Vihreiden johto vaikenee Jani Toivolan asumisjärjestelyistä – eduskunta ei vaadi lisäselvityksiä: "Lähdemme siitä, että tiedot pitävät paikkansa" 

Iltalehti uutisoi aamulla, että vihreiden kansanedustaja Jani Toivola on saanut jo vuodesta 2016 alkaen korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta asunnosta Riihimäellä. Eduskunnan hallintojohtajan mukaan asiaa on selvitetty, eikä sitä ole syytä enempää tarkastella.

Eduskunnan sivuilla Toivolan kotikunnaksi on merkitty Helsinki. Iltalehden mukaan Toivola asuu vakituisesti Helsingissä. Kuitenkin kansanedustajalle on maksettu kulukorvausta Riihimäen asunnosta kuukausittain 1 315,75 euroa.

Katso video: Jani Toivola kertoo masennuksestaan.

Kansanedustaja on oikeutettu korotettuun kulukorvaukseen, mikäli matka kansanedustajan asunnolta eduskuntatalolle on yli 30 kilometriä. 

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan eduskunnassa on tarkistettu Toivolan eduskunnalle ilmoittama kotipaikkakunta ja väestörekisteriin merkitty kotikunta.

– Kotipaikkatietoja ylläpitävän viranomaisen tiedot ovat samat, kuin mitä edustaja Toivola on itse antanut eduskunnalle. Toisin sanoen Toivola on ilmoittanut kotikunnakseen Riihimäen ja sama tieto on myös kotipaikkakunnan määrittävällä viranomaisella. Lähdemme siitä, että nämä tiedot pitävät paikkansa. 

Rauhion mukaan asiaa ei ole syytä enempää tarkastella.

– Näkisin, että asiaan on saatu selvyys.

Rauhion mukaan eduskunnassa ei ole antanut ohjeistusta siitä, kuinka paljon aikaa asunnossa tulee viettää, jotta kansanedustaja on oikeutettu kulukorvaukseen. 

– Suomessa kansanedustajia valitaan ympäri maata. Jos kysymyksessä ei ole pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva kansanedustaja, on aivan selvää, että hänen on vietettävä aikaa myös Helsingissä.

Puheenjohtajan sijainen ei kommentoi

Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo ei halunnut kommentoida kulukorvausasiaa MTV Uutisille. Ohisalo valittiin Touko Aallon viralliseksi sijaiseksi Aallon sairausloman ajaksi.

– Eduskuntaryhmän jäsenillä on asiasta uskoakseni parempi käsitys.

MTV Uutiset ei vielä tavoittanut Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkosta eikä kansanedustaja Jani Toivolaa kommentoimaan asiaa.

Toivola kuitenkin julkaisi Facebook-sivuillaan päivityksen, jonka mukaan hän on keskustellut eduskunnan hallintojohtajan kanssa ja saanut vahvistuksen, että asumisjärjestelyt ovat olleet lainmukaisia. 

Julkisuudessa syntyneen keskustelun takia Toivola on kuitenkin päättänyt siirtää kirjansa Helsinkiin.

Muitakin asumisjärjestelyjä syynissä

Uutisoimme elokuussa perussuomalaisen kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen vuokraamasta kellarihuoneistosta, joka toimi Hakkaraisen kakkosasuntona ja josta hän nosti korotettua kulukorvausta. Huoneiston toisena vuokralaisena on perussuomalaisten Ville Vähämäki.

Huoneiston asumiskelpoisuus joutui kuitenkin eduskunnan syyniin, sillä asunnon vuokraajan mukaan huoneistoa ei ole tarkoitettu asumiseen.

– Helsingin rakennusvalvonta on antanut päätöksensä, eikä asunto sovellu asumiseen, kertoo hallintojohtaja Rauhio.

Rauhion mukaan selvityksen alla on kuitenkin yhä se, miten arvioidaan kansanedustajien asumisjärjestelyjä.

– En sano, suuntaan tai toiseen, miten kansanedustajat ovat arvioineet vuokraamansa huoneiston asuttavuutta. Jos päädytään siihen, että tässä ei ole ollut virheellistä toimintaa, korotettu kulukorvaus maksetaan periytyvästi.

Selvityksen ajaksi kulukorvaus on jäädytetty.

Lue myös:

    Uusimmat