Matkasellimurhasta syytetty yritti murhata nuoruudenystävänsä veitsellä – värväsi jopa kätyrin avuksi: "Hän on niin gangsteri"

1:07
Murhasta ja törkeistä raiskauksista syytetty Perttu Pyynönen riehui käräjäoikeudessa Vantaalla. Katso video, kun vartijat pääsivät riehujaan käsiksi.

Vantaan matkasellimurhasta syytetyllä 23-vuotiaalla miehellä on kontollaan erittäin vakava väkivaltarikos. Myös sellimurhan syytetyistä nuorempi on aiemmin syyllistynyt väkivaltarikoksiin.

23-vuotias Perttu Oskari Pyynönen tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa viime vuoden maaliskuussa murhan yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta 10,5 vuoden vankeuteen.

Käräjätuomion ja poliisin asiakirjojen perusteella Pyynönen yritti surmata nuoruudenystävänsä loppuvuodesta 2020, koska tämä oli ollut suhteessa hänen entisen naisystävänsä kanssa.

Tekoa varten mies oli värvännyt kaksi apuria ja punonut juonen, jolla uhri saataisiin syrjäiselle parkkipaikalle Helsingin Vuosaareen.

Tarkoituksena oli, että kätyrit pitäisivät uhrista kiinni, kun Pyynönen tappaa tämän veitsellä autoon. Suunnitelmat eivät kuitenkaan toteutuneet odotetulla tavalla.

Käräjätuomio ei ole vielä lainvoimainen, koska mies on valittanut siitä hovioikeuteen. Hän on myöntänyt olevansa teon takana, mutta kiistänyt murhan yritys -rikosnimikkeen.

Uhrin päänmenoksi punottiin juoni

Surmajuonta alettiin toteuttaa vuoden 2020 loppupuolella.

Pyynönen oli tuolloin saanut tietää, että hänen pitkäaikaisella nuoruudenystävällään oli ollut lyhyt suhde hänen ex-tyttöystävänsä kanssa. Tämä ei hänelle sopinut.

Asiasta oli ollut miesten kesken puhetta jo aiemmin samana vuonna, mutta tuolloin asiasta oli päästy yhteisymmärrykseen. Nuoruudenystävä oli vakuuttanut Pyynöselle, että mitään ei ollut tapahtunut.

– Hän käski minun lopettaa paskanpuhumisen ja että minä tiedän kyllä mitä minulle tapahtuu, jos puhun paskaa asiasta, mies kuvaili poliisikuulusteluissa Pyynösen puheita.

Loppuvuodesta totuus oli kuitenkin tullut ilmi.

Pyynönen oli ottanut yhteyttä mieheen ja uskotellut tälle, että tarvitsisi rikoskumppania huumekauppiaan ryöstöön. Hän oli luvannut miehelle keikasta 5000 euron palkkion.

Surmajuonen kohde kertoi myöhemmin poliisikuulusteluissa, että Pyynösen yhteydenotto oli ollut uskottava, eikä hän ollut osannut aavistaa pahaa. Pyynönen oli kertonut, miten tarkoituksena olisi keikata eräs "sinisilmäinen" diileri.

Todellisuudessa mitään ryöstösuunnitelmaa ei ollut.

Käräjäoikeuden tuomion ja poliisin asiakirjojen mukaan Pyynönen oli sen sijaan suunnitellut surmaavansa nuoruudenystävänsä veitsellä. Ryöstösuunnitelmaa oli esitelty uhrille, jotta tämä saataisiin paikalle.

Pyynönen oli myös värvännyt tekoa varten kaksi apuria.

Toinen apureista kertoi myöhemmin poliisikuulusteluissa, että oli kertonut olevansa valmis surmakeikkaan, koska oli kokaiinipäissään. Toinen lähti mukaan 500 euron velan kuitatakseen.

Surmapäiväksi sovittiin 26. marraskuuta 2020. Miesnelikon oli määrä tavata Helsingin Rastilassa.

Uhri ei osannut aavistaa

Tapahtumapäivänä Rastilaan saapuivat kaikki muut paitsi kokaiinia nauttinut mies. Hän kertoi poliisille myöhemmin, että oli nukkunut koko päivän.

Kolmikko lähti paikalta uhrin kuljettamalla autolla. Pyynönen otti pelkääjän paikan ja apuri istahti kuljettajan taakse takapenkille.

Kuljettaja ei osannut aavistaa, mitä tuleman pitää. Autossa jutusteltiin niitä näitä.

– Sellaista perus small talkia. Perttu ei kertonut matkalla, mihin me olemme menossa, vaan hän vaan antoi ajo-ohjeita mistä pitää ajaa seuraavaksi, mies kertoi poliisikuulusteluissa.

– Minä sammutin puhelimeni sen jälkeen, kun olimme kääntyneet Itiksen risteyksestä Itäväylälle. Autossa oli hiljainen ja vähän jännittynyt tunnelma. En havainnut mitään sellaista, joka olisi herättänyt minussa huolta. Pertun käytöksessäkään ei mikään herättänyt huolta, vaan kaikki meni ihan täydestä minulle, mies jatkoi.

Kuski oli kysynyt Pyynöseltä autossa, oliko molemmilla miehillä mukanaan aseet. Vastaus oli myöntävä.

"Siinä tuli vähän sellaista paniikkia"

Pyynösen ohjeiden perusteella kuljettaja suunnisti Helsingin Vuosaareen ja siellä parkkipaikalle.

– Minulle selvisi tuleva keikkapaikka vasta kun Perttu käski minun kääntyä siihen Mustavuoren parkkipaikalle. Paikka ei ollut minulle entuudestaan tuttu.

Hiekkaparkkipaikalla oli nainen koiriensa kanssa sekä valkoinen hatchback-mallinen auto, jonka kyydissä näytti istuvan joku. Kuljettajan mukaan koirien kanssa paikalla ollut nainen aiheutti Pyynösessä huolta.

– Siinä tuli vähän sellaista paniikkia, että homma menee vituiksi. Perttu vähän hermostui ja käski minun ajaa alikulkutunnelille. Minulle jäi käsitys, että tämä hermostuneisuus liittyi nimenomaan tähän naiseen.

– Minä kysyin Pertulta, että onko se valkoinen auto ryöstettävä kohde, jolloin Perttu sanoi tyyliin ”ei ei ei”. Minä huolestuin itse siitä valkoisesta autosta ja, että siellä mahdollisesti sisällä oleva näkisi tulevan ryöstön, kuljettaja kertoi poliisille.

Kuljettaja ajoi auton kevyen liikenteen väylän alikulkutunneliin. Miehet tähystivät sieltä parkkipaikalle, ja kun nainen oli poistunut, alkoi tapahtua.

Kamppailu hengestä

Uhrin mukaan joko Pyynönen tai takapenkin mies antoi merkin, ja välittömästi tämän jälkeen takapenkillä istunut mies otti hänet hallintaotteeseen takaapäin. Uhri joutui aloittamaan kamppailun hengestään.

Pyynönen veti jostain esiin pitkän keittiöveitsen ja alkoi lyödä häntä ylävartaloon.

Iskuista kaksi ensimmäistä osui käsivarteen. Tämän jälkeen uhri sai napattua kiinni veitsen terästä ja alkoi vääntää terää niin, että se taipui ja lopulta katkesi irti kahvasta lähes kokonaan.

Uhri huitoi käteensä jääneellä terällä takapenkkiläistä ja sai pidettyä tämän aisoissa.

Pyynönen kuitenkin jatkoi uhrin hakkaamista käteensä jääneellä veitsen kahvalla, jossa oli vielä hieman terää jäljellä. Uhri kuvaili poliisille myöhemmin, että Pyynönen oli ollut "epätoivoisen raivon vallassa".

Uhri potkaisi Pyynöstä auton keskikonsolin yli ylävartaloon ja päätti sitten nousta autosta, koska takapenkkiläinenkin oli juuri tehnyt niin.

Mies kertoi poliisille olettaneensa, että myös takapenkin miehellä olisi mukanaan veitsi ja että tämä yrittäisi hänen kimppuunsa etuoven kautta.

Yllättävään ja järkyttävään tilanteeseen joutunut kuski nousi autosta, ja takapenkkiläinen olikin häntä heti vastassa. Uhri otti tätä niskan takaa kiinni ja potkaisi polvella päähän. Se sai miehen perääntymään.

Uhri joutui tekemään vielä nopeita päätöksiä. Mies arvasi, että Pyynösellä olisi mukanaan ase, vaikka hän ei ollut sitä vielä nähnytkään.

– Tiesin, ettei minulla ole aikaa jäädä tappelemaan, koska tajusin olevani kriittisessä tilanteessa, mies kommentoi myös poliisikuulusteluissa.

"Hän on kylmäverinen kaveri"

Mies hyppäsi takaisin kuljettajan paikalle ja iski automaattilaatikon D:lle. Samaan aikaan hän kuuli, miten auton takanurkalla seisonut takapenkin mies huusi jotain aseesta tai ampumisesta.

Kuului kova pamahdus ja kuljettajan puoleinen etusivulasi hajosi. Kuljettaja haistoi ruudin.

Mies tunsi kipua kädessään ja ajatteli saaneensa osuman.

Hän kaasutti paikalta pakoon. Ajaessaan hän avasi puhelimensa ja soitti hätäkeskukseen. Hän kertoi tulleensa ammutuksi ja hoputti virkavaltaa avuksi. Lopulta hän päätyi Mellunmäkeen, missä hän odotti poliisipartiota puhelimesta saamiensa ohjeiden mukaan.

Poliisit löysivät miehen verisenä autosta.

Mies sai ensiapua. Hänen onnekseen todettiin, ettei luodinreikää löytynyt. Mies oli vuotanut autoon verta, mutta se kaikki oli peräisin veitseniskujen aiheuttamista haavoista.

Mies selvisi hengissä ja pääsi todistamaan Pyynöstä vastaan poliisikuulusteluihin ja myöhemmin oikeuteen. Myöhemmässä vaiheessa selvisi, että Pyynönen oli yrittänyt ampua uhria toiseenkin kertaan. Pienoispistooliin oli kuitenkin tullut toimintahäiriö, eikä luoti ollut uhrin onneksi lähtenyt. 

Uhri ei säästellyt sanojaan kuulusteluissa.

– Autossa ei käyty minkäänlaista keskustelua ja se vaan alkoi. Hän ajattelee, että tää tyyppi petti minut, sekaantui minun exään ja hänet pitää hoitaa pois. Hän on kylmäverinen kaveri, uhri kuvaili entistä ystäväänsä poliisille.

Mies kertoi, että oli etukäteen pohtinut, joutuisiko hän jonkinlaisen pahanteon kohteeksi ihmissuhdekuvion takia. Hän kuitenkin luotti ystävyyteen, vaikka pitikin vanhaa kaveriaan äkkipikaisena ja itsekeskeisenä.

– Lisäksi hän on niin gangsteri, että pidin mahdollisena, että hän oikeasti tekisi jotain pahaa minulle. En kuitenkaan halunnut ihan tosissaan uskoa sellaiseen, koska me olimme kuitenkin frendejä.

Syytetään nyt myös murhasta

Oikeudessa Pyynösen teko katsottiin murhan yritykseksi. Hän oli lääkärintodistuksen mukaan osunut veitsellä uhriin ainakin kahdeksan kertaa. Iskuja oli tullut rintakehään, kainaloon ja käteen sekä sääreen.

Tapauksen oikeuskäsittelyä jatketaan kesäkuussa, kun Helsingin hovioikeus alkaa puida tapausta Pyynösen valituksen perusteella. Mies on kiistänyt syyllistyneensä murhan yritykseen, vaikka onkin myöntänyt väkivallanteon.

Ennen hovioikeudenkäyntiä mies joutuu kuitenkin istumaan oikeutta myös Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla, missä häntä syytetään yhdessä toisen miehen kanssa Vantaan vankilan matkasellissä viime tammikuussa tapahtuneesta henkirikoksesta.

Syytteiden mukaan Pyynönen sekä 19-vuotias Abshir Diini Muye murhasivat ja törkeällä tavalla raiskasivat kanssaan matkasellissä majoitetun miehen.

Motiiviksi on esitetty uhrin rikostaustaa. Mies oli tuomittu törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä. Rikokset olivat kohdistuneet 14- ja 15-vuotiaisiin, mutta henkirikoksesta syytetyt olivat kuvitelleet uhrin käyttäneen hyväksi paljon nuorempaa lasta.

Syyttäjän näkemyksen mukaan miehet kiduttivat ja nöyryyttivät uhria ennen tämän kuolemaa jopa kahden vuorokauden ajan. Lopullinen surmatyö tehtiin muovipussilla ja kuristamalla.

Pyynösen tavoin 19-vuotias Muye on käräjillä tuomittu väkivaltarikollinen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi nuoren miehen viime kesäkuussa kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen tapon yrityksestä. Tuomion mukaan nuorukainen oli yrittänyt surmata oman isänsä puukottamalla tätä huhtikuussa 2021 Helsingissä.

Miehellä on myös muuta väkivaltarikostaustaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja