Voiko tiskikoneen luukun avata kesken pesuohjelman?

Pesuaine nesteenä, tablettina vai jauheena – mikä on paras? 0:35
KATSO MYÖS: Pesuaine nesteenä, tablettina vai jauheena – mikä on paras?

Voiko tiskikoneen sammuttaa kesken ohjelman? Entä saako tiskikoneen luukun avata, kun ohjelma on jo käynnissä? Selvitimme!

Tiskikone on oiva kumppani, jonka kätevyys muuttuu toisinaan hankaluudeksi. Vai oletko koskaan napauttanut pesuohjelmaa päälle vain muistaaksesi, että sinun täytyykin pian lähteä kotoa?

Konetta ei saisi jättää käymään yksinään. Mikäli keittiössä jurnuttavan koneen pesuohjelma kestää vielä kaksi tuntia, mieleen hiipii ajatus paniikkinappulan painamisesta. Entä, jos vain ottaisi virrat pois kesken kaiken – vai hajoaako kone siihen?

Pesuaine nesteenä, tablettina vai jauheena – mikä on paras? Katso yllä olevalta videolta!

Sammuttaminen ei hajota konetta

Huoli pois, vakuuttavat asiantuntijat. Tiskikoneen todella voi sammuttaa kesken pesun.

– Tämä ei hajota konetta tai lisää mahdollisuutta vahinkoon. Koneet on suunniteltu niin, että sähkökatkon sattuessa ohjelma jatkuu siitä, mihin se pysähtyy. Ohje pätee käytännössä kaikkiin yleisimpiin tiskikoneisiin, Gigantin myyntipäällikkö Teemu Eronen lohduttaa.

Tiskikoneen voi sammutuksen jälkeen myös käynnistää uudestaan. Pesu jatkuu yleensä samasta kohtaa pesuohjelmaa, jossa virta katkesi.

– Mainittu ohje pätee käytännössä kaikkiin yleisimpiin tiskikonemalleihin, lukuun ottamatta ehkä kaikkein edullisimpia malleja – koneet eivät tässä suhteessa suuresti eroa toisistaan. Eronen sanoo.

Luukun voi avata, mutta sitä ei suositella

Myös tiskikoneen luukun voi avata kesken pesun. Se onnistuu, mutta sitä ei voi suositella.

– Pesu keskeytyy, kun luukun avaa, joten vesi ei valu tai roisku lattialle. Useimmat koneet tosin lukitsevat luukun, kun pesuohjelma on edennyt pidemmälle, jolloin esimerkiksi lämpötila ja vesimäärä saattavat olla jo liian korkeita luukun riskittömään avaamiseen, Teemu Eronen sanoo.

Kone ei hajoa luukun avaamisesta, vakuuttaa myös tuotepäällikkö Linus Lönnroth Verkkokauppa.comista.

– Astianpesukoneen pesulavoista saattaa roiskua vettä, jos luukun avaa pesuohjelman aikana. Muuten ei kuitenkaan ole vaaraa, että vedet valuisivat lattialle, Lönnroth kuvaa.

Noudata käyttöohjetta

Kun luukun sulkee uudelleen, ohjelma yleensä jatkuu samasta pisteestä.

– Joten mitään haittaa ei ole siitä, mikäli pesuun tahtoo sujauttaa esimerkiksi yhden lisäkipon tai -kupin, Teemu Eronen heittää.

Lähtökohtaisesti kannattaa kuitenkin aina noudattaa koneen omaa käyttöohjeita luukun avaamisesta, laitteen sammuttamisesta tai uudelleenkäynnistämisestä. Usein ohjeet eroavat koneittain, sanoo IKEA Suomen keittiö- ja kylpyhuonetuotteiden tuoteryhmäpäällikkö Anna-Kaisa Uuro. Hänen vastauksensa koskevat nimenomaan Ikean omaa mallistoa.

– Astioita ei pidä poistaa tiskikoneesta ennen kuin ohjelma on päättynyt. Näin varmistetaan, että astioihin ei jää pesuainetta. Lisäksi laitteesta voi poistua avatessa kuumaa höyryä, jos tiskikoneen luukun avaa kesken ohjelman. Varovaisuutta siis tarvitaan, Uuro huomauttaa.

Jos luukun avaa kesken ohjelman, laite voi sammua, tai pelkästään ohjelma pysähtyä. Ohjelma saattaa jatkua itsekseen, kun luukun sulkee, tai aloituspainiketta täytyy painaa uudelleen. Parhaat ohjeet tarjoaakin laitteen oma ohjekirja. Jos se on aikojen saatossa kadonnut, ohjeet löytyvät usein netistä.

Koneita on moneen lähtöön: "Toisissa on enemmän älyä kuin toisissa"

Astianpesukoneita on tänä päivänä tarjolla moneen lähtöön. Siksi ominaisuudet riippuvat osin merkistä ja mallista.

– Toisissa on enemmän älyä kuin toisissa. Kaikissa koneissa kuitenkin pätee sama logiikka, kun on kyse ohjelman keskeyttämisestä tai luukun avaamisesta. Älykkyys liittyy pesuohjelmiin ja koneen varusteluun. Fiksuimmat astianpesukoneet ovat esimerkiksi liitettävissä verkkoon, Linus Lönnroth sanoo.

Katso myös: Voiko lohta oikeasti valmistaa astianpesukoneessa? Kyllä – me kokeilimme:

Voiko lohta oikeasti valmistaa astianpesukoneessa? 3:43

Lue myös:

    Uusimmat