Loppuvuonna ruoka voi kallistua jopa 20 prosenttia vuoden takaisesta: PTT julkaisi kansan kukkaroa nakertavan ennusteensa

Ruoan hinnan uskotaan nousevan tänä vuonna 11 prosenttia – pahin vasta edessä 2:08
Ruoan hinnan uskotaan nousevan tänä vuonna 11 prosenttia – pahin vasta edessä

Ruoan hinta jatkaa nousuaan tulevina kuukausina ja vielä ensi vuoden alussa, ennakoi Pellervon taloustutkimus (PTT).

Tänään julkaisemassaan maa- ja elintarviketalouden ennusteessa PTT pitää kiinni jo aiemmin tänä vuonna esittämästään arviosta, että ruoan hinta nousee tänä vuonna keskimäärin noin 11 prosenttia vuoden takaisesta. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että kovin nousu osuu loppuvuodelle.

Ruoan hinta kallistuu tänä vuonna reippaasti – maatilayrittäjä yrittää pärjätä epävarmoilla markkinoilla 4:11
Katso myös: Ruoan hinta kallistuu tänä vuonna reippaasti – maatilayrittäjä yrittää pärjätä epävarmoilla markkinoilla

Ennusteen mukaan edessä voi olla kuukausia, jolloin ruoan hinta nousee 15–20 prosenttia vuoden takaisesta. Esimerkiksi lihan ja maitotuotteiden hinnan ennustetaan kasvavan loppuvuonna yli 20 prosenttia.

Ruoan hinta kallistuu PTT:n mukaan nopeammin kuin yleiset kuluttajahinnat, joiden nousu jää 7,5 prosenttiin. 

Ruoan hinta on merkittävä inflaation nostattaja

Tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg arvioi, että ruoan hinta on merkittävä inflaation nostattaja energian ja korkojen hinnan nojalla. Forsman-Hugg totesi tänään pidetyssä ennusteen julkaisutilaisuudessa, että ruoan hinta on noussut jo nyt ennätyksellisen nopeasti tänä vuonna.

– Nousu näyttäytyy hyvin poikkeuksellisena, kun olemme viime vuosina tottuneet varsin maltilliseen ruoan hintakehitykseen. Viime vuonnakin ruoan hinta nousi vain vajaan prosentin, hän sanoo.

Vielä ensi vuoden alussa PTT ennakoi hintojen nousun jatkuvan, mutta nousu tasaantuu ja lopulta kääntyy vuoden aikana laskuun.

Forsman-Hugg arvioi, että lasku voi ajoittua vasta vuoden 2023 loppupuolelle.

Tulevaisuudessa häämöttävästä laskusta huolimatta hinnat tulevat jäämään korkeammalle tasolle kuin mihin suomalaiset kuluttajat ovat toistaiseksi tottuneet. Tällä hetkellä PTT arvioi, että ruoan hinta kallistuu ensi vuonna keskimäärin kolme prosenttia.

PTT:n ennuste on laadittu sillä oletuksella, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vielä jatkuu.

Taustalla sota, energian hinta ja kalliit lannoitteet

Ruoka on kallistunut voimakkaasti muun muassa energian hinnannousun ja Ukrainan sodasta seuranneen lannoitteiden kallistumisen vuoksi. Vastaava ruoan hintakehitys on jatkunut myös muualla EU:ssa.

Ruoan kuluttajahintojen nousupaine tulee tuotantokustannusten noususta. PTT ennustaa, että nousupaine jatkuu yhä, joskin kuluttajahinnoissa kallistuneet tuotantokustannukset näkyvät viiveellä.

Varsinkin lihan tuottajahinnat nousevat PTT:n ennusteen mukaan tänä vuonna. Esimerkiksi siipikarjalihan tuottajahinnan ennakoidaan kasvavan vuoden takaisesta 28 prosenttia ja naudan 21 prosenttia.

Helmikuussa käynnistynyt Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi myös nostaa energian hintaa Euroopassa. Sodasta seuranneet EU:n ja Venäjän toisilleen asettamat pakotteet liki pitäen lopettivat lannoitteiden ja niiden raaka-aineiden tuonnin Venäjältä.

Lannoitetuotantoon on EU-alueella vaikuttanut varsinkin aiempaa kalliimpi maakaasu. Maatalousekonomisti Pekka Kinnunen PTT:stä kertoo, että Euroopassa moni lannoitetehdas käyttää maakaasua, ja sen kovan hintakehityksen vuoksi tuotantoa on supistettu tai jopa keskeytetty.

Lannoitemarkkinat alkavat kuitenkin hiljalleen sopeutua uuteen tilanteeseen, mikä hiljalleen taittaa hinnannousua.

Tuleva talvi voi näkyä kotimaisten kasvisten tarjonnassa

Energian hinnannousu on puolestaan alkanut näkyä PTT:n mukaan ruoan hinnassa viiveellä riippuen esimerkiksi siitä, millaiset sähkösopimukset tuottajilla on. On kuitenkin mahdollista, että sähkön hinnannousu voi näkyä tulevana talvena esimerkiksi kasvihuonetuotannossa.

– Kustannusten kasvu voi heikentää esimerkiksi kotimaisten kasvihuonetuotteiden saatavuutta talven aikana, Pekka Kinnunen arvioi PTT:n tiedotteessa.

Vastaavasti aiempaa pienempi tarjonta voi nostaa suomalaisten kasvituotetuotteiden hintaa.

Venäjän liikekannallepano käänsi viljan hinnan nousuun

Alkuvuonna spekulaatiota markkinoilla aiheutti se, miten Ukrainan sota vaikuttaa viljamarkkinoihin. Ukraina on paitsi yksi Euroopan, myös maailman suurimmista viljan tuottajamaista. Sodan seurauksena viljan markkinahinnat nousivat keväällä välittömästi, mutta hinnannousu tasoittui vuoden mittaan.

PTT:ssä arvioidaan, että kulunut satokausi meni Ukrainassa pelättyä paremmin ja maassa saatiin korjattua sato. Vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala PTT:stä sanoo, että Ukrainassa saatiin tuotettua tänä vuonna vehnää, maissia ja öljykasveja sodasta huolimatta.

– Epävarmuus on edelleen suuri, saadaanko uutta satoa markkinoille, hän kertoo.

Sota heiluttaa yhä viljamarkkinoita, ja Kujalan mukaan viljan markkinahinta kääntyi nousuun, kun Venäjä ilmoitti aiemmin syyskuussa osittaisesta liikekannallepanostaan.

– Maailman markkinahinnat reagoivat sotatilanteeseen todella nopeasti.

Moni maa on hänen mukaansa myös kasvattanut omaa tuotantoaan vastaukseksi maailman viljamarkkinoiden epävarmuuteen.

Tänä vuonna maailman vehnäsato jää PTT:n arvion mukaan hieman viime vuodesta, mutta monessa maassa, kuten Venäjällä ja Australiassa, sato on kuitenkin ennätyksellisen suuri. 

Vehnäsato ei riitä kattamaan maailmanlaajuista kysyntää tänä vuonna.

PTT ennakoi, että Suomen tämän vuoden sato on kohtuullinen.

Täsmennetty otsikkoa kello 15.24, ruoan hinta ei nouse 20 prosentilla kuukaudessa vaan jonakin kuukautena mahdollisesti vuoden takaiseen verrattuna.

Lue myös:

    Uusimmat