninpäästä jolloin tuli rytmihäiriö). Kostean ikärappeuman oireita ei ollut kaihin lopputarkastuksessa. Allergiaa tipalle ei löytynyt tutkimuksissa. Eli miten toisen silmän kaihi leikataan jos silloinkin tulee samanlaisia oireita? Nyt kostean rappeuman merkit näkyvät oikeassakin silmässä. Kaihi leikataan vasta sitten kun on ihan pakko...

T:Kirsi

Kaihen leikkaamisella ja ikärappeumalla ei ole selvää yhteyttä, toisin sanoen voidaan leikata jos näkö sitä vaatii.

Ovatko nämä äsken kertomanne pistokset (lasiaisinjektito) korvattavia, ellei, mikä niiden kertapistoshinta on?

T:mielenkiintoinen

Niitä annetaan julkisessa terveydenhuollossa (sairaaloissa). Maksaa poliklinikkamaksun, lienee noin 20 euroa.

Onko kaihileikkauksesta hyötyä mikäli silmissä on ikärappeuma? 84-vuotiaalle äidilleni silmälääkäri oli sanonut sen olevan lähes hyödytön.

T:tytär

Kaihileikkaus ei tietysti poista ikärappeuman perusoireita eikä tarkka näkö parane kovin paljoa. Toisaalta värinäkö ja kontrastien erottaminen parantuvat. Ikärappeumapotilaat kokevat yleensä hyötyvänsä kaihen poistosta, vaikka tarkka näkö ei paranisikaan.

89-vuotiaalla äidilläni todettiin verenvuoto tarkan näön alueella. Onko kyseessä kostea silmärappeuma? Onko asiaan muuta hoitoa kuin pistoshoidot, joihin hän ei halua mennä? Toinen silmä on sokea veritulpan vuoksi. Miten vaarallinen tilanne on, ja miten verenvuoto etenee? Täytyykö tilannetta kontrolloida vai sokeutuuko silmä kokonaan?

T:Epätietoinen223

Kyseessä voi olla kostea ikärappeuma, mutta myös diabetes tai laskimoveritulppa voivat aiheuttaa vuotoja. Kannattaa mennä tutkimuksiin ja hoitoihin.

Onko ns. Bestin tauti kuivaa vai kosteaa silmänpohjan rappeumaa?

T:bestintautilainen

Se on erillinen tauti, jonka oireet muistuttavat ikärappeumaa.

Onko Avastin-pistos turvallinen? Miksi sitä ei tehdä esimerkiksi Ruotsissa?

T:menossa pistokseen

Käytettävissä olevien tietojen mukaan Avastin ei ole turvattomampi tai heikkotehoisempi kuin Lucentis, jota Ruotsissa käytetään ja joka on rekisteröity nimenomaan ikärappeuman hoitoon. Avastin on 20 kertaa halvempaa kuin Lucentis.

Onko silmäpohjan ikärappeuma este autolla ajamiseen?

T:sirkka

Kostea verkkokalvon ikärappeuma vie keskeisen näön usein sille tasolle, että ajokorttiin vaadittavaa näköä ei ole. Uusilla hoidoilla osalla näistäkin potilaista näkökyky voidaan säilyttää ajokorttiin vaadittavalla tasolla.

Sain lasit 12-vuotiaana, taittovirhe jne. Olen käynyt aina 2-3 vuoden välein lääkärillä. Nyt noin kaksi vuotta sitten valo etenkin oikeassa silmässä alkoi heijastua suurenevana säteisenä kehänä. Pimeällä ajettaessa eniten haittaa. 11/2011 lääkäri totesi näkökyvyn pysyneen ennallaan, mutta silmässä on ns. sormenpääefekti. Uusintarkistus on kahden vuoden kuluttua. Hiotaan mahd. joskus. Haluaisin lisätietoa hoidosta ja etenemisestä. Toisessakin alkavaa oireilua.

T:Aurinkoa silmässä

Oireet sopivat esimerkikisi alavaan harmaakaiheen, asia selviää uusintatutkimuksella.

Onko raskausmyrkytyksillä ja kouristuksilla vaikutusta silmänpohjiin? Sain muutoksia näkökenttiin ja silmäpohjiin ensimmäisen ja neljännen synnytyksen jälkeen. Silmissäni on nykyisellään runsaasti druuseneita, kerroksittain, voidaanko niitä poistaa.

T:assara

Raskausmyrkytykseen voi liittyä verkkokalvon verisuonimuutoksia. Drusenit, jotka ovat ikärappeuman esiastemuutoksia, eivät liity raskausmyrkytykseen.

Voiko sellofaanisen makulopatian, kolesterolikiteet (vitrektomia) ja harmaakaihin korjata samassa leikkauksessa?

T:pappa 64

Voi.

Äidillämme oli kostea ikärappeuma, jota hoidettiin muutaman vuoden ajan pistoksilla. Hän ei kuitenkaan koskaan ollut tupakoinut, oli syönyt kalaa ja suomalaisia marjoja aina, kuten 1910 - 1920-luvuilla syntyneet yleensä. Lisäksi hän suosi salaatteja ja kasviksia loppuun asti. Kysynkin, onko psorin ja rappeuman yhteydestä tietoa, koska molemmissa on tulehdusprosessi?

T:tuikku

Psoriaasiksen ja ikärappeuman välillä ei ainakaan ole raportoitu yhteyttä.

Suuret kiitokset kaikille kysymyksiä lähettäneille! Valitettavasti kysymysten suuren määrän takia jokaiselle ei ehditty vastata.

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox, Mikael Linden

Lue myös:

    Uusimmat