Vantaan vankilasurmaa todistaneet sellikaverit yrittivät saada vartijoilta apua – ”Ei hän vaan tajunnut"

1:13
Sellisurman tekovälineinä oli erilaista sellistä löytynyttä esineistöä, kuten partaterä ja muovipussi. Kuvat ovat osa poliisin esitutkintamateriaalia.

Vantaan matkasellissä surmatun nuoren miehen sellitoverit yrittivät kiinnittää vankilan vartijoiden huomion kahteen otteeseen kesken uhriin kohdistuneen julman pahoinpitelyn. Vartijat eivät kuitenkaan ymmärtäneet, mistä oli kyse, eikä uhri saanut apua.

Vantaan vankilan matkasellissä tapahtui henkirikos tammikuussa. Sellissä oli parikymppisen uhrin lisäksi viisi muuta miestä.

Miehistä kahta, 19-vuotiasta Abshir Diini Muyeta sekä 23-vuotiasta Perttu Oskari Pyynöstä syytetään parhaillaan käräjäoikeudessa murhasta. Kumpikin mies oli entuudestaan vankilassa vakavan väkivaltarikoksen takia.

Heidän lisäkseen sellissä oli myös kolme ulkomaalaista miestä. He eivät osallistuneet parikymppisen uhrin julmaan pahoinpitelyyn tai surmaamiseen.

Poliisi kuulusteli myös näitä kolmea miestä tapahtuneen tiimoilta useampaan kertaan. Ensin epäiltyinä ja myöhemmin todistajina.

Kaikki kolme kertoivat yhdensuuntaisesti sellin tapahtumista ja siitä, miten Muye ja Pyynönen rääkkäsivät uhria mitä erilaisimmilla tavoilla ja lopulta tappoivat tämän muovipussilla tukehduttamalla  ja kuristamalla.

Miesten kertomukset ovat osa jutun esitutkintamateriaalia. Kuulustelukertomuksista käy ilmi, että nämä kolme sivullista sellikaveria yrittivät kiinnittää vankilan vartijoiden huomion sellin tapahtumiin ainakin kahdella eri kerralla.

He eivät kuitenkaan onnistuneet pyrkimyksissään.

"Tilanne näyttikin taas normaalilta"

Yhden todistajan mukaan vartija oli keskiviikkona 26. tammikuuta tullut matkasellin ovelle, koska sellistä oli kuulunut meteliä. Äänet tulivat uhrin rajusta pahoinpitelystä.

– Jossain vaiheessa vartija kävi sellin ovella ja kysyi mikä meteli täällä olisi. Vartijan koputtaessa ovea käskivät miehet uhria kiipeämään yläsänkyyn, minkä jälkeen tilanne näyttikin taas normaalilta. Vartija aukaisi oven ja katsoi huoneeseen, mies kertoi poliisille.

Todistajan mukaan kaikki kolme sellissä ollutta todistajaa olivat yrittäneet elehtiä saadakseen vartijan huomion. He halusivat, että vartija havahtuisi siihen, että yhtä sellin asukkaista oli pahoinpidelty rajusti.

– Tässä vaiheessa minä, filippiiniläinen ja tummaihoinen mies yritimme eleillämme saada vartijoilta apua ja päästä tilanteesta pois.

– Vartija ei kuitenkaan ymmärtänyt meitä ja lähti pois.

"Ei hän vaan tajunnut"

Myöhemmässä vaiheessa vartija oli tuonut Pyynösen pyynnöstä selliin lisää wc-paperia. Myös tuolloin vartijan huomiota yritettiin saada, tuloksetta.

Yksi miehistä oli viittoillut vartijalle. Toinen yritti saada puheyhteyden tilaamalla lisää ruokaa.

– Mutta ei hän vaan tajunnut, yksi todistaja sanoi.

– Oven suussa ollut nuorempi suomalainen (Muye) kuitenkin tokaisi jotain suomeksi, minkä jälkeen vartija poistui jälleen paikalta, toinen kommentoi.

Kun ovi sulkeutui, Muye otti todistajien mukaan käteensä muovisen veitsen ja alkoi sillä sahaamaan uhrin ranteita auki. Uhri oli jo aiemmin pakotettu viiltämään ranteensa partaterällä, mutta haavat eivät todistajien käsityksen mukaan ollut tekijöiden mielestä tarpeeksi syvät.

Todistaja kertoi, että huoneessa oli ollut tapahtumien aikaan verta. Hän oli ajatellut, että se paljastaisi sellin tapahtumat henkilökunnalle.

– …toiveeni oli, että myös vartijat huomaisivat sen, mies sanoi poliisille.

"En voinut uskoa mitä on tapahtumassa"

Vartijat havahtuivat tilanteeseen vasta aamulla torstaina 27. päivä, kun Muye ilmoitti yhden vangin kuolleen ja väitti tämän tehneen itsemurhan.

Kaikki sellissä olleet kolme todistajaa kuvailivat poliisille olleensa järkyttyneitä tapahtumien johdosta. He kuvailivat väkivaltaa niin raa’aksi, ettei tilannetta pystynyt koko aikaa katsomaan.

– En jotenkin voinut edes uskoa mitä siellä on tapahtumassa, niin en pystynyt kokoajan katsomaan edes sitä tilannetta. Se oli niin kauhea se tilanne, etten siksi pystynyt katsomaan jatkuvasti sinne suuntaan, yksi vangeista kommentoi hetkeä, kun uhria surmattiin.

Tekijöiden suhtautuminen oli sen sijaan oli todistajien mukaan eri.

– Siis he olivat ihan kylmäverisesti siinä. Ihan kuin mitään ei olisi edes tapahtunutkaan. He jatkoivat sen jälkeen normaalia keskustelua ja puhuivat jostain vanhoista tapahtumista, vanki kertoi poliisille.

– Se, että he tekivät [uhrille] kaikkea, niin se ei näkynyt heidän olemuksessaan tai käytöksessään millään lailla.

Yksi vangeista kertoi, että Pyynönen olisi henkirikoksen jälkeen jopa tokaissut ääneen ikään kuin ohimennen, että ”same shit, different day”.

Poliisit tiedustelivat todistajilta, miksei uhri ollut pistänyt vastaan tai hälyttänyt paikalle apua. Tätä olivat ihmetelleet myös todistajat. Yksi todistajista kertoi, että oli yrittänyt rohkaista nuorta miestä hälyttämään apua. Tämä oli kuitenkin kieltäytynyt, koska pelkäsi tilannetta niin paljon. 

Oli pääsemässä pakoon

Poliisin esitutkintamateriaalista käy ilmi, että henkirikoksen uhriksi joutunut nuorukainen oli tammikuun 26. päivä vähällä päästä toiseen selliin ja eroon Pyynösestä sekä Muyesta. 

Pyynönen ja Muye olivat tuona päivänä pyytäneet, että Pyynönen siirrettäisiin samaan selliin, jossa Muye ja uhri olivat olleet. Uhrilta oli tuossa yhteydessä kysytty, haluaisiko hän ottaa Pyynösen paikan toisessa sellissä, eli että paikkoja vaihdettaisiin päittäin.

Nuorukainen olikin tuossa vaiheessa sanonut vartijalle, että haluaisi toiseen selliin. 

Yhden todistajan mukaan Muye oli kuitenkin tullut tilanteessa vartijan selän taakse ja katsonut uhria vihaisesti. Uhri muuttikin mielipidettään ja perui muuttotoiveensa. 

– Minulle itselleni jäi sellainen fiilis, että tämä vartija saattoi ehkä aavistaa jotain. Et meidän sellissä on jotain meneillään liittyen [uhriin], todistaja arveli poliisikuulusteluissa.

1:07
Katso myös: Sellimurhasta syytetty 23-vuotias mies riehui veitsen kanssa käräjäoikeudessa Vantaalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja