Välttämättä ei tarvitakaan jumppaa ja kävelyjä – tutkimuksen mukaan jo pienet kotipuuhat voivat pienentää iäkkään sydänriskejä

Jumpan tai kävelyn sijaan sydänetuja voi saada jo tiskaamalla, paljastaa tutkimus.

Iäkkäiden ei välttämättä tarvitse jumpata tai tehdä kävelyretkiä liikunnan sydänhyödyt saadakseen. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kaikki arkiaskareet ja aktiivisuus, kuten tiskaaminen tai suihkussa käyminen, voivat auttaa yhtä lailla.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä, ja se perustuu 5 400 keskimäärin 79-vuotiaan naisen seurantaan. Osallistujat kantoivat aktiivisuusmittareita viikon ajan, minkä jälkeen heitä seurattiin 6–8 vuotta.

Tee arkiaskareita ainakin neljä tuntia päivässä

Tulosten perusteella arkiaskareita ainakin neljä tuntia päivässä tekevät sairastuivat sepelvaltimotautiin tai vakavaan sydänoireeseen 40 prosenttia epätodennäköisemmin ja aivoverenkiertohäiriöön 30 prosenttia epätodennäköisemmin kuin naiset, jotka olivat aktiivisia korkeintaan kaksi tuntia päivässä.

He myös menehtyivät sydän- ja verisuonitauteihin epätodennäköisemmin.

Katso myös: Mies tuupertui lumitöissä – lääkäri muistuttaa tärkeästä asiasta: "Voi todella olla haitallista". Juttu jatkuu videon alla. 

Mies tuupertui lumitöissä – lääkäri muistuttaa tärkeästä asiasta:"Voi todella olla haitallista" 1:24

Suuri osa iäkkäiden aktiivisuudesta on askareita

Havainnot ovat tervetulleita, sillä suuri osa iäkkäiden fyysisestä aktiivisuudesta on arkiaskareita, mutta usein ne sivuutetaan tutkimuksissa.

Seurannan aikana 620 naista sairastui sydän- ja verisuonitautiin, 270 sepelvaltimotautiin, 250 aivoverenkiertohäiriöön ja 330 menehtyi sydän- ja verisuonitautiin.

Copyright 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat