Venäjä-tutkija: Bostonin pommimiesten tsetsheenitausta yhdistää Venäjää ja Yhdysvaltoja

Suomalainen Venäjä-tutkija uskoo, että Bostonin maratoniskujen tekijöiden paljastuminen tshetsheniataustaisiksi koventaa asenteita tshetsheeneja kohtaan sekä Venäjällä että Yhdysvalloissa.

– Se on tietysti aivan selvää, että tässä tilanteessa tulee ikään kuin tällainen aseveljeys tshetsheeneja vastaan niin Venäjällä kuin Amerikassakin, sanoo Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistonlehtori Arto Luukkanen Helsingin yliopistosta toteaa.

Luukkasen mukaan kahden nuoren miehen toiminta leimaa nyt kaikkia tshetsheeneja.

– Se tarkoittaa sitä, että tshetsheenit, jotka ovat Venäjälläkin kaihdettuja kansan keskuudessa, ja koko kansakunta on leimattu terroristeiksi, saavat nyt myös Amerikassa tämän ikävän maineen. Venäjällä tullaan sanomaan, että niinhän me ollaan aina sanottu niistä.

Luukkanen kehottaa miettimään, paljonko koko kansakunta voi kantaa syyllisyyttä yksittäisten terrostistien tekojen takia.

– Ovatko kaikki tshetsheenit verenhimoisia terroristeja, jotka haluavat vain räjäyttää itsensä, kuten palestiinalaiset, vai normaaleja ihmisiä? Tämä on iso kysymys. Nyt julkisuudessa annetaan leimoja ja noitavainoja ilman että tiedetään näiden onnettomien syyllisten motiivia. Ovatko he turhautuneita nuoria, jotka kostavat järjestelmälle, vai ovatko he fanaattisen islamismin asialla, Luukkanen pohtii.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat