Valitse puutarhaasi ihana teema: feng shui tai romanttinen ruusutarha?

Puutarhan suunnittelu helpottaa, kun pihaa rakentaa tietyn teeman ympärille. Puhuttelisiko sinua eniten helppohoitoinen kivipuutarha, aistikas feng shui tai vaikkapa englantilainen ruusupiha?

Moni aloittaa puutarhakauden yksinkertaisesti viljelemällä helppoja lajikkeita tai pihamaalle omia suosikkeja. Yhtenäisempää linjaa ja luovia yksityiskohtia on kuitenkin helpompi kehitellä, jos valittuna on tietty teema.

Englantilainen puutarha

Puutarha on säntillinen ja hyvässä kunnossa, ja se suorastaan henkii eleganssia ja charmia. Varjoisaa nurmikenttää reunustaa pensasaita, ja omenapuut luovat varjoaan. Koko komeuden kruunaa oma kasvihuone, ja saattaapa pihasta löytyä suihkulähdekin. Kuulostaako upealta? Siinä tapauksessa englantilainen puutarha on sinun juttusi.

Näin teet sen:

Romanttiset ruusut, herkät pionit ja muut hempeät, mutta näyttävät lajikkeet ovat sinun juttusi. Nyt haetaan romantiikkaa ja vanhojen aikojen elegansseja.

Luo varjoisa pihamaa, jossa siemailla teetä. Hanki puutarhaan runsaasti puumaisia pensaita tai omenapuita. Pidä pensaat hyvässä kunnossa, ja reunusta kukkapenkit kivellä.

Pihassa voi olla suihkulähde tai pieni lampi. Muista huolehtia lammikon talvikestävyydestä: jos haluat lampeesi kaloja, tulee esimerkiksi pumpun avulla varmistaa, ettei vesialue jäädy talvella pohjaan asti.

Hanki kasvihuone, jossa kasvatat naapuruston kadehtimia tomaatteja ja yrttejä omissa pikkulaatikoissaan.

Valitse puutarhakalusteiksi kauniisti muotoiltuja ja elegantteja penkkejä, joissa istut ystäviesi kanssa teetä juoden.

Terassipuutarha

Terassipuutarha on ajanviettopaikka, jonne kiireinen istahtaa lukemaan tai perhe nauttimaan loma-aamiaisen. Terassin toisella reunalla voivat kasvaa ruukkuyrtit ja herneet; yhden nurkan voi reunustaa pienillä puilla romanttiseksi iltakeitaaksi. Kokonaisuuden kruunaavat ruukkuruusut. Urbaania ja tyylikästä!

Näin teet sen:

Jaa terassi osiin: tee selkeä nurkkaus aamu-, päivä- ja iltaterassille. Kerää ideoita esimerkiksi lehtileikkeistä, ja yhdistä puutarhan tyyli asuntoosi. Urbaani kokonaisuus ihastuttaa, kun citykoti jatkuu luontevasti puutarhaan.

Terassipuutarhan voi perustaa ruukuissa kasvavien kasvien varaan! Älä pelkää yhdistellä värejä: anna erilaisten kukkien loiston tehdä puutarhasta monimuotoinen. Myös vihannekset saavat versoa terassilla. Reunusta puutarha ruukuissa kasvavilla ruusuilla.

Jos kirvat yllättävät lasitetulla terassilla, kokeile mäntysuopaliuosta: sekoita 10 litraa vettä ja kaksi desiä mäntysuopaa. Ruiskuttele kasvustoon.

Feng shui -puutarha

Feng shui -puutarhassa kävijän valtaa rauha. Feng shui perustuu kiinalaisiin oppeihin, ja sen tarkoituksena on tuoda ihmiselle hyvää oloa, sopusointua ja harmoniaa. Vapaana kasvavat kasvit rehottavat sopusoinnussa rinteiden rytmittämässä maastossa, ja puutarhassa virtaa vesi. Tämä piha tuo harmoniaa arkeen!

Näin teet sen:

Pidä huoli puutarhastasi! Kasvien tulee olla terveitä ja hyväkuntoisia. Anna kasvien rehottaa vapaana niitä liikoja kahlitsematta. Havukasvit näyttävät mukavilta talvellakin, joten harkitse niiden käyttämistä.

Kaarevalinjainen lampi puutarhassa symboloi viisautta ja tietoa. Jos tilaa riittää, rakenna silta lammen yli: veden keskeltä voi nousta keko kiviä. Puutarhan portin eteen voi istuttaa jotain kullankeltaista symboloimaan vaurautta. Keskellä muita istutuksia lepäävä, näyttävä kasviryhmä edustaa mainetta ja kunniaa.

Tuija, marjakuusi ja japaninvaahtera ovat oivallisia puita itämaiseen pihaan.

Kivipuutarha

Kivipuutarha henkii rauhaa, ja on kaiken lisäksi helppohoitoinen. Pihan puro on reunustettu suurilla kivillä; kivinen suihkulähde ei menetä hohtoaan talvellakaan. Valkoinen sora ja puut yhdistyvät harmaaseen luonnonkiveen. Kaiken keskellä kasvaa runsaita puita, saniaisia ja perennoja.

Näin teet sen:

Luo puutarhaan puro tai muu vesielementti, joka reunustetaan kivillä. Kiviä saa olla myös purossa virtaavan veden vankina. Käytä erikokoisia kiviä rohkeasti.

Sijoita puutarhaan vesiallas. veden äärellä viihtyvät monet kasvit: kurjenpolvet, rentukka, kuunlilja ja jättipoimulehti nauttivat kosteudesta.

Istuta pihaan riippaoksaisia puita, kuten rautatieomenapuita, riippahernepensaita tai riippajalavia. Puiden lehvästö luo suojaisan piilopaikan nurmikentän keskelle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja