Lääkäri: Tämän vuoksi aurinkolasit ovatkin pahaksi silmille

Terveelliset elämäntavat edistävät myös silmien terveyttä, kertoo silmätautien erikoislääkäri Merri Rieppo.

Ylipaino on riski myös silmien terveydelle. Diabetes, korkea verenpaine ja kolesteroli näkyvät ennen pitkää silmänpohjien verisuonistossa.

– Ne voivat aiheuttaa tukoksia silmänpohjissa. Pahimmillaan tukokset voivat johtaa silmän sokeutumiseen, Merri Rieppo sanoo.

Aurinkolasit voivat herkistää silmiä

Suoraan aurinkoon katsominen on vaarallista, mutta muutoin auringosta ei ole Riepon mukaan niin suurta vaaraa silmille kuin on ehkä annettu ymmärtää.

– Jos käyttää aurinkolaseja jatkuvasti, silmistä tulee entistä herkemmät ja valonarat. Usein silmässä esiintyvä melanoomakin tulee paikkaan, joka ei ole altistunut auringonvalolle. Siksi aurinkoa ei kannata pelätä liikaa. Aurinkolasit ovat kyllä hyvä keino silmien kuivumisen estämiseen.

Vitamiinit ruokavaliosta

Ruokavaliolla on mahdollista vaikuttaa silmien hyvinvointiin. Monipuolinen ruokavalio on hyväksi kaikille, mutta purkkivitamiineja Rieppo ei suosittele.

– A-vitamiinia ei saa ottaa liikaa, sen kertyminen silmänpohjiin voi olla haitallista. En ottaisi tablettina mitään muuta kuin d-vitamiinia. Muut vitamiinit on hyvä saada ruokavaliosta.

Liika rasva ei ole hyvästä

Moni noudattaa nykyään vähähiilihydraattista ruokavaliota. Heitä Rieppo haluaa muistuttaa kasvisten tärkeydestä.

– Karppaajien on syytä huolehtia runsaasta kasvisten syönnistä ja kuidun saannista. Ylettömät rasvamäärät eivät tee hyvää silmien verisuonille, sillä tukosten riski kasvaa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Merri Rieppo kertoi silmien terveydestä kesäkuussa 2011.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja