Ukrainan tähti oli puhjeta itkuun – trillerissä poliittisia jännitteitä: "Tiedän, kuinka paljon se merkitsee heille"

Katso video: Ukrainan Elina Svitolina päihitti valkovenäläisen Viktoria Azarenkan Wimbledonissa – Azarenka puhui dramaattisessa lehdistötilaisuudessa mustat aurinkolasit silmillään.

Tenniksen naisten maailmanlistan kärkipelaaja Iga Swiatek eteni vaikeuksien kautta voittoon Wimbledonin arvoturnauksen 4. kaksinpelikierroksella, kun puolalainen kukisti Sveitsin Belinda Bencicin niukasti 6–7 (4–7), 7–6 (7–2), 6–3. Turnauksen keskuskentällä pelattu jännitysnäytelmä kesti hieman yli kolme tuntia.

Maailmanlistalla sijalla 14 oleva Bencic oli vähällä pudottaa nelinkertaisen grand slam -voittajan jatkosta, mutta sveitsiläinen ei pystynyt hyödyntämään kahta ottelupalloaan toisen erän 6–5-johtoasemassa. Syöttövuorossaan painetilanteen selvittänyt Swiatek vei seuranneen katkaisupelin näytöstyyliin ja nappasi kolmannen erän voiton yhden syötönmurron turvin.

Swiatek kertoi, että hän koki voineensa pelata ilman pelkoa shokin kohdattuaan.

– Se on itse asiassa hieman helpompaa, koska toisaalta sinusta tuntuu, että hän johtaa joka tapauksessa, joten pelaat nuo lyönnit pelottomammin, koska tiedät, ettei sinulla ole mitään menetettävää, 22-vuotias puolalaistähti sanoi.

Puolivälieräpaikka on Swiatekin toistaiseksi paras saavutus Wimbledonissa. Viime vuonna maailmanlistan ykkösnainen karsiutui nurmiturnauksesta jo 3. kierroksella. Swiatek on saavuttanut kolme Ranskan avointen (2020, 2022, 2023) mestaruutta ja yhden Yhdysvaltain avointen (2022) pokaalin.

"Elämäni toiseksi onnellisin hetki"

Swiatek kohtaa puolivälierässä maailmanlistan entisen kolmospelaajan, Ukrainan Elina Svitolinan, joka palasi huhtikuussa WTA-kiertueelle äitiyslomaltaan. Myös Svitolinan ja valkovenäläisen Viktoria Azarenkan välisestä ottelusta kehkeytyi melkoinen trilleri, mutta Svitolina punnersi lopulta voittajaksi numeroin 2–6, 6–4, 7–6 (11–9). Kaksikon kohtaaminen kesti kaksi tuntia ja 46 minuuttia.

Svitolinan ja Azarenkan kohtaamisessa oli myös poliittisesti jännitteinen pohjavire, sillä Azarenkan kotimaa Valko-Venäjä on Ukrainassa hyökkäyssotaa käyvän Venäjän tärkeä liittolainen. Sodan vastaisena protestina Svitolina ei kätellyt Azarenkaa ottelun jälkeen. Azarenka oli pitänyt kättään koholla Svitolinan suuntaan voittajan ratkettua, mutta poistui lopulta kentältä osan yleisöstä buuatessa.

– Luulen, että tämä on tyttäremme synnyttämisen jälkeen elämäni toiseksi onnellisin hetki, Svitolina sanoi.

Ukrainalainen kertoo tappion partaalla keikkuessaan kuulleensa fanien kannustavan häntä ja melkein halunneensa puhjeta itkuun. Svitolina oli yhdessä välissä ottelua vain kolmen pisteen päässä häviöstä, mutta sai kiivettyä takaisin kuilun reunalta ja vietyä voiton.

– Yritin vain ajatella kotia, ihmisiä, jotka katsoivat ja kannustavat minua. Tiedän, kuinka paljon se merkitsee heille, Svitolina sanoi.

– Jokainen onnen hetki, jonka he voivat jakaa, merkitsee paljon, hän lisäsi ja painotti Ukrainassa elettävän vaikeita aikoja.

Azarenka kritisoi yleisöä epäreiluksi

Azarenka puolestaan kuvaili Wimbledonin yleisöä epäreiluksi ja humalaiseksi sen jälkeen, kun hänet buuattiin kentältä sunnuntaina.

– En ole tehnyt mitään väärää, mutta en voi hallita yleisöä. En ole varma, että monet ihmisistä ymmärsivät, mitä tapahtuu, Azarenka sanoi.

– Mutta jos ihmiset aikovat keskittyä vain kädenpuristuksiin tai lopussa buuaavaan melko humalaiseen yleisöön, se on sääli.

Näet artikkelin ylälaidasta videokuvaa, miten Azarenka puhui lehdistötilaisuudessa mustat aurinkolasit silmillään.

Ukrainalaispelaajat kieltäytyivät kättelemästä venäläisiä ja valkovenäläisiä pelaajia myös äskettäisissä Ranskan avoimissa, ja tuolloin yleisö pilkkasi Svitolinaa ja Marta Kostjukia, kun he jättivät vastustajansa huomiotta.

Svitolina vastasi Azarenkan kritiikkiin painottamalla, että hänen Pariisissa kokemansa oli niin ikään epäreilua.

Ukrainalaispelaaja uskoo, että buuaaminen voitaisiin saada loppumaan, jos tennisviranomaiset julkaisisivat lausunnon, jossa selitetään Ukrainan pelaajien näkökanta.

– Olen jo useaan otteeseen sanonut, että ennen kuin Venäjän joukot ovat poissa Ukrainasta ja olemme ottaneet takaisin alueemme, emme aio kätellä, Svitolina sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat