MTV seurasi sotaa tiistaina 27. syyskuuta

1:24
Aseet ruosteessa, sotilaat humalassa, komentajaa ammuttu: Putinin liikekannallepanon sakkaus näkyy somevideoilla

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 26. syyskuuta 2022. Eilisen seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjän kutsunnat saattavat todellisuudessa koskea jopa miljoonaa reserviläistä
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21.9.
  • Tuhannet palvelusikäiset miehet ovat paenneet Venäjältä, protesteja useissa kaupungeissa
  • Donetskissa, Luhanskissa, Hersonissa ja Zaporizhzhjassa "kansanäänestykset" Venäjään liittymisestä käynnissä
  • Kansanäänestykset on kansainvälisesti tuomittu laittomiksi ja vilpillisiksi
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

19.41: Frontex: Jo 66 000 venäläistä saapunut EU-alueelle

Euroopan unionin raja- ja merivartiovirasto Frontex kertoo, että 66 000 venäläistä on saapunut EU-alueelle viimeisen viikon aikana. että Frontexin mukaan tulijamäärä on kasvanut 30 prosenttia edelliseen viikkoon suhteutettuna.  

Venäjä kertoi osittaisesta liikekannallepanosta viikko sitten keskiviikkona. Frontexin mukaan rajanylitysten määrä tulee kasvamaan entisestään, jos Venäjä kieltää maasta poistumisen sotaikäisiltä.

18.00: Kremlin mukaan 96 prosenttia kannattaa Venäjään liittymistä

Kremlin mukaan "kansanäänestyksessä" 96 prosenttia kannattaa Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden liittämistä Venäjään. 

Äänestyksiä on järjestetty Luhanskin, Donetskin, Zaporižžjan ja Hersonin alueilla.

Netissä on julkaistu videoita, jossa venäläiset sotilaat kiertävät aseiden ja äänestyslippujen kanssa ukrainalaisten ovilla. 

Vilpilliset äänestykset on tuomittu laajasti maailmalla.   

14.43: Putin haluaa "pelastaa" miehitettyjen alueiden asukkaat, EU rankaisee järjestäjiä 

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo haluavansa "pelastaa" valekansaäänestyksiä järjestäneiden ukrainalaisalueiden asukkaat. Putinin televisioitujen kommenttien mukaan tämä tavoite on koko Venäjän yhteiskunnan ja valtion huomion keskipisteenä.

Moskovan masinoimien äänestysten on määrä päättyä tänään, ja niiden niin sanottua tuloksia voidaan odottaa illalla tai lähipäivinä.

EU:n ulkopoliittisen korkean edustajan Josep Borrellin tiedottajan mukaan unioni aikoo määrätä pakotteita laittomien kansanäänestysten järjestelyihin osallistuneille. 

14.32 Venäjän liikekannallepano käänsi viljan hinnan nousuun

Kulunut satokausi on mennyt Ukrainassa pelättyä paremmin ja maassa saatiin sato korjatuksi, arvioidaan PTT:n maatalousennusteessa.

Vielä alkuvuonna spekulaatiota markkinoilla aiheutti se, miten Ukrainan sota vaikuttaa viljamarkkinoihin. Ukraina on paitsi yksi Euroopan, myös maailman suurimmista viljan tuottajamaista. Sodan seurauksena viljan markkinahinnat nousivat keväällä välittömästi, mutta hinnannousu tasoittui vuoden mittaan.

Vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala PTT:stä sanoi tänään, että Ukrainassa saatiin tuotettua tänä vuonna vehnää, maissia ja öljykasveja sodasta huolimatta.

– Epävarmuus on edelleen suuri, saadaanko uutta satoa markkinoille, hän kertoi.

Sodassa Ukrainassa on myös tuhoutunut maataloustuotantoalueita. Sota heiluttaa yhä viljamarkkinoita, ja Kujalan mukaan viljan markkinahinta kääntyi nousuun, kun Venäjä ilmoitti aiemmin syyskuussa osittaisesta liikekannallepanostaan.

– Maailman markkinahinnat reagoivat sotatilanteeseen todella nopeasti.

Moni maa on hänen mukaansa myös kasvattanut omaa tuotantoaan vastaukseksi maailman viljamarkkinoiden epävarmuuteen.

Tänä vuonna maailman vehnäsato jää PTT:n arvion mukaan hieman viime vuodesta, mutta monessa maassa, kuten Venäjällä ja Australiassa, sato on ennätyksellisen suuri. Vehnäsato ei kuitenkaan riitä kattamaan maailmanlaajuista kysyntää. 

14.25: YK tuomitsee kiinniotot Venäjän mielenosoituksissa – kiinniotettuja on jo noin 2 400 

YK on tuominnut kiinniotot Venäjän mielenosoituksissa, jotka puhkesivat vastauksena viime viikolla julistetulle osittaiselle liikekannallepanolle Venäjällä.

Asiasta kertoi YK:n ihmisoikeusasioiden toimiston edustaja Ravina Shamdasani toimittajille Genevessä.

Shamdasanin mukaan on olemassa "luotettavia raportteja" siitä, että kiinniotettujen lukumäärä olisi noussut noin 2 400 ihmiseen. Kiinniotoista on raportoitu mielenosoituksista eri puolilla Venäjää. Ei ole selvää, kuinka moni on yhä pidätettynä. 

Shamdasani vaati kaikkien kiinniotettujen vapauttamista. 

14.22: Ukraina: Sodassa on kuollut tai haavoittunut lähes 60 000 venäläistä

Ukrainan puolustusministeriö kertoo Twitterissä, että sodassa on tähän mennessä kuollut tai haavoittunut kaikkiaan 57 750 venäläistä.

Venäläistankkeja on Ukrainan mukaan tuhoutunut 2 306, panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa ja 175 ilmapuolustusjärjestelmää. 

14.02: Venäjä boikotoi Oscareita, ei lähetä elokuvaa kisaan tänä vuonna 

Venäjä on päättänyt tänä vuonna olla lähettämättä ehdokasta kansainvälisen elokuvan Oscar-palkintoon. Asiasta ilmoitti Venäjän elokuva-akatemia tiedotteella myöhään eilisiltana.

Venäjän suhteet länteen ovat kärsineet myös kulttuurin rintamalla maan käydessä hyökkäyssotaa Ukrainassa.

12.44: Medvedev ydinaseiden käytöstä: "Nato pelkää maailmanloppua"

Venäjän federaation turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedevin mukaan sotilasliitto Nato olisi ydinaseiden käytön tapauksessa liian peloissaan osallistumaan suoraan Ukrainan konfliktiin. Medvedevin mukaan Nato pelkää maailmanloppua.

Medvedevin mukaan Venäjällä on oikeus puolustautua ydinaseilla. Hänen mukaansa ”kyseessä ei ole bluffi”.

10.44: Suomalaisasiantuntijat: Venäjä värvää sotaan "kaikki kenet kiinni saa"

MTV:n Uutisaamun haastattelemat asiantuntijat kuvaavat viime keskiviikkona alkaneen Venäjän liikekannallepanon jatkuneen kaoottisesti. 

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri sanoo, että Venäjä on värvännyt toistaiseksi suunnilleen kaikki, ”kenet on kiinni saanut”.

– Siellä kerätään yliopisto-opiskelijoita suoraan luokista, viisikymppisiä ja diabeteksesta kärsiviä ihmisiä, jotka eivät ole saaneet koskaan sotilaskoulutusta, Toveri toteaa.

– Tuntuu, että kiintiöiden täyttäminen on tässä vaiheessa tärkeintä, ei sotilaskoulutus.

10:28
Venäjällä kuohuu – kutsunnat ja kansanäänestykset jatkuvat

Aleksanteri-instituutin vierailevan tutkijan Ilmari Käihkön mukaan yksi ongelma on se, että kouluttajina ovat yleensä toimineet joukkoyksiköt, mutta ne ovat nyt Ukrainassa. Miehet viedäänkin ilmeisesti siis suoraan Ukrainaan ja aletaan kouluttaa heitä siellä.

– Siperia opettaa. He, jotka säilyvät hengissä ensimmäisen viikon, ovat jo oppineet jotain, Toveri toteaa.

Osa asevelvollisuusikäisistä on lähtenyt maasta liikekannallepanoa karkuun. Tämä Toverin ”omaehtoiseksi liikekannallepanoksi” luonnehtima liikehdintä on toiminut hänen mukaansa paljon paremmin kuin virallinen.

10.46: Kazakstan lupaa varmistaa maahan paenneiden venäläisten turvallisuuden

Kazakstan varmistaa Venäjältä paenneiden turvallisuuden ja sen, että heistä pidetään huolta, lupaa Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev.

Kazakstan on yksi maista, joihin Venäjältä on paennut paljon miehiä sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin julisti osittaisen liikekannallepanon viime viikolla.

Tokajevin mukaan miesten on ollut "pakko lähteä toivottoman tilanteen vuoksi" ja siksi Kazakstanin on huolehdittava heistä. 

10.43: Brittitiedustelu: Putin saattaa ilmoittaa alueiden liittämisestä Venäjään perjantaina 

Venäjän presidentin Vladimir Putinin odotetaan pitävän puheen parlamentin molemmille kamareille perjantaina. Britannian sotilastiedustelun mukaan on mahdollista, että Putin tuolloin ilmoittaa neljän Ukrainan alueen liittämisestä Venäjään.

Kyseisillä alueilla on järjestetty viime päivinä niin kutsuttuja kansanäänestyksiä Venäjään liittymisestä. Näiden "kansanäänestysten" on määrä päättyä tänään.

Brittitiedustelun mukaan Venäjällä toivotaan liittämisilmoituksen lisäävän tukea Ukrainan sodalle. Toisaalta tappiot taistelukentällä sekä kompastellen edennyt liikekannallepano vaikuttavat juuri päinvastaiseen suuntaan, Britannian tiedustelu arvioi. 

7.32 Valkoinen talo: Venäjälle vakavia taloudellisia seurauksia, jos ukrainalaisalueiden liittäminen etenee

Yhdysvallat on Valkoisen talon mukaan valmis määräämään Venäjälle vakavia taloudellisia seurauksia, jos ukrainalaisalueiden liittäminen maahan etenee. CNN:n uutisoiman tiedon mukaan USA seuraa tarkasti Venäjän niin sanottuja kansanäänestyksiä ja niiden seurauksia.

Koska Venäjän neljällä Ukrainalta valtaamallaan alueella järjestämän äänestyksen tuloksia odotetaan jo huomenna, Yhdysvaltain viranomaiset arvioivat Venäjän voivan ryhtyä liittämään alueita itseensä jo muutaman päivän aikana.

Valkoisen talon virkamiehen mukaan Yhdysvaltojen ei odoteta kuitenkaan reagoivan tilanteeseen, ennen kuin Venäjä on alkanut liittää alueita itseensä.

Britannian ulkoministerin James Cleverlyn mukaan Venäjä aikoo virallistaa neljän alueen liittämisen Venäjään kuun loppuun, eli perjantaihin mennessä.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon korkeimmat virkamiehet ovat viime päivinä ilmaisseet huolensa myös Venäjän mahdollisesta aikeista käyttää ydinaseita Ukrainassa.

5.46: Venäjän valekansanäänestykset Ukrainassa päättyvät 

Venäjän miehittämien alueiden näennäiset kansanäänestykset Venäjään liittymisestä päättyvät tänään. Lumeäänestyksiä järjestettiin Luhanskin, Donetskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueilla. Ne käynnistyivät perjantaina.

Ukrainalaisten mukaan äänestyksiin on liittynyt lukuisia väärinkäytöksiä. Ihmisiä on muun muassa kielletty poistumasta alueilta ennen kuin äänestykset on pidetty sekä heitä on uhkailtu, viety väkisin äänestämään ja uhattu ottaa vangiksi, jos he eivät äänestä.

Länsimaat ovat sanoneet, ettei äänestyksillä ole mitään merkitystä ja niiden tulokset ovat mitättömiä. Euroopan unionin edustajan mukaan äänestykset ovat puhdasta huijausta.

Maanantai 26.9.

23.38: Zelenskyi: ” Liikekannallepanon tarkoitus on antaa komentajille jatkuvaa tykinruokaa, liikekannallepanolla ei ole muuta merkitystä"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili maanantai-illan puheessaan Itä-Ukrainan Donetskin alueen sotilaallista tilannetta vaikeaksi, uutistoimisto Reuters kertoo. Zelenskyi sanoi Donetskin alueen olevan Ukrainan "tavoite numero yksi", koska se on myös Venäjän ykkösprioriteetti. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. 

– Huolimatta sodan ilmeisestä järjettömyydestä ja siitä, että miehittäjät menettivät aloitteen sodassa, Venäjän sotilasjohto kiihdyttää miehiään edelleen kuolemaan. Kun näemme tämän, kun näemme nämä hyökkäykset, olemme jälleen vakuuttuneita siitä, että Venäjän liikekannallepano on vilpitön yritys antaa kentällä oleville komentajille jatkuvaa "tykinruokaa". Venäjän liikekannallepanolla ei ole muuta merkitystä.

23.06: Venäjältä tulevien joukossa on aiempaa enemmän nuoria miehiä

Tällä hetkellä noin 80 prosenttia Venäjältä itärajan kautta tulevista venäläisistä matkustaa Suomen kautta muihin maihin, kertoi Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaara Ylen A-studiossa maanantai-iltana.

Noin 55 prosenttia tulijoista saapuu maahan Suomen viisumeilla ja 45 prosenttia muiden Schengen-maiden viisumeilla.

– Se kielii siitä, että Suomea käytetään kauttakulkureittinä näihin muihinkin maihin, Kostamovaara sanoi.

Kostamovaaran mukaan matkustajavirrassa on selvästi aikaisempaa enemmän nuoria miehiä.

– Siellä on aikaisempaa enemmän nuoria miehiä – joista useat ovat myös kertoneet, että ovat paossa tai väistämässä liikekannallepanoa, Kostamovaara kertoi.

20.17: Moldova aikoo poistaa kansalaisuuden Venäjän puolella taistelevilta

Moldovan presidentti Maia Sandu varoittaa, että Venäjän puolella Ukrainassa taistelevilta voidaan viedä kansalaisuus. Asiasta kertoo venäjänkielinen BBC.

Tämä koskee etenkin Moldovan ja Venäjän kaksoiskansalaisia, mutta presidentin mukaan harkinnassa on kansalaisuuden riistäminen myös niiltä, joilla ei ole muita kansalaisuuksia. 

– Moldovan itäosissa on riski Moldovan kansalaisten mobilisoinnista, Sandu sanoo.

Moldovan itäosissa sijaitsee Transnistria, pieni venäjänkielinen alue, joka sinnikkäästi on halunnut osaksi Venäjää. 

Venäjä on houkutellut ulkomaalaisia taistelijoita tarjoamalla ohituskaistaa Venäjän kansalaisuuden myöntämiseen.

Lue lisää maanantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja