Kääntöveitsi selkään: Vantaan sellimurhasta syytetty 19-vuotias yritti tappaa isänsä – näin tapahtumat Kontulan ostoskeskuksella etenivät

Vantaan sellisurman esitutkintamateriaalin kuvat kertovat karua kieltä teon julmuudesta 1:13
Vantaan sellisurman esitutkintamateriaalin kuvat kertovat karua kieltä teon julmuudesta.

Nuorempi Vantaan sellimurhan syytetyistä on saanut aiemmin tuomion isänsä tapon yrityksestä. Mies puukotti vanhempaansa selkään Kontulan ostoskeskuksen kupeessa Helsingissä.

Väkivallanteko tapahtui huhtikuussa 2021. Tapahtumien kulku käy ilmi Abshir Diini Muyelle langetetusta lainvoimaisesta käräjätuomiosta, jolla nuorukainen määrättiin yli kolmen vuoden vankeusrangaistukseen viime kesäkuussa.

Tuomion mukaan nuorukainen oli mennyt Kontulan ostoskeskukseen, missä hän oli kohdannut isänsä. Miehet olivat riidelleet, minkä jälkeen Muye oli lyhyen takaa-ajon päätteeksi lyönyt kaatunutta tai kaatumassa ollutta isäänsä 11-senttisellä kääntöveitsellä selkään.

Muye väitti oikeudessa, että hän oli mennyt selvittämään ostoskeskukselle erimielisyyksiä eikä hänen tarkoituksenaan ollut puukottaa isäänsä. Miehen mukaan hän ja isä olivat kompastuneet, ja puukko oli tökännyt selkään tässä yhteydessä.

Tilannetta kuitenkin todisti ainakin kaksi sivullista, joiden kertomusten perusteella oikeus katsoi, että Muye oli tahallaan yrittänyt tappaa isänsä.

Todistajat näkivät tilanteen

Toisen todistajan mukaan Muye oli riidan päätteeksi repinyt isänsä selässä olleen repun pois ja lyönyt sitten tätä veitsellä selkään "täysillä". Todistaja kertoi oikeudelle, että Muye olisi tämän jälkeen vain nauranut isälleen ja lähtenyt pois.

Toinen todistaja näki tappelun kauempaa. Hän oli nähnyt, miten toinen miehistä lyö maassa makaavaa ainakin kerran voimakkaasti.

Pian tämän jälkeen mies, joka myöhemmin osoittautui Muyeksi, oli tullut todistajan suuntaan ja kysynyt tältä, voisiko tämä puukottaa omaa isäänsä, sillä niin oli juuri hänen mukaansa tapahtunut.

Todistaja kertoi, että miehen kädet olivat olleet veriset.

Kiisti yrittäneensä tappaa

Muye kiisti oikeudessa tapon yrityksen, mutta myönsi törkeän pahoinpitelyn.

Oikeuden mukaan Muye oli kuitenkin nimenomaisesti yrittänyt tahallaan tappaa isänsä.  

Uhrin vammat olivat hengenvaaralliset ja selviäminen oli osin sattumaa. Uhri pääsi onnekseen hoitoon ripeästi.

– Muyen on katsottava voineen pitää asianomistajan menehtymistä varsin todennäköisenä menettelynsä seurauksena, käsittäneen tällaisen seurauksen olemassaolon ja jopa tarkoittaneen sitä, oikeus perusteli tuomiossaan.

Käräjäoikeus määräsi vuonna 2003 syntyneen Abshir Diini Muyen 3 vuoden ja 6 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tuomio on lainvoimainen.

Myös toisella murhasyytetyllä kova väkivaltarikostausta

Rangaistusta istuessaan Muye on syyttäjän näkemyksen mukaan syyllistynyt toisen vangin murhaan ja törkeään raiskaukseen. Asiaa on alettu käsitellä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa viime viikolla.

Muyen kanssa murhasta syytettynä on 23-vuotias Perttu Oskari Pyynönen, joka on niin ikään ollut vankilassa suorittamassa rangaistusta vakavasta väkivaltarikoksesta.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen murhan yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta 10 ja puolen vuoden vankeuteen viime vuoden maaliskuussa.

Käräjätuomion ja poliisin esitutkintamateriaalin perusteella Pyynönen yritti surmata nuoruudenystävänsä vuonna 2020, koska tämä oli ollut suhteessa hänen entisen tyttöystävänsä kanssa.

Tekoa varten hän oli värvännyt apurin ja houkutellut uhrin Helsingin Vuosaareen syrjäiselle parkkipaikalle. Väkivallanteko tapahtui autossa.

Pyynönen iski uhria veitsellä ylävartaloon, kun apuri piti kuskin paikalla istuneesta miehestä kiinni. Uhri kuitenkin taisteli vastaan ja pääsi pakenemaan paikalta. Pyynönen yritti vielä ampua miestä, mutta laukaus meni ohi.

Pyynösen käräjätuomio ei ole vielä lainvoimainen, koska mies on valittanut siitä hovioikeuteen. Hän on myöntänyt olevansa teon takana, mutta kiistänyt murhan yritys -rikosnimikkeen.

Murhasta ja törkeistä raiskauksista syytetty alkoi riehumaan käräjäoikeudessa Vantaalla 1:07
Katso myös: Sellimurhasta syytetty 23-vuotias Perttu Pyynönen riehui veitsen kanssa käräjäoikeudessa Vantaalla.

Lue myös:

    Uusimmat