Venäläistähti surkutteli valkovenäläisen kohtelua – tenniskiertue pyytää kunnioitusta ukrainalaisten protesteille

Katso video: Ukrainan Elina Svitolina päihitti valkovenäläisen Viktoria Azarenkan Wimbledonissa – Azarenka puhui dramaattisessa lehdistötilaisuudessa mustat aurinkolasit silmillään.

Naisten tenniksen WTA-ammattilaiskiertue on pyytänyt tennisyleisöltä ymmärrystä ukrainalaispelaajien kättelyprotesteille.

Ukrainalaispelaajat ovat viime aikoina kieltäytyneet kättelemästä valkovenäläisiä ja venäläisiä vastustajiaan protestina Venäjän Ukrainassa käymälle hyökkäyssodalle. Valko-Venäjä on Venäjän tärkeä liittolainen.

WTA toivoo, että yleisö kunnioittaisi ukrainalaisten päätöstä jättää vastustajansa huomiotta.

Viime aikoina turnausyleisöt ovat buuanneet pelaajia kentältä kättelyprotestien yhteydessä ja pelaajat ovat vaatineet tennisjohtoa reagoimaan tilanteeseen. Valko-Venäjän Viktoria Azarenka buuattiin vastikään kentältä sen jälkeen, kun hän hävisi Ukrainan Elina Svitolinalle sunnuntaina Wimbledonissa.

Svitolina sanoi ottelun jälkeen uskovansa, että buuaaminen voitaisiin saada loppumaan, jos tennisviranomaiset julkaisisivat Ukrainan pelaajien näkökantaa avaavan lausunnon.

– En tiedä, onko se ehkä epäselvää ihmisille, jotkut ihmiset eivät oikeastaan tiedä mitä tapahtuu, Svitolina sanoi ja vaati urheilun hallintoelimiä selittämään ukrainalaisten pelaajien asemaa.

Valkovenäläispelaaja Aryna Sabalenka tuki maanantaina Svitolinan vetoomusta.

– Kuten Elina sanoi, mielestäni jonkun täytyy tulla ulos sosiaalisessa mediassa ilmoituksella, että kädenpuristusta ei tule, jotta pelaajat eivät poistuisi kentältä niin suuren vihan saattelemana, Sabalenka sanoi.

– Olisi hyvä, että yleisö todella tietäisi, mitä tapahtuu. Kädenpuristuksen puutteen taustalla on syy.

WTA: Henkilökohtainen päätös

WTA sanoi maanantaina kunnioittavansa ukrainalaispelaajien näkökantaa, koska se on "henkilökohtainen päätös". Samalla kiertue kuvaili Venäjän Ukrainassa käymää hyökkäyssotaa tuomittavaksi.

Miesten puolella kolmanneksi sijoitettu venäläispelaaja Daniil Medvedev sanoi olleen sääli, että Azarenka joutui buuausten kohteeksi.

– Luulen, että ihmiset eivät tienneet tarinaa sen takana ja siksi se tapahtui, sanoi Medvedev.

Sunnuntaina Azarenka oli ojentanut kättään Svitolinan suuntaan, oletettavasti kunnioituksen eleenä, mutta joutui poistumaan lopulta kentältä buuauskuoron säestämänä. Azarenka itse kuvaili sunnuntaisen ottelun jälkeen kohteluaan epäreiluksi.

– Minusta se oli hieno tennisottelu, hän sanoi.

– Jos ihmiset aikovat keskittyä vain kädenpuristuksiin tai lopussa buuaavaan melko humalaiseen yleisöön, se on sääli.

Ukrainalaispelaajat kieltäytyivät kättelemästä venäläisiä ja valkovenäläisiä pelaajia myös äskettäisissä Ranskan avoimissa. Tuolloin yleisö pilkkasi Svitolinaa ja Marta Kostjukia, kun he jättivät vastustajansa huomiotta.

Wimbledon ei julkaisse lausuntoa

WTA:sta poiketen Wimbledon ei ole suunnitellut julkaisevansa lausuntoa, kertoo turnausta järjestävän All England Clubin toimitusjohtaja Sally Bolton.

– Historiallisesti tenniksessä päätös siitä, miten pelaaja reagoi ottelun lopussa, on täysin hänen henkilökohtainen päätöksensä, Bolton sanoi ja arvioi, etteivät turnausjärjestäjät halua lähteä antamaan ohjausta tällaisissa asioissa.

– Luulen, että meillä on uskomattoman asiantunteva yleisö Wimbledonissa ja uskon, että suurelta osin he ymmärtäisivät, mitä tapahtuu, hän lisäsi.

Hän myönsi kuitenkin, että yleisöä on mahdoton hallita ja peräänkuulutti, että urheilutoiminta olisi etusijalla.

Wimbledonin puolivälierissä on neljä Venäjää tai Valko-Venäjää edustavaa pelaajaa. Vuosi sitten All England Club kielsi näiden kahden maan urheilijoiden osallistumisen turnaukseen.

Boltonilta kysyttiin myös, miten turnauksen järjestäjät suhtautuisivat siihen, jos pokaali menisi venäläiselle tai valkovenäläiselle pelaajalle.

– Kun teimme aiemmin tänä vuonna päätöksen venäläisten ja valkovenäläisten hyväksymisestä, pohdimme todella tarkasti kaikkia noita asioita, hän sanoi ja lisäsi järjestäjien olevan päätöksensä myötä sinut sen kanssa, mitä vastaan tulee.

Lue myös:

    Uusimmat