Syyttäjä: Kolmaskin vanki raiskasi Vantaan matkasellimurhan uhrin – väkivaltaa käytiin katsomassa naapurisellistä

Murhasta ja törkeistä raiskauksista syytetty alkoi riehumaan käräjäoikeudessa Vantaalla 1:07
Murhasta ja törkeistä raiskauksista syytetty alkoi riehua käräjäoikeudessa Vantaalla. Katso video, kun vartijat pääsivät riehujaan käsiksi.

Vantaan vankilan matkasellimurhan uhri joutui murhasyytettyjen lisäksi myös kolmannen vangin raiskaamaksi ennen kuolemaansa, väittää syyttäjä. Henkilön nimeä ei ole saatu selville. Kyse oli syyttäjän käsityksen mukaan toisen matkasellin asukkaasta.

Matkasellin tammikuisia tapahtumia alettiin puida Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa eilen, kun syyttäjä luki 19- ja 23-vuotiaille miehille syytteet murhasta ja törkeästä raiskauksesta.

Ennen syytteidenlukua oikeudessa nähtiin harvinainen välikohtaus, jonka yhteydessä poliisit joutuivat raudoittamaan 23-vuotiaan syytetyn. Mies oli vetänyt esiin muovisen itsetehdyn esineen, jonka toisessa päässä oli terä. Poliisi arvioi, että miehen kohteena olisi mahdollisesti ollut kanssasyytetty. Hän ei kuitenkaan ennättänyt aiheuttaa enempää harmia vartijoiden puututtua tilanteeseen välittömästi.

Kun syytteisiin saakka päästiin, kävi ilmi, että syyttäjän mukaan miehet surmasivat matkasellissä kanssaan olleen miehen erityisen julmalla ja raa’alla tavalla noin kaksi vuorokautta jatkuneen, kidutusta muistuttaneen väkivallan päätteeksi. Syytteet paljastivat uusia, karuja yksityiskohtia uhriin kohdistuneista teoista.

Motiiviksi esitettiin, että syytetyt olivat kuulleet miehen saaneen tuomion törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä. Rikosten oli luultu kohdistuneen todellisuutta nuorempaan lapseen.

Tuntematon raiskaaja

Poikkeuksellinen raa’an, julman ja pitkäkestoisen väkivallan ohella kumpikin miehistä oli syyttäjän mukaan raiskannut uhrin wc-harjalla. Kyse oli kahdesta eri kerrasta, joista ensimmäisestä syytetään yksin 19-vuotiasta miestä.

Jälkimmäisellä kerralla tekijänä uskotaan olleen puolestaan 23-vuotiaan miehen lisäksi tuntemattomaksi jäänyt henkilö.

Syyttäjä kertoi tiedotusvälineille oikeudenkäynnin yhteydessä, että tämä tuntematon tekijä olisi tullut paikalle toisesta matkasellistä.

Hänen henkilöllisyyttään ei ole saatu selvitettyä jutun poliisitutkinnassa, koska osalliset eivät sitä paljastaneet.

Syyttäjän haastehakemuksesta käy ilmi, että matkasellissä vieraili väkivallantekojen aikana muitakin ulkopuolisia vankeja.

Toisen sellin asukkaat olivat syyttäjän mukaan olleet todistamassa ainakin silloin, kun 19-vuotias syytetty oli lyönyt uhria päähän ja käskenyt tämän liikkua sellissä konttaamalla.

Matkasellivankien keskuudessa siis tiedettiin henkirikoksen uhriksi joutuneeseen mieheen kohdistetusta väkivallasta ainakin jossain määrin laajemmin kuin vain kyseisen sellin asukkaiden kesken. Kukaan ei kuitenkaan ilmoittanut tapahtuneesta vankilan henkilökunnalle. Ei edes uhri itse.  

Toinen syytetty pääsi selliin pyytämällä

Tapauksen kannalta merkittävää on myös se, että murhasyytetyistä vanhempi sai siirron uhrin kanssa samaan selliin sen jälkeen, kun nuorempi syytetty oli pyytänyt siirtoa.

