Perunasta paljastui proteiiniyllätys – MT: Suomalaisasiantuntijakin liputtaa potun hyötyjä: "Verraton herkku, josta myös lihaksemme pitävät"

Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä? 1:43 Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä?

Suomalaisten rakastama, tärkkelyspitoinen peruna voi olla yllättävänkin hyödyllinen lihaksille, kertoo muun muassa Medical News Today

Perunoista uutettu proteiini voi tutkimuksen mukaan olla hyödyksi lihasten rakentumisessa ja lihasmassan ylläpidossa. Kanadalaistutkimuksen tuloksista raportoidaan Nutrients-julkaisussa. Tutkimustulokset ovat positiivinen merkki erityisesti sen vuoksi, että yhä useampi ihminen noudattaa kasviperästä ruokavaliota. 

Kanadalaistutkimuksen tutkijat halusivat selvittää, miten perunasta uutettu proteiini vaikuttaa ihmiseen. Vaikka perunat ovat pääosin tärkkelyspitoista ruokaa, ne sisältävät myös proteiinia. Tämän proteiinin uuttaminen voi tutkijoiden mukaan olla merkityksellistä ihmisten ruokavaliossa.

– Perunoiden proteiinimäärä on pieni, mutta kasvatamme niin runsaasti perunaa, että proteiinin uuttaminen niistä voi tarjota merkittäviä etuja, toteaa tutkimuksen vetäjä Sara Oikawa Hamiltonin McMaster -yliopistosta.

Tutkimuksessa testattiin perunaproteiinin vaikutusta noin 20-vuotiailla naisilla, jotka söivät pääsääntöisesti suositellun määrän proteiinia päivässä. Tutkijat jakoivat ryhmän kahteen: ensimmäisen ryhmän edustajat saivat perunaproteiinia ruokavalionsa lisänä ja toisen ryhmän edustajat jatkoivat normaalilla ruokavaliollaan. 

Tutkijat huomasivat, että perunaproteiinuutetta syöneillä lihasten proteiinisynteesi kasvoi.

– Tämä oli mielenkiintoinen löydös, jota emme odottaneet. Tutkimustulos antaa viitteitä siitä, että suositeltu päivittäinen proteiinimäärä ei riitä ylläpitämään nuorten naisten lihasmassaa.

Lisäksi tutkimustulokset viittaavat siihen, että perunan kasvipohjaiset proteiinit ovat arvokkaita lihasmassan kehittämisessä ja ylläpidossa. 

MT: Suomalaisasiantuntija perunasta: "Verraton herkku, josta myös lihaksemme pitävät"

Myös lääketieteen tohtori Matti Viljanen nostaa tuoreen tutkimuksen esiin Maaseudun Tulevaisuudessa. Viljanen ei itse yllättynyt perunan positiivisista vaikutuksista.

– Kanadalaistutkimuksen mukaan koehenkilöiden lihasten kasvu lisääntyi, kun heidän ruokavalioonsa lisättiin perunan proteiineja. Tämä oli odotettu tulos, sillä perunan leusiinipitoisuus on kasvikunnan korkeimpia, Viljanen kirjoittaa.

Leusiini on elimistölle välttämätön aminohappo.  Se on erityisen merkittävä proteiinin ravitsemuksellisen laadun kannalta, koska leusiini toimii signaalimolekyylinä proteiinisynteesin kiihdyttämisessä. 

Viljanen muistuttaa, että perunan valmistustavalla on merkitystä.

– Rasvassa paistaminen ja muut haitalliset valmistustavat tärvelevät perunan hyödyt. Pieni voinokare ei kuitenkaan uusia perunoita pilaa, vaan tekee niistä verrattoman herkun, josta myös lihaksemme pitävät.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.