Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Vältteletkö hiilareita terveyssyistä? Helppo säilytyskikka tekee niistä astetta parempia

3:56Tässä on tulevaisuuden peruna - ilmaperuna mahdollistaa sen, että uutta perunaa voisi saada keskellä talveakinMikä ihmeen ilmaperuna? Videolla kerrotaan, mistä tulevaisuuden potussa on oikein kyse.
Julkaistu 08.11.2020 09:51

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Ravitsemustieteilijä Reijo Laatikainen kertoo kirjassaan Verensokeri haltuun – eroon esidiabeteksesta (Kirjapaja), miksi peruna, riisi tai pasta olisi parempi syödä vasta sen jälkeen, kun se on viilennetty.

Verensokerin kannalta olisi parempi syödä jääkaapissa tai pakastimessa säilöttyä kuin vastikään valmistettua hiilihydraattipitoista ruokaa. Tällöin se nimittäin nostaa verensokeria vähemmän.

Kun kypsennetyn ruoan pistää kylmään, siihen muodostuu resistenttiä tärkkelystä. Resistentti tärkkelys ei sula ruoansulatuksessa vaan päätyy kuituna paksusuolen bakteerien ravinnoksi. Sama tapahtuu pakastamisessa leipätuotteiden tärkkelykselle.

Kuitu tasoittaa aterian jälkeistä verensokerin nousua, ja runsaskuituisen ruokavalion tiedetään pienentävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Kuidut myös edistävät suolen toimintaa sekä hyvien suolistomikrobien kasvua.

LUE MYÖS: Vain harva syö riittävästi kuituja: Tältä päivän saantisuositus näyttää aterioina – yllätyitkö määrästä?

Kylmien perunoiden syöminen ei ole taikakeino

Resistentti tärkkelys ei muunnu tavalliseksi tärkkelykseksi, vaikka ruoka lämmitettäisiin uudelleen.

Kertaalleen kylmennetyn tai pakastetun ruoan syöminen voi siis ainakin teoriassa auttaa pitämään verensokeritasot kurissa ja painonhallinnassa. Ainakin lisääntynyt kuidun saanti edistää molempia.

On kuitenkin syytä huomioida, ettei kertaalleen kylmennetyn perunan, pastan tai leivän syöminen yksinään estä esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen puhkeamista. Normaalipainossa pysyminen, terveellinen ruokavalio, liikunta sekä tupakoimattomuus suojaavat monilta kansantaudeilta.

LUE MYÖS: Perunasta paljastui proteiiniyllätys – MT: Suomalaisasiantuntijakin liputtaa potun hyötyjä: "Verraton herkku, josta myös lihaksemme pitävät"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Reijo Laatikainen: Verensokeri haltuun – eroon esidiabeteksesta (Kirjapaja)

Lisää aiheesta:

Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikallaSyötkö ruoan aina tietyssä järjestyksessä? Voi olla merkitystä terveyden kannaltaTutkimus: Tällä dieetillä voi saada diabeteksen remissioon ja päästä eroon lääkkeistä – hyödyt havaittiin jo kuukausissaTällaisia ruokia tutkijat suosittelevat sepelvaltimotaudista kärsivilleSyötkö riittävästi hedelmiä? Helpon säännön noudattaminen pienentää diabetesriskiäRuokavaliomuutos, joka voi jopa altistaa tyypin 2 diabetekselle – älä tee tätä virhettä hiilareiden kanssa
RavitsemusRavintoDiabetesTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 06:49
    Vatsavaivat

    Ruokavaliomoka, joka voi johtaa vatsaoireisiin: "Suolisto ei koskaan tykkää"

  • Eilen06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"

  • 7.12.19:01
    Vitamiinit

    Kiinnitä huomiota yhteen oleelliseen seikkaan ostaessasi vitamiinivalmistetta

  • 7.12.08:41
    Ruoka

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"

  • 5.12.16:52
    Ruoka

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"