Viime vuosi oli hyvä Suomen asuntokaupalle – arvo nousi yli 18 miljardin

Kiinteistönvälityksen toimialan liikevaihto kasvoi viime vuonna noin 30 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Asuntokaupan arvo puolestaan nousi yli 18 miljardin.

Kiinteistönvälityksen toimialan liikevaihto vuonna 2012 oli 558 miljoonaa euroa, joka on noin 30 miljoonaa euroa eli 5,8 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

– Välitysalan liikevaihdon kasvuun vaikuttaneita tärkeitä tekijöitä ovat vuonna 2012 olleet muun muassa toteutunut hyvä kokonaiskauppamäärä, asuntojen nimellishintojen edelleen jatkunut nousu sekä asuntokaupan markkina-arvon kasvu. Monilla välitysyrityksillä oli vuonna 2012 vahva roolinsa myös valmistuneen uudistuotannon myynnissä, mikä osaltaan näkyy myös alan toteutuneissa liikevaihtoluvuissa, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) toimitusjohtaja Jukka Malila.

Toteutunut välitettyjen käytettyjen asuntojen kokonaiskauppamäärä oli vuonna 2012 kokonaisuutena hyvän asuntokaupan normaalivuoden tasoa.

Kiinteistönvälitysala hengittää asuntokaupan tahtiin

Jos asuntomarkkinoilla menee hyvin, menee myös kiinteistönvälitysalan toimijoilla hyvin.

– Vuoden 2012 aikana asuntokaupan ja kiinteistönvälityksen virettä ovat pitäneet yllä monet yhtäaikaiset tekijät. Niistä keskeisimpiä ovat muun muassa poikkeuksellisen alhainen korkotaso, työssäkäyvien hyvä ostovoima ja maassa edelleen jatkuva muuttoliike. Kauppaa erillistekijöinä kiihdyttivät jo viime vuonna jonkin verran varainsiirtoverotuksen muutos ja keskustelu lainakatosta.

– Asuntokaupan vuoden vilkkain vaihe on tyypillisesti maaliskuun ja kesäkuun välinen aika. Tänä vuonna tammi- ja helmikuu ovat olleet valtakunnallisesti kohtuullisen hyviä kauppakuukausia, joille lisävauhtia antoi uudisasuntokauppa. Sen sijaan maaliskuu oli yleisesti selvästi heikompi. Välitysalan huhtikuun alkupuoliskon kaupalliset tunnelmat ovat olleet jälleen valoisampia ja vuodenaikaan kuuluvia merkkejä vilkastumisesta on ilmassa, Malila pohdiskeli.

Oikea hinnoittelu on myyntiprosessin alusta saakka nykytilanteessa erittäin tärkeää. Myös kiinteistönvälittäjän kokemuksen ja ammattitaidon merkitys korostuu.

Asuntokaupan kokonaisarvo yli 18 miljardia

Tilastokeskuksen mukaan asuntokaupan kokonaisarvo Suomessa vuonna 2012 oli noin 18,6 miljardia euroa, kun edellisvuonna vastaava arvo oli 17,1 miljardia euroa. Mukana laskelmassa ovat asuntomarkkinoilla myytyjen asuntojen lisäksi myös kaikki vuonna 2012 valmistuneet – ei siis välttämättä myydyt – asunnot. Arvon kasvua selittää myös edeltäviä vuosia runsaampi kerros- ja rivitaloasuntojen valmistumismäärä.

Asuntojen nimellishinnat ovat viime vuosina jatkaneet Suomessa lievää nousuaan. Tilastokeskuksen mukaan vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat vuonna 2012 edellisvuoteen verrattuna 1,7 prosenttia.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat Suomessa olivat viime vuonna keskimäärin 2224 euroa neliöltä, kun esimerkiksi vuonna 2000 neliöhinta oli vielä 1258 euroa. Kahtena viime vuonna asuntojen reaalihinnat – hinnat, joissa on huomioitu yleisen hintatason nousu – ovat kuitenkin lievästi laskeneet.

Yritysrekisterin tietojen mukaan vuonna 2011 kiinteistönvälityksen toimialalla toimi 1453 yritystä ja niissä työskenteli yhteensä 4430 henkilöä. Vuonna 2011 toimialalla syntyi liikevaihtoa noin 527 miljoonaa euroa ja palkkoja maksettiin noin 185 miljoonaa euroa.


LUE MYÖS:


MTV3/Jokakoti.fi

Lähde: Kiinteistönvälitysalan keskusliitto ry

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja