Vain näitä seitsemää asiaa voit oikeasti hallita – lopeta stressaaminen

On turhaa vatvoa mielessä asioita, jotka eivät ole omassa hallinnassa. Kun päästää irti kaikesta, mitä ei voi kontrolloida, voi käyttää aikaa tullakseen paremmaksi siinä, mitä voi kontrolloida.

Et voi päättää, tuleeko työpaikallesi yt-neuvottelut, onko kaupassa jonoa, sairastuuko läheisesi vakavasti, rakastuuko ihastuksesi sinuun tai puhuvatko ihmiset sinusta pahaa selkäsi takana. Mutta jos toimit mahdollisimman fiksusti niiden asioiden suhteen, joihin voit vaikuttaa, hallitsemattomatkin asiat voivat muuttua helpommin siedettäviksi.

Hyväksy, että olet kontrollissa vain tietyistä asioista. Harjaatko hampaat vai jätätkö harjaamatta, syötkö terveellisesti vai epäterveellisesti, liikutko vai jäätkö sohvalle? Huonot päätökset saattavat tuntua helpoilta ratkaisuilta, mutta ottavat lopulta enemmän kuin antavat. Hyvät päätökset vaativat hieman vaivaa, mutta palkitsevat ennen pitkää.

Alla on Greatist.comin koostama lista asioista, joiden hallinta on jokaisen omissa käsissä. Opettele niissä mestariksi, niin elämä voi alkaa maistua aiempaa paremmalta.

Hengitys

Hengitystä ei tarvitse ajatella, se tapahtuu itsestään. Hengittämiseen keskittymällä voi kuitenkin rentoutua ja hidastaa sekamelskana laukkaavia ajatuksia. Kiinnitä huomio yksinkertaisesti siihen, kuinka rintakehäsi laajenee, kun hengität sisään, ja miten se laskee, kun hengität ulos.

Jos kokee jotakin epämiellyttävää, kannattaa hengittää muutaman kerran syvään. Keskity hengitykseen, älä siihen, miten kamala tilanne on. Sisäänhengittäessä voi laskea yhteen ja uloshengittäessä kahteen. Kun pääsee kymmeneen asti, laskut voi aloittaa uudestaan. Saatat tuntea olosi nopeasti paremmaksi.

Tapa puhua itselle

Jokaisen ihmisen pään sisällä on “ääni”, joka valitettavan usein on kriittinen ja siten onnen ja menestyksen tiellä. Yritä laskea, kuinka monta kertaa päivässä harrastat negatiivista sisäistä puhetta. Saatat yllättyä siitä, kuinka usein tulet kritisoineeksi itseäsi.

Jos kriittisen äänen oppii tunnistamaan ja korvaamaan rohkaisevilla lauseilla, oma asennekin alkaa muuttua. Päätä, että puhut itsellesi myötätuntoisesti. Älä ajattele, ettet ole tarpeeksi, vaan että olet rakkauden arvoinen ja että on ihan hyväksyttävää tehdä virheitä.

Kiitollisuus

Päivittäinen kiitollisuuden harjoittaminen voi tehdä ihmisestä onnellisemman ja tuotteliaamman. Mitä hyvää sinun päivässäsi on ollut tänään? Miettimällä sitä negatiivisten asioiden sijaan jaksaa toivoa ja saa sinnikkyyttä jatkaa takaiskuista huolimatta.

Kehon kieli

Pelkästään se, miten omaa vartaloaan kantaa, vaikuttaa siihen, miten muut näkevät sinut ja miten itse näet itsesi. Jos seisoo vaikka kädet lantiolla ja pienessä haara-asennossa, tulee ottaneeksi enemmän tilaa. Pienen asennonkorjauksen seurauksena voi saada enemmän itsevarmuutta.

Henkinen ja fyysinen kunto

Parhaat ideat tulevat usein liikkuessa. Se ei vaadi kuntosalin jäsenyyttä vaan sen, että nousee ja liikuttaa itseään enemmän kuin jääkaapille ja takaisin vaikka 20 minuuttia joka päivä. Kävelylenkin jälkeen voi huomata, että luovuus kukkii taas ja että keskittyminen on aiempaa helpompaa.

Aivoillekin on tärkeää antaa tehtäviä. Oli se sitten ristikon ratkomista tai tietokirjojen lukemista, aivot tuntevat eron telkkarin töllöttämiseen verrattuna. Meditaatiostakin voi hakea stressin lievitystä ja keskittymiskyvyn parannusta.

Ruokavalio

Roskaruoka voi maistua hyvältä, mutta kun annos on syöty ja jäljellä vain käärepaperit, mielihyvä on jo poissa. Ähkyyn mättämisen seurauksena mieli ja keho ovat tukossa. Liika sokeri ja prosessoidut ruoat eivät ole terveydelle hyväksi.  

Porkkanapussin tai hedelmäkorin pitäminen käden ulottuvilla auttaa tekemään terveitä valintoja silloin, kun pikkunälkä yllättää. Osta kaupasta helposti mukana kannettavia ja terveellisiä välipaloja ja pyri vaikka tekemään useamman päivän ruokaostokset kerralla, ettet rynni kauppaan joka päivä töiden jälkeen nälkäisenä.

Uni

Uni on yhteydessä muun muassa keskittymiskykyyn, töissä tai opinnoissa suoriutumiseen sekä ruokahalun aisoissa pitämiseen. Jotta pääsisi itse omien yöuniensa herraksi, täytyy luoda rutiini. Päätä vaikka, että joka ilta menet nukkumaan samaan aikaan ja joka aamu heräät samaan aikaan. Pimeänä vuodenaikana kirkasvalolamppu voi tehdä heräämisestä miellyttävämpää.

Jos ajatuksesi eivät rauhoitu, kun yrität nukahtaa, kerro itsellesi: olen ylpeä asioista, joita saavutin tänään, ja nyt annan aivojeni ja kehoni levätä.  

Lue myös:

    Uusimmat