Syyttäjän mukaan nuorempi miehistä oli jo siirtoa pyytäessään aloittanut uhriin kohdistuneen väkivallan sekä myös kertonut vanhemmalle miehelle käsityksensä siitä, että uhri olisi suorittamassa tuomiota lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Haastehakemuksen perusteella teot raaistuivat lähes silmittömiksi vanhemman miehen siirryttyä samaan selliin kaksikon kanssa.

Miehet olivat syytteen mukaan rääkänneet uhria yhdessä muun muassa kaatamalla tämän sukuelimiin kiehuvaa vettä, tumppaamalla tämän suuhun savukkeita sekä pakottamalla tämän syömään tumpit.

Mies myös pakotettiin juomaan virtsaa, nuolemaan lattioita sekä lopulta viiltämään omat ranteensa partaterällä. Kun mies ei ollut menettänyt henkeään tähän, pahoinpitelijät olivat syyttäjän mukaan surmanneet uhrin laittamalla tämän päähän muovipussin ja kuristamalla tämän hengiltä.

Nuorempi miehistä ilmoitti vartijoille 27. tammikuuta aamulla, että mies olisi tehnyt itsemurhan.

Näin vankila kommentoi

MTV Uutiset kysyi Vantaan vankilan johtajalta, miten on mahdollista, että vangit pääsivät liikkumaan matkasellien välillä vapaan oloisesti – esimerkiksi vierailemaan naapurisellissä, jossa pahoinpidellään yhtä vangeista.

Johtaja Tommi Saarisen mukaan liikkuminen on ollut mahdollista vankien päiväohjelman puitteissa, esimerkiksi yhteisulkoilusta selleihin palatessa.

– Periaatteessa kun ollaan matkaselliosastolla, kaikki vangit ulkoilevat yhtä aikaa samalla ulkoilupihalla. Päiväjärjestyksen mukaan voi myös käydä tekemässä ruokaa sekä suihkussa, hän kertoo MTV Uutisille.

– Suihku on yhteistiloissa, ja siinä tilanteessa on todennäköisesti mahdollisuus vierailla myös toisessa sellissä, jos ei ole ilmennyt jonkinlaista turvallisuuteen liittyvää syytä, joka sen estäisi, Saarinen jatkaa.

Saarinen selittää myös sitä, miksi murhasyytetyistä vanhempi sai siirron samaan selliin muiden osallisten kanssa.

– On ollut mahdollista siinä kohtaa, jos joku tuttu vanki tulee ja pyytää samaan selliin, jos siinä ei ole mitään erityistä turvallisuustekijää, jonka takia näin ei voisi tehdä. Silloin voidaan vanki laittaa samaan selliin.

Riskiarvioiden tekemistä täsmennetty

Molemmilla syytetyillä on väkivaltarikostaustaa. Uhri oli puolestaan seksuaalirikollinen. Tämä ei Saarisen mukaan ole lähtökohtaisesti este sille, että vangit voitaisiin sulkea samojen seinien sisään.

– Sitä riskiarviota on aina tehty ja myös täsmennetty tämän tapauksen johdosta. Teemme myös etukäteistä asuttamissuunnitelmaa. Kun tulee turvallisuusriski esille joko vangin toimesta tai muualta, siinä kohtaa totta kai reagoidaan.

– Rikostyyppi täytyy totta kai huomioida sijoittamisessa, mutta se ei ole täysin ohjaava tekijä. Tilanne täytyy arvioida tapauskohtaisesti.

Poliisi tiedotti maanantaina, että se aloittaa esitutkinnan vankilan henkilökunnan toiminnasta matkasellimurhaan liittyen.

Tutkinnanjohtaja ei vielä alkuviikosta kommentoinut, mitä rikosnimikkeitä asiassa voi tulla kyseeseen tai keitä rikoksesta epäiltäisiin.

Vantaan vankilan johtaja Tommi Saarinen ei näe poliisitutkintaa lähtökohtaisesti negatiivisena asiana.

– Poliisi on aloittanut esitutkinnan vankilan toiminnasta ja se on hyvä, että ulkopuolinen tarkastelee olemassa olevat ohjeet ja toimintatavat läpi.

Lue myös:

    Uusimmat