Kuinka paksu kaulasi on? Tämä mitta yhdistettiin sydänriskiin

Mies tuupertui lumitöissä – lääkäri muistuttaa tärkeästä asiasta:"Voi todella olla haitallista" 1:24
KATSO MYÖS: Lumitöitä tiedossa? Lääkäri muistuttaa sydänriskistä – muista tämä.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa huomattiin, että paksukaulaiset sairastuivat eteisvärinä-rytmihäiriöön muita todennäköisemmin.

Paksukaulaiset näyttäisivät sairastuvan eteisvärinä-rytmihäiriöön muita todennäköisemmin. Kaulan paksuus kuvastaa ihonalaisen rasvan määrää ylävartalossa ja on aiemmin yhdistetty myös sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskiin.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa 4 000 yli 55-vuotiasta seurattiin keskimäärin 11 vuoden ajan. Seurannan aikana 570 potilasta sairastui eteisvärinään.

Keskimääräistä suurempi kaulanympärysmitta lisäsi riskiä

Potilaan riski sairastua eteisvärinään oli 40–50 prosenttia suurempi, jos hänen kaulansa ympärysmitta oli keskimääräistä suurempi. Miehillä tämä tarkoitti yli 43 senttimetrin ja naisilla yli 36 senttimetrin ympärysmittaa.

Yhteys näkyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin potilaiden paino, pituus, painoindeksi ja vyötärön ympärys.

Ympärysmittaa voinee käyttää eteisvärinäriskin arvioimiseen

Tulokset eivät paljasta, mistä yhteys tarkalleen johtuu, mutta kaulan paksuus ja rasvakudokset saattavat esimerkiksi edistää eteisvärinän riskitekijöiden kehittymistä tai lisätä tulehdusta. Joka tapauksessa kaulan ympärysmittaa voi todennäköisesti käyttää potilaan eteisvärinäriskin arvioimiseen, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

Katso myös: Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa:

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37

Copyright 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat