Valtteri Bottaksen tilanteessa huolestuttava käänne

Valtteri Bottas käy parhaillaan neuvotteluita F1-uransa jatkosta, mutta Ferrarilta tämän kauden jälkeen lähtevä Carlos Sainz mutkistaa tilannetta.

Bottas ajaa kolmatta ja nykyisen sopimuksensa viimeistä kautta Sauberilla. Jo pidempään on näyttänyt siltä, että jatko Audiksi vuonna 2026 muuttuvassa tallissa on epätodennäköistä.

Crash.netin mukaan Bottas ei olisi Audin johtoportaan suosiossa. Toimitusjohtaja Andreas Seidl haluaisi saada jo kiinnitetyn Nico Hülkenbergin rinnalle ensisijaisesti Carlos Sainzin, jonka Seidl tuntee hyvin heidän yhteisiltä McLaren-vuosiltaan 2019–2020, mutta myös Alpinella ajavat Pierre Gasly ja Esteban Ocon ovat saksalaispomon listalla.

Bottas on sanonut pitävänsä ovet avoimina mahdollisimman moneen suuntaan. F1-mediassa suomalaistähden muiksi mahdollisiksi työpaikoiksi on nostettu Williams, Haas ja Alpine. Viikko sitten Imolassa erityishuomiota sai Williams, jonka motorhomessa Bottaksen nähtiin lauantaina piipahtavan.

Suhteet ovat ainakin kunnossa. Bottas ajoi Williamsilla 2013–2016, ja Williamsin tallipäällikkönä toimii tätä nykyä James Vowles, joka teki Bottaksen kanssa tiivistä yhteistyötä Mercedeksellä vuosina 2017–2021.

Huhtikuun alussa Bottas kuitenkin tunnusti Autosportissa, että kuljettajamarkkinoiden tämänhetkinen tilanne on hänen kannaltaan sikäli vaarallinen, että siinä saattaa jäädä luu käteen.

– Siksi pitää yrittää olla yksi askel edellä.

Sainz ja Williams neuvotteluissa

Erityisen vaaran Bottakselle muodostaa Sainz, joka on siis nokkimisjärjestyksessä hänen edellään Audin suuntaan, mutta Autosportin tuoreen tiedon mukaan Sainz käy neuvotteluita myös Williamsin kanssa ja neuvottelut ovat kaiken lisäksi jo pitkällä.

Keskeisin houkutin Sainzille on Williamsin käyttämä Mercedeksen moottori, josta on tiettävästi tihkunut lupaavia ensitietoja vuonna 2026 odottavaa sääntöuudistusta ajatellen.

Tämä on Bottaksen Williams-haaveita ajatellen huolestuttavaa siksi, että brittitalli on jo kiinnittänyt Alexander Albonin ensi kaudeksi.

Audin takaraja lähestyy

Sainzin tilanne on mielenkiintoinen.

Hänen kohdallaan kaikki alkoi, kun Ferrari tiedotti helmikuussa pestanneensa Lewis Hamiltonin ensi kaudeksi Charles Leclercin rinnalle.

29-vuotias espanjalaiskuljettaja on yhdistetty Audiin aina siitä lähtien. Hänelle tehdyn sopimustarjouksen kerrotaan olevan paitsi pitkä myös rahakas.

Sainz on kuitenkin pantannut päätöstään Audin suuntaan, sillä hän on halunnut mieluummin ottaa riskin nähdäkseen, olisiko tarjolla jotain kilpailukykyisempää.

Käytännössä tämä tarkoittaa Hamiltonin vapaaksi jättämää paikkaa Mercedeksellä tai paluuta Red Bullin organisaatioon, tosin tällä kertaa osana ykköstallia.

Nyt toki tiedetään, että Sainzin tie Mercedekselle on Sky Sportsin mukaan tukossa ja Red Bull -paikka auennee vain, mikäli Max Verstappen lähtee tallista. Neuvonantaja Helmut Marko vahvisti juuri Monacossa, että kuten mediatiedot ovat kertoneet, Sergio Pérez on Red Bullin ykkösvaihtoehto tallin toiseen autoon myös ensi kaudelle.

Audia koskien uusin tieto on se, että Sainzille olisi annettu toukokuun loppuun asti aikaa, jonka jälkeen Audi kääntää katseensa muualle. Näin kertoo muun muassa Sky Sports.

Sainz itse vihjasi Monacossa, että hänen tilanteensa on hyvin toisenlainen kuin ihmiset luulevat.

– Aion asettaa kaikki vaihtoehdot pöydälle ja tehdä oikean valinnan. Kun olen tehnyt päätöksen, kaikki tapahtuu hyvin nopeasti. Kyse on vain siitä, että saan yhteen kaiken sen, mitä koen tarvitsevani uudelta sopimukseltani, Sainz sanoi Autosportin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